Vad är en hamburgare? Nu avgörs frågan i EU-parlamentet

En vegetarisk hamburgare på en rustik skärbräda med tomaten runtom.

Foto: Shutterstock/TT

Snart kan det bli förbjudet att kalla vegetariska produkter för hamburgare, schnitzel och korv. Förslaget som ska röstas igenom i EU-parlamentet den här veckan, har mött stort motstånd.

Jordbrukspolitiken står högst upp på agendan i EU-parlamentet den här veckan. Ett av förslagen som parlamentarikerna ska rösta om under onsdagen handlar om vad man ska få kalla växtbaserade produkter. Enligt förslaget ska det bli förbjudet att kalla vegetariska produkter för exempelvis hamburgare, korv, schnitzel eller andra ord som traditionellt förknippas med kött.

Tre sojakorvar ligger på en skärbräda på svart bakgrund. Runt om ligger kryddor, vitlök och paprikor.

Kommer det här att kunna kallas sojakorv även i framtiden? Det ska EU-parlamentet nu avgöra.

Foto: Shutterstock/TT

Förslaget har mött kraftigt motstånd i medlemsländerna. På internet har uppropet ”Stop the veggie burger ban” samlat ihop närmare en kvarts miljon namnunderskrifter. Också flera svenska politiker vänder sig mot förslaget.

– Att vegoburgare och sojakorv inte ska kunna kallas vad de heter är urbota korkat. Det är så dumt så det är svårt att ens kommentera. Ska de i nästa steg förbjuda våra korvar med risgrynsgröt och ärtsoppa? säger Europaparlamentarikern Fredrik Federley, (C) till Dagens nyheter.

Han menar att den europeiska jordbrukspolitiken borde stå över den här typen av diskussioner.

– Den europeiska jordbrukspolitiken är bokstavligen talat något livsnödvändigt och då kan vi inte låta dessa dumma idéer hota den stora frågan. Det handlar om en hel kontinents matproduktion och landsbygdens och lantbrukets förutsättningar. Det handlar om miljön och om djurskydd, säger han till tidningen.

Är du trött på kött? Gör så här för att byta ut proteinet

Starkt motstånd bland svenska EU-parlamentariker

Även den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Jytte Guteland protesterar mot förslaget.

– Jag tycker att det är galet att man vill ge sig på populära produkter som har funnits i decennier i livsmedelsbutikerna, och som nu dessutom kan spela en ännu större roll i klimatomställningen, säger hon till TV4.

I en debattartikel hos Aftonbladet skriver Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren om sin syn på förslaget:

”Just nu rasar ett krig i Bryssel. Det står mellan köttindustrin och alla oss som har fattat galoppen: att vi i huvudsak måste äta växtbaserat om vi ska klara klimatet och föda en växande befolkning. Köttmaffian vill stoppa vegokorven”.

Se också: Tre tips på hur du kan äta med vegetariskt

Videon kunde inte hittas

De skriver vidare att de själva och den gröna gruppen i EU-parlamentet kommer att rösta för att man även i fortsättningen ska få marknadsföra de vegetariska alternativen som hamburgare och korv, så länge det tydligt framgår att produkten inte innehåller kött.

Alice Bah Kuhnke i EU-parlamentet.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke tänker inte rösta för förslaget på onsdag, enligt en debattartikel.

Foto: Fredrik Persson/TT

Havredryck får inte kallas "havremjölk”

Sedan 2013 finns redan ett förbud mot att växtbaserade drycker kallas för namn som för tankarna till mejeriprodukter. Exempelvis får inte havredryck kallas för ”havremjölk”. Men i veckan ska parlamentet rösta om ett tillägg till förbudet som säger att växtbaserade drycker inte överhuvudtaget ska få associeras med mejeriprodukter. Går det igenom får de här produkterna inte ens marknadsföras som ”ett alternativ till ost” eller ”används som grädde”, rapporterar TT.

En kritiker är Cecilia McAleavey, ordförande för branschorganisationen Växtbaserat Sverige.

– Om man inte får beskriva nya produkter utifrån funktion, smak eller roll som ett etablerat livsmedel har blir det väldigt svårt att introducera nya livsmedel. Förslagen snedvrider konkurrensen och hämmar innovation, säger hon till TT.

Förslaget stöttas av stor branschorganisation

Den stora samlingsorganisationen för bönder i Europa, Copa Cogeca, stöttar förslaget. I ett pressmeddelande skriver organisationen att ett nedröstat förslag är som att ”öppna Pandoras ask”.

– Den europeiska jordbrukssektorn försöker inte gå emot den här utvecklingen, vi vill bara att arbetet som miljontals europeiska bönder som arbetar med boskap gör, ska erkännas och respekteras. Vi håller på att skapa en ny värld där marknadsföring inte har något att göra med produktens faktiska natur. Det är att be om att tappa kontrollen, säger Jean-Pierre Fleury, representant för Copa Cogeca, i uttalandet.

Topp 10: Populäraste vegetariska recepten 2019
Varför är vegetarisk mat bättre för hälsan?