Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Vad har hänt försvunne Carlos? ”Han skulle träffa någon”

09 jun, 2022 
Henrik Högström
Carlos Pizarro försvann spårlöst
Carlos försvann en försommardag för snart 20 år sedan i jämtländska Strömsund.
Carlos Pizarro var 22 år när han försvann i Strömsund sommaren 2004. Nu har SVT-serien Dokument Inifrån tagit fram nya uppgifter som kan ge utredningen nytt liv.
– Det skulle vara hemskt att dö utan att få veta vad som hänt honom, säger Carlos mamma Estrella.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Söndagen den nionde maj 2004 syns Carlos Pizarro på sin cykel i centrala Strömsund. Ett jämtländskt samhälle med runt 5000 invånare.

Byborna är vana vid synen. Carlos har ett kromosomfel sedan födseln, är relativt kort och ser lite annorlunda ut. Dessutom har han en speciell tuta på den röda cykeln. Han brukar vara glad och köra mellan givna punkter i samhället. Gruppboendet där han, och hans två bröder hade lägenheter, skolan och affären i centrum.

Estrella Pizarro med sonen Carlos
Estrella och Carlos. Han hade nyligen flyttat hemifrån när han försvann.

Bröderna har samma medfödda kromosomfel som Carlos men han har även diagnosticerats med autism. Carlos har rutiner och de bryter han inte gärna. Cykelturerna brukar inte vara speciellt långa.

Det är en varm och fin sommarkväll men ändå ganska tomt på Strömsunds gator. Många föredrog att sitta inne och titta på finalen i hockey-VM där Tre kronor mötte och fick stryk av Kanada med 3-5.

Annons

Men vittnen vid den så kallade Rosa kiosken hade sett Carlos cykla förbi. Det ska även ha stått ett gäng ungdomar vid kiosken. Sedan dess har han inte synts till. Idag, 18 år senare, söker hans mamma Estrella fortfarande efter svar. Vad hände med hennes son den där majdagen i Strömsund?

Fallet Carlos. Rosa kiosken i Strömsund
Carlos syntes på sin cykel nära Rosa kiosken i Strömsund. Morgonen efter slog personalen på gruppboendet larm om att han inte kommit hem.

"Inte försvunnit frivilligt"

Estrellas uppfattning var, redan från första början, att Carlos utsatts för brott.

– Jag visste att Carlos inte försvunnit frivilligt eller gått vilse. Då hade vi hittat honom, säger mamman.

Under årens lopp har hon alltid svarat när pressen ringt och ställt frågor. Estrella vill inte att hennes pojke glöms bort.

– Jag har alltid ställt upp på intervjuer för att hålla det levande. Men det är inte lätt. Vi bor i ett samhälle där allt måste vara perfekt. Många orkar inte med obehagliga och besvärliga situationer. Man vill titta bort från det hemska.

Annons

I Dokument Inifrån ”Fallet Carlos” (SVT) görs en ny genomlysning av försvinnandet i tre delar. Här berättar mamman och Carlos bröder bland annat om tiden precis innan försvinnandet. Att Carlos var hemlighetsfull och inte sitt vanliga jag.

Estrella berättar om det sista samtalet med sonen vid 14-tiden samma dag som han försvann.

”Carlos pratade om ett möte när vi pratade i telefon. Han skulle träffa någon. Han hade en hemlis att göra", berättar hon för Dokument Inifrån.

Mamman hade sagt till sonen att inte åka till mötet.

”Det var det sista jag sa. Han skulle inte åka dit.”

Carlos Pizarro försvann våren 2004
Carlos och hans bröder var uppvuxna i Stockholm men bodde också ett tag i Chile. Pojkarna trivdes bäst i Sverige.
Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Medium involverade i letandet

Morgonen efter försvinnandet hittar en taxichaufför mängder av glaskross vid rondellen som ligger nära kiosken där Carlos synts till. Hon tycker det ser ut att vara från en framruta och lämnar informationen vidare. Det skulle ju till exempel kunna vara spår från en trafikolycka och ha relevans för utredningen.

Annons

Polisen delar inledningsvis inte Estrellas farhågor om att Carlos utsatts för brott. De genomsöker skogar och vattendrag i letandet och tar bland annat helikopter och hemvärnet till hjälp i letandet.

Men att Carlos frivilligt skulle ge sig ut i skogen bland träd och småkryp är inget som hans anhöriga köper. Letandet går mycket trögt. Till slut är det sån stiltje att polisen nappar på ett tips från en siare om att söka igenom en tjärn.

Mediet Terry Evans
Det kända tv-mediet Terry Evans fick bidra i letandet.

Men de hittar endast ett gäddrag. TV-kända mediet Terry Evans får också bidra. Han tipsar om att de bör leta i en scoutstuga. Inte heller det mediala inspelet bär frukt.

Det ska dröja 26 dygn innan det blir en brottsutredning av försvinnandet. Då går utredningen över från lokalpolisen till kriminalavdelningen i Östersund.

Annons

Estrella menar att hon upplevde det som att polisen ville ”stänga ner” fallet redan efter en månad.

Hon upplever än idag att hon och Carlos bröder lämnades ensamma i sorgen. Att de inte fick något krisstöd eller hjälp av psykolog.

– Det var jättesvårt. En person från kyrkan kom och pratade med oss. De trodde han skulle komma cyklande igen.

– Men vi har pratat väldigt mycket med varandra för att hantera hela situationen.

En av teorierna som polisen jobbar efter är att Carlos blivit påkörd och att föraren efteråt skaffat undan både honom och cykeln.

2007 ser det ut att komma ett genombrott i fallet. En man grips och hans skåpbil tas i beslag efter ett tips. En likhund markerar dessutom i skåpbilen. Mannen släpps dock efter förhör och en teknisk undersökning av bilen.

Carlos mamma och hans bröder får inga svar. 2015 begär Estrella att Carlos ska dödförklaras.

Hans dödsdatum sätts till 31 maj 2004.

Försvinnandet har varit kantat av rykten men vad som verkligen skett är, som sagt, okänt.

Annons

Men Estrella är övertygad om människor som vet har tigit. Att det finns en tystnadskultur som är giftig.

Försvunne Carlos Pizarros mamma Estrella
18 år efter sonens försvinnande söker Estrella Pizarro fortfarande svaren på vad som hänt honom.

Polisen: ”Finns trådar att dra i”

I granskningen ”Fallet Carlos” finns uppgifter om att Carlos kan ha varit inblandad i något sorts bråk en kort tid innan försvinnandet. Estrella menar att sonen blivit mobbad och kränkt för hur han såg ut. SVT tittar också också på tipset med mannen i skåpbilen som friats än en gång.

I polisens dagbok från utredningen finns det en anteckning där det nämns att Carlos kan ha varit inblandad i en "skärmytsling" på skolan. Men det är ingen uppgift som haft bäring i polisarbetet. I SVT:s granskning kommer nya röster till tals. Röster som tigit tidigare. Få vill tala öppet inför kamerorna men några gör det. Det är de som var skolungdomar när Carlos försvann. Carlos var kontaktsökande och intresserad av tjejer. Det och ett udda utseende gjorde honom till ett självklart offer för mobbing och trakasserier.

Annons

Carlos var visserligen 22 år i passet men yngre mentalt. Han förstod liksom inte att han var "fel".

En av de killar som pekas ut medger att han var en av mobbarna samtidigt som han tillägger att det inte är något han är stolt över idag. Han berättar att det hände att de lurade ut Carlos till olika platser för att ge honom stryk.

– Ju mer förbannad han blev desto roligare tyckte vi att det var, säger han i dokumentären

– Ju mer förbannad han blev desto roligare tyckte vi att det var, säger han i dokumentären.

Killen kan dessutom inte dra sig till minnes att han nånsin blivit förhörd om situationen som Carlos levde under vid tiden för försvinnandet.

Samtidigt som SVT gjort sin granskning har fallen även fått ny fart. Enligt polisens grupp för kalla fall finns det i alla fall uppslag att följa upp.

– Spontant tänkte jag att det fanns en del trådar att dra i, säger Ola Ehrenberg, utredare på polisens kalla fall-grupp till SVT.

Estrella och hans bröder pratar ofta om Carlos och hur konstigt det är att ingen sett något.

Kanske kan tiden göra att någon vill lätta sitt samvete.

De kan inte bära det där hela sitt liv. Vi sitter i samma båt. Jag med min sorg och de med sin börda

– Det hoppas jag, ju äldre man blir desto tyngre blir det att bära. De kan inte bära det där hela sitt liv. Vi sitter i samma båt. Jag med min sorg och de med sin börda, säger Estrella.

– Det skulle vara hemskt att dö utan att veta vad som hade hänt.

Dokument Inifrån "Fallet Carlos"
Dokument Inifråns serie finns på SVT Play

Del 2 av "Fallet Carlos" finns på SVT Play från 14 juni

Annons