Så blir vädret i juli – då kommer solen

Två pojkar som springer i vattnet som stänker en solig dag.

Johan Nilsson/TT

Nu är högsommaren här. Från och med 1 juli släpps också på många restriktioner: Vi slipper begränsade öppettider på uteserveringar och rådet om att umgås i mindre kretsar slopas – och vi kan äntligen ha en mer social sommar. Men hur kommer vädret att bli den närmsta tiden?

Juli månad är här och så även högsommaren. Från den 1 juli har även Folkhälsomyndigheten kommit med nya och mer fria restriktioner. Nu är det dessutom många som har semester och barnen har sommarlov, och då återstår den stora frågan – hur blir vädret?

Juli brukar vanligtvis vara den varmaste månaden på året runt om i Sverige. Längst kusterna och i fjällen kan det ibland dröja till augusti innan rekordvärmen slår, eftersom det tar tid för havet att värmas upp och den sista snön smälter långsammare där. Juli är även den månaden som brukar ha mest nederbörd av alla, eftersom atmosfären värms upp och brukar innehålla mycket vattenånga. Med andra ord kan sommarvädret variera stort från en dag till en annan, och det gäller att hålla koll på väderrapporter för att kunna planera sommarens aktiviteter på bästa sätt.

Så blir din sommar! Stort horoskop för sommaren 2021

Solen skiner över Norrland

Vi är många som undrar hur vädret kommer att te sig i juli. Även om väderprognoserna inte går att tyda särskilt långt i förväg, så går det att med större säkerhet ana hur det ser ut den närmsta veckan. Vi har pratat med SMHIs meteorolog Jon Jörpeland för att undersöka saken.

– I helgen kan i stort sett hela Norrland räkna med riktigt soligt väder och en hel del värme i helgen, framförallt på lördag och söndag. Man får in högsommarvärmen på flera håll och det väntas bli upp emot 25 grader och kanske även varmare än så, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Under juni har Norrland haft ostadigt väder och inte särskilt soligt, till skillnad från soliga Skåne, men nu verkar det bli omvända roller för norra och södra Sverige.

– Längre söderut är det lite ostadigt, det kan förekomma skurar med inslag av åska. Det blir mer moln på himlen och i samband med regn blir det också längre temperaturer.

Se också: 5 tips på hur dina badkläder kan hålla längre

1:17

Efter reklamen: 5 tips - så håller dina badkläder längre

(1:17)

Fast än det verkar bli något regnigt i södra Sverige så lutar det inte mot heldagsregn, utan snarare skurar med uppehåll då solen kan få chans att skina.

– Det går lite åt att det kan bli varmare till helgen även här nere, även om det kan förekomma enstaka skurar så kan ändå temperaturen komma upp i nästan 25 grader på dom platser som det blir sol och uppehåll, så helt regnigt och grått ser det inte ut att bli.