Varför firas Thanksgiving?

Därför firar vi thanksgiving
Flera miljoner kalkoner är huvudattraktionen på den amerikanska middagsmenyn, familjerna samlas och visar en särskild ödmjukhet gentemot varandra. Thanksgiving är en av de absolut största högtiderna i USA. Men varför firas den? Och var kommer traditionen egentligen ifrån? Vi har svaren.

Högtiden är högljudd, folkfylld och överväldigande med dess mängder av mat. Vi har ofta sett den firas i amerikanska filmer och några av oss kanske tagit till oss den i det svenska hushållet. Syftet med hela firandet är att visa sin tacksamhet gentemot våra nära och kära. Men var högtiden kommer ifrån, vad som ska serveras och när vi ska göra det, glöms lätt bort. Här är svaren på några av våra vanligaste frågor om Thanksgiving.

Varför firas Thanksgiving?

Thanksgiving day, som främst ses som en amerikansk högtid, har sina rötter i England. Där uppstod traditionen efter den engelska reformationen på 1500-talet som ett tillfälle att tillsammans tacka Gud för välsignelser.

Traditionen tog sedan de engelska och irländska kolonisatörerna med på resan till Nordamerika 1620 med skeppet Mayflower. Det tog inte lång tid efter att de anlänt innan de gjorde sig ovän med ursprungsbefolkningen. Kolonisatörerna grundade staden Plymouth och plundrade befolkningen på deras ägodelar. Men efter att ungefär hälften av kolonisatörerna inte överlevt vintern blev de tvungna att be befolkningen om hjälp och i gengäld lämna tillbaka stöldgodset.

Ursprungsbefolkningen försåg kolonisatörerna med mat och för att visa sin tacksamhet anordnade britterna en flera dagar lång skördefest i september år 1621. En tacksägelsehögtid som skulle komma att minskas ned till en enda dag, den där torsdagen i november.

Vad äter man på Thanksgiving?

Kalkonen är den maträtt som mest förknippas med Thanksgiving men det är inte bekräftat om den faktiskt serverades den där första officiella middagen 1621. Vi kan nog anta att fler saker på menyn såg annorlunda ut på 1600-talet än i dag.

I fjol uppskattade Time magazine att omkring 45 miljoner kalkoner skulle sätta livet till i USA till följd av den enorma efterfrågan kring Thanksgiving. Anledningen är att för en majoritet av amerikanerna ses en helstekt kalkon som ett måste för högtiden.

Ofta tillagas den med en fyllning, som kan bestå av allt ifrån brödsmulor till lök och örter. Tillbehören består oftast av tranbärssås, brysselkål och potatismos.

Prova du också en klassisk Thanksgivings-rätt!

När firas Thanksgiving?

År 1863 såg USA:s dåvarande president Abraham Lincoln till att tacksägelsedagen blev en nationell högtid. Något vi har en speciell kvinna att tacka för. Det var författaren Sarah Josepha Hale, som även har skrivit låten ”Mary had a Little Lamb”, som la fram förslaget. I flera år sägs hon ha skrivit till presidenten och föreslagit den nationella högtiden och till slut följde han hennes råd.

Under åren som gått sedan högtiden instiftades har den flyttat mellan olika dagar. Först 1941 fastställde den amerikanska kongressen den fjärde torsdagen i november som USA:s tacksägelsedag.

I Kanada däremot firas Thanksgiving den andra måndagen i oktober.

Thanksgiving datum i USA:

2018 – torsdagen den 22 november.

2019 – torsdagen 28 november.

Thanksgiving datum i Kanada:

2018 – måndagen den 8 oktober.

2019 – måndagen den 14 oktober.

Källor: Världens historiaExpressenTime
Text: Louise Andersson

Läs också:

Varför firar vi midsommar egentligen?