Unga kvinnor som sålt sex berättar i En kropp till salu: ”Ofattbar utsatthet”

En kvinna sitter i ett burspråk i en lägenhet. Bilden är hämtad ur SVT-serien En kropp till salu.

Foto: SVT

Kvinnors kroppar har de senaste åren i allt större utsträckning blivit en handelsvara att köpa och sälja. Samtidigt är det allt yngre kvinnor och tjejer som utnyttjas. I den nya SVT-serien En kropp till salu får tittarna följa tre verkliga fall som alla lett till åtal.
– En kropp till salu visar den närmast ofattbara utsatthet som prostituerade lever i, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT, i ett pressmeddelande.

Handeln med kvinnor har exploderat och liknar i dag närmast en industri. Varje år tvingas tjejer och kvinnor till Sverige för att sälja sex till framför allt män som utnyttjar dem. Därtill finns ett stort antal barn och ungdomar här i Sverige som dras in i prostitution varje år. Bakom handeln finns kriminella personer som tjänar stora pengar.

– Den allvarligaste konsekvensen av sexhandeln är att mäns sexuella övergrepp på kvinnor och barn är en stor industri där kriminella utnyttjar och tjänar stora pengar på en utsatt grupp, säger Jessica MacDowall, producent för serien En kropp till salu, i ett pressmeddelande.

Se också: Svenska småbarnspappor köpte sex ac Jasmina

Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina
4:34

Efter reklamen: Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

(4:34)

Slå på ljud

En kropp till salu i SVT

I serien, som sänds i fyra delar med start den 21 september i SVT1, får tittarna följa tre fall av människohandel som alla lett till åtal och fällande domar. I serien är alla namn utbytta för att skydda kvinnornas identiteter och deras historier iscensätts med hjälp av skådespelare.

Allt kommenteras av riktiga experter specialiserade på prostitution. Medverkar gör bland annat Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat och målsägarbiträde, Josefine Karlsson, psykolog specialiserad på unga i prostitution och Sven-Axel Månsson, professor emeritus i socialt arbete vid Malmö universitet.

En ung flicka och en man går bredvid varandra i en tunnelbanestation. Bild hämtad ur SVT-serien En kropp till salu.

I SVT-serien berättar Johanna om hur hon blev övertalad att träffa äldre män som tagit kontakt med henne på nätet.

Foto: SVT

Vera, Alexandra och Johanna i En kropp till salu

De tre unga kvinnorna som tittarna får följa i En kropp till salu kallas Vera, Alexandra och Johanna.

Vera började med så kallad ”sugardejting” när hon bara var 16 år gammal. Det som till en början verkade spännande och oskyldigt ledde snart till betydligt värre saker. Att Vera hade ett synligt självskadebeteende brydde sig inte männen som utnyttjade hennes kropp om – tvärtom tyckte de att det var ”sexigt”, säger hon i serien. Värst var när hon tvingades kalla dem för ”pappa”.

– Det är så obekvämt när man vet att de vet att man bara är 16 och de är gamla gubbar, säger hon i serien.

Lurades till Sverige för att sälja sex

Johanna blev som tolvåring utsatt för en våldtäkt av en två år äldre kille. Det obearbetade traumat gjorde att hon drogs till internet och olika chattrum. Där fick hon uppmärksamhet av män, som till en början var hjälpsamma och stöttande men som snart fick henne att skicka allt mer avklädda bilder och övertalade henne att träffas i verkligheten. I slutändan ledde det till att hon blev utsatt för våldtäkt och grov misshandel.

En kvinna sitter i ett burspråk i en lägenhet. Bilden är hämtad ur SVT-serien En kropp till salu.

Ur En kropp till salu som sänds i SVT med start den 21 september.

Foto: SVT

Alexandra kom till Sverige från Rumänien, där hon hade växt upp på barnhem och precis lämnat en destruktiv relation. Hon träffade en kille, blev kär och trodde på hans ord om att de skulle bygga ett liv tillsammans. De behövde bara åka till Sverige och jobba några veckor för att samla ihop ett startkapital. Väl här blev Alexandra omedelbart inlåst i en lägenhet och tvingades sälja sex. I serien berättar hon att det kunde komma 15 män per dygn för att utnyttja hennes kropp.

Vanligt med psykisk ohälsa och obearbetade trauman

Polisen Simon Häggström säger i En kropp till salu att det finns vissa faktorer som är återkommande bland dem som säljer sex. Psykisk ohälsa är en sådan. Många av de som hamnar i prostitution har också tidigare blivit utsatta för sexuella övergrepp, antingen som barn eller i vuxen ålder.

Zoe Christiansson sålde sex i tonåren – berättar om vändningen

– Många av de här männen är fullt medvetna om att tjejerna de träffar mår väldigt, väldigt dåligt. Och vi har sett i flera ärenden hur män aktivt söker sig till unga tjejer med ett självskadebeteende, säger Simon Häggström.

”Ofattbar utsatthet”

Skaparna av serien hoppas kunna visa det systematiska våld och övergrepp som begås mot det här kvinnorna, och också påminna om att så gott som alla sexköpare är män och att de finns i alla åldersgrupper och samhällsklasser. Och att även om de här kvinnornas fall ledde till fällande domar, finns såren inom dem kvar.

Louise var bara 14 år när hon började sälja sex

En kropp till salu visar den närmast ofattbara utsatthet som prostituerade lever i. Med samma berättarmetod som i En våldsam kärlek, kommer vi än en gång frågan om systematiserade övergrepp så nära att det är omöjligt att värja sig mot vad som pågår i det tysta, säger Helena Olsson, programbeställare nyheter, samhälle och dokumentär på SVT.

En kropp till salu har premiär den 21 september 2021 klockan 21.00 i SVT och på SVT Play.