Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Skansen har avlivat alla sina vargar – här är förklaringen

07 okt, 2021 
Minna Wallén-Widung
En av vargarna på Skansen som avlivades oktober 2021.
De fyra vargarna på Skansen har avlivats. Anledningen är att djurparken ska jobba mer artbevarande och då finns det ingen plats för vargarna.
– Det var ett jättesvårt beslut, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef, till tidningen Mitt i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns inte längre några vargar på Skansen i Stockholm. På onsdagsmorgonen avlivades de fyra vargar som bott där de senaste åren. Det handlade om fyra hanar, en som var 4,5 år och tre yngre.

En varg på Skansen, fotograferad en varm sommardag 2020.
De fyra vargarna avlivades på onsdagsmorgonen.

Beslutet fattades enligt flera års långa diskussioner kring vad som skulle hända med vargarna efter att Skansen ändrat inriktning på sin verksamhet. Nu ska man arbeta mer artbevarande, och då fanns det inte längre plats för vargarna.

– Vi utvärderar hela tiden hur vi kan göra störst nytta. Under de senaste åren har det förts en diskussion om att ställa om till ett artbevarande arbete och då passar vargen inte längre in, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen, till tidningen Mitt i.

Annons

Därför avlivade Skansen sina vargar

Trots flera försök har Skansens personal inte lyckats hitta en annan djurpark som var villig att ta emot vargarna. Att släppa ut dem i naturen var inte heller ett alternativ, enligt Yvonne Nordlind. Alltså fick djuren avlivas – trots att de inte var sjuka och trots att det enligt Skansen alltid är den sista utvägen.

– Det var ett jättesvårt beslut, professionellt och emotionellt. Avlivning är alltid det sista alternativet när man jobbar med djur. Vi försökte att omplacera, men det gick inte. Många djurparker har inte vargar längre, säger hon till tidningen.

Fjällrävar flyttar in i stället för vargarna

I stället för vargarna planerar Skansen att ta in fjällrävar i djurparken. Fjällräven bor i de norra delarna av Sverige, Norge och Finland och länge bedrevs en intensiv jakt på djuret tack vare den vackra pälsen. Sedan 1928 är fjällräven fridlyst, men arten har inte återhämtat sig särskilt bra. Under 2022 väntas fjällrävarna flytta in på Skansen.

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

Att behålla vargarna på grund av att de drar besökare till Skansen var aldrig ett alternativ.

– Vi håller inte djur av affärsmässiga skäl utan arbetar utifrån vetenskapliga grunder, säger Yvonne Nordlind till Mitt i.

Annons

Starka reaktioner från allmänheten

På Skansens Facebooksida har reaktionerna på beslutet inte låtit vänta på sig. Många är upprörda över att man låtit avliva fullt friska djur – och uppmanar till bojkott av djurparken.

”Helt vidrigt beslut. Kommer inte besöka Skansen efter det här”, skriver en följare.

Andra tar djurparkens beslut i försvar:

”Lyft blicken – fjällräven är Sveriges mest hotade däggdjur, att bidra till dess överlevnad i naturen måste man väl se som behjärtansvärt jämfört med att hålla 4 vargar som aldrig kommer att få möjlighet att föröka sig”, skriver en annan.

Annons