Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Vanligaste rätterna som orsakar matförgiftning – rummet på restaurangen du alltid ska kolla

21 maj, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Foto: TV4, TT
Det är vanligast att bli matförgiftat efter att ha ätit från storkök. Här är rätterna som du ska vara extra försiktig med – och så ser du tecken på om restaurangen slarvar med hygien.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bästa maten att äta efter magsjukaBrand logo
Bästa maten att äta efter magsjuka

Höll du dig fri från matförgiftningar under pandemin? Det är troligtvis på grund av de restriktioner som infördes. Matförgiftningarna ökade dock igen 2023, skriver Livsmedelsverket i en ny rapport.

Storkök är den vanligaste platsen för matförgiftning, särskilt i skolor, sjukhus och catering. Smittan kommer oftast från någon som hanterat maten, och fört den vidare. Små misstag i ett storkök kan leda till att smitta sprids till många människor samtidigt.

Vanligaste rätterna som orsakar marförgiftning

Det finns vissa rätter som är kan smitta mer än andra. Det är framför allt kalla rätter som sushi, ostron, skaldjur, smörgåstårta och grönsaker. Även buffémat är en källa för norovirus som orsakar matförgiftning och magsjuka.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor livsmedelshygien menar att marförgiftning sällan har att göra med sommar. Det som gör att man blir sjuk är dålig handhygien, säger hon till Efter fem.

– Det absolut viktigaste är att tvätta sina händer. Innan man börjar med sin matlagning, men även om man gör ett annat moment, till exempel pausar för en kopp kaffe och sen återgår till matlagningen. Då ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med maten, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?Brand logo
Sant och falskt om vinterkräksjukan – hur bra koll har du på myterna?

Det kan avslöja hur rent ett kök är

Om du är orolig över att smitta, finns några saker att göra innan ett restaurangbesök, tipsar Marie-Louise Danielsson-Tham. Det är nämligen ett ställe du ska ta en extra titt på innan du sätter dig till bords.

Annons

– Om du ska ut och äta på restaurang kan du alltid kolla med kommunens livsmedelsinspektörer, vad de säger om den aktuella restaurangen. Men annars: Kolla toaletten. Är det sunkigt och toaletten saknar handduk och tvål kan du bara gissa hur det ser ut i köket, säger hon.

Annons