Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Undersköterskan Anna kämpar för bättre äldrevård: "Jag kände mig osynlig"

08 jul, 2025
Anna Brandenberg är en av sommarpratarna 2025.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, TT
Anna Brandenberg är en av hemtjänstens hjältar – men ingen har hennes rygg när hon ska ut för att hjälpa gamla och ensamma. Efter 20 års försämringar rann bägaren över. Nu är hon sommarvärd i Sveriges radio.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 Saker du inte vill ångra på livets slutBrand logo
5 Saker du inte vill ångra på livets slut

Anna Brandenberg beskriver sig själv som en stolt och kompetent undersköterska i hemtjänsten, men efter 20 år i branschen fick hon nog.

– Jag har gjort många vändor inom hemtjänsten, jobbat både privat och kommunalt i 20 år. Men vår arbetssituation har bara blivit värre med åren, säger Anna till Allas.

Hon beskriver hur hon ofta känner sig maktlös och bortglömd.

– Just förra vintern försökte jag att föra diskussioner om fordon, jag hade konstruktiva och konkreta förslag, men kände inte att jag blev lyssnad på. Det var som om jag bara är undersköterska och dessutom kvinna, säger Anna.

Debattartikeln kom ur frustration

Det var en specifik händelse som fick henne att skriva den där debattartikeln, som skulle få stor genomslagskraft och bland annat leda till att hon utsågs till en av Årets kvinnor 2025 av Expressen.

Annons

– Ja, en morgon rann bägaren över. Det var på juldagen. Det hade snöat extremt mycket, det är ingen som plogar en sån morgon. Jag låg vaken hela natten och var orolig när jag tittade ut på snön. När jag skulle köra av E18 på morgonen fastnade jag i en plogvall. Då tog det stopp, bilen tog stopp och det tog stopp i mig. Ingen har min rygg när jag måste ut och hjälpa människor som ska ha och förtjänar hjälp. Jag kände att mitt yrke och jag är osynlig.

Anna Brandenberg

Ålder: 49 år.

Gör: Undersköterska inom äldrevården i Kristinehamns kommun.

Familj: Två barn och en katt som heter Aston.

Aktuell: Sommarpratare i Sveriges radio P1 den 9 juli.

Fritidsintresse: Läsa, just nu en biografi om Maja Ekelöf, Jag har torkat nog många golv. Den inspirerar mig, hon kommer från Karlskoga, var städerska och vann pris i en romantävling med Rapport från en Skurhink. Biografin är helt fantastisk!

Samma kväll satte Anna sig och skrev debattartikeln.

– Jag bara skrev och skickade in. Jag behövde säga mitt.

Den 10 juli förra året publicerades hennes debattartikel i tidningen.

– Den blev publicerad i Kommunalarbetaren, så jag skrev för de redan frälsta. Men Expressen publicerade också den, och då kom mer kommentarer som ifrågasatte, de trodde att så illa kan det inte vara. Bra, tänkte jag, för då blir det lite debatt, säger Anna.

Annons

Samtalet från Sveriges radio

Och i mars ringde telefonen från Sveriges radio.

Vad tänkte du när du fick samtalet från SR?

– Det var en redaktör som ringde. De sa att de länge hade velat ha en undersköterska som kunde tänka sig att sommarprata. Och genom Expressens utnämning hade de hittat mitt namn. Det var ingen konkret fråga, utan de ville mer se om jag kunde vara intresserad. Och det var jag så klart.

Redaktören på Sveriges radio bad om att få återkomma. Anna var nervös hela dagen.

– Jag möblerade om vardagsrummet i flera timmar.

Och så ringde de och frågade och då sa Anna ja.

Redan dagen efter samtalet från Sveriges radio började Anna skriva på sitt sommarvärds-manus.Foto: Privat

– Jag tvekade inte, man kan inte säga nej till den fantastiska chansen att sommarprata, för jag har inte bemött dem som kritiserat min debattartikel i sociala medier. Nu fick jag möjligheten att prata på en av Sveriges största plattformar. Jag började skriva manus dagen efter.

Annons

Vilka är det stora problemen inom hemtjänsten som du vill lyfta?

– Ett av de största är att att myndigheter dumpar människor i vårdyrket, för de tycker att det är det enklaste yrket. Du behöver inte kunna språket, tror de, och du behöver inte ha några förkunskaper. Det är förnedrande mot mig och mot patienterna, säger Anna upprört.

– Dessutom är det patientosäkert.

Bristande kunskaper gör det farligt för patienten

Hur menar du?

– Nu när det är färre som flyttar in på äldreboenden och fler som bor kvar hemma, blir det betydligt mer avancerade vårdinsatser. Titt som tätt är jag med om att språkförbistringar och bristande kunskaper gör det farligt för patienten. Det kan till exempel bli väldigt fel med läkemedel, eller så förstår personal inte när en brukare beskriver smärta. Det blir stora konsekvenser, säger Anna.

Äldrevårdens problem kan lösas

Hon menar att det är som om äldre inte räknas, och inte de som jobbar med äldre heller. Samtidigt är Anna lösningsorienterad och ser att problemen skulle kunna gå att lösa.

Annons

– Det är jag väldigt tydlig med, att de flesta problemen som finns i äldreomsorg går att lösa. Men viljan måste finnas.

5 Positiva saker med att åldrasBrand logo
5 Positiva saker med att åldras

Varför finns den inte i dag, tror du?

– Avståndet mellan chefer och oss på golvet har blivit större. Man anlitar fler chefer i mellanskiktet, och ofta har de inte ens erfarenhet av den branschen.

Anna hoppas att hennes sommarprat kommer att bidra till förändring och hon är mycket förväntansfull och nervös.

Vad ska du göra när ditt sommarprogram sänds? Möblera om?

– Haha, ja, antagligen. Nej, jag ska bjuda hem min pappa, så sitter vi och fikar och lyssnar tillsammans. Det känns högtidligt att lyssna precis klockan 13.

Annons