Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vännerna om Kim Wall i film: "Dömde aldrig någon"

24 nov, 2017 
Minna Wallén-Widung
I dokumentären Kim Wall – Hon som ville berätta öppnar vänner och familj upp om Kim Wall som person
Det misstänkta mordet på svenska Kim Wall har berört och chockat människor långt utanför Sveriges gränser. I en ny dokumentärfilm vill hennes kollegor och vänner lyfta fram vilken lysande journalist hon var. "Många säger att hennes nyfikenhet är nästan barnslig, och jag håller med om det", säger kollegan och vännen Yan Cong i filmen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 10 augusti i år tas de allra sista bilderna på Kim Wall, 30. Hon syns då i ubåten UC3 Nautilus tillsammans med Peter Madsen, på väg ut i Öresund. Hon ska göra ett reportage om den egensinnige danske uppfinnaren, men kommer aldrig tillbaka.

Kim Wall ombord på ubåten den 10 augusti.
Kim Wall ombord på ubåten den 10 augusti. Foto: SVT

Elva dagar senare flyter delar av hennes kropp i land utanför Köpenhamn. Peter Madsen misstänks ha mördat henne och de senaste månaderna har fler detaljer om mordet uppdagats. Själv nekar Peter Madsen till anklagelserna om mord, men har erkänt brott mot griftefriden.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I den nya dokumentärfilmen Kim Wall – Hon som ville berätta, av Fredrik Svenningsson, vill Kims vänner och kollegor ge en helhetsbild av vem hon var som person och yrkesmänniska, bortom rubrikerna.

Videon kunde inte hittas

”Modig och trygg”

Kim Wall växte upp i den lilla byn Gislöv utanför Trelleborg.

Ett stenkast från familjen Walls hus bor Catherina Harder. När Kim började skolan blev Catherine hennes första lärare. Det misstänkta mordet har skakat om henne och hela byn, berättar hon i filmen.

– Det har berört alla. Det känns ofattbart, nästan som om det har kommit in i familjen på något sätt.

Catherina Harder, Kim Walls första lärare.
Catherina Harder. Foto: SVT

Catherina minns Kims första år i skolan mycket väl. Kim stod ut.

– Hon var modig och trygg i allt det hon kunde och för att hon alltid gick sin egen väg. Hon hade någon sorts inre drivkraft att alltid göra det hon själv ville. Jag tror att hon fortsatte på den vägen sen faktiskt.

Annons

En barnslig nyfikenhet

Kim Wall utbildade sig till journalist och hade hela världen som sin arbetsplats. Hon rapporterade från ställen som Uganda, Sri Lanka, Haiti, Kuba och Nordkorea. Och vart hon än kom väckte hon respekt och beundran för sitt arbete.

– Många säger att hennes nyfikenhet är nästan barnslig, och jag håller med om det. Jag tror att hon kanske föddes med den nyfikenheten, säger kollegan och vännen Yan Cong som arbetade tillsammans med henne i Kina.

I dokumentären vittnar hennes vänner om en rolig och humoristisk person. Hennes lärare från gymnasietiden ger bilden av en något slarvig elev som ofta kom sent. Trots det hade hon höga ambitioner och i slutet av kursen fick hon ofta toppbetyg ändå.

Kim Wall.
Kim Wall. Foto: SVT

Det är ett karaktärsdrag som hon höll fast vid. Inför intervjuer var hon påläst och välinformerad. Hennes frågor var genomtänkta och hon gjorde aldrig något halvdant, berättar de medverkande i filmen.

Annons

– Hon dömde aldrig någon för vem de var eller vad de gjorde, även om det var udda. Hon såg förbi det och det gav hennes rapportering ett annat djup, säger vännen Jan Hendrik Hinzel.

”Kim, vi saknar dig”

Under sensommaren och hösten har det arrangerats minnesstunder och fackeltåg på en rad platser runt om i världen där Kims vänner finns – från skånska Gislöv till Peking och New York.

Minnet av Kim Wall lever.
Minnet av Kim Wall lever. Foto: SVT

Att Kims minne lever kvar går det inte att ta miste på – men saknaden är stor.

– Det finns fortfarande många frågor utan svar. Men vi och resten av världen får aldrig tillbaka Kim. Vi har blivit berövade på många historier som hon hade älskat att berätta. Mänskligheten behöver fler modiga kvinnor som Kim, som vågar berätta, som ger en röst åt de svaga och som gör den här världen ett bättre ställe att leva på. Kim, vi saknar dig, sa Kims mamma Ingrid Wall under minnesstunden på Columbia University där Kim studerade.

Kim Wall – Hon som ville berätta sänds söndagen den 26 november klockan 22.00 i SVT1.

Av Minna Wallén-Widung

Läs också:

Slumpen som fällde Marina Johanssons mördare

GW om mordet på Engla,10: Sinnebilden av polisiärt misslyckande

Annons