Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Topp 3 vanligaste fobier i världen– och djurfobier

17 mar, 2022 
Amanda Olsson
På vänster bild syns en giftspindel. På höger bild sitter en rädd kvinna i en hiss.
Foto: TT/Shutterstock
Är du rädd för höjder eller spindlar? Du är inte ensam – men det finns så många fler saker som skrämmer många av oss. Vi har undersökt vilka fobier som är de allra vanligaste och även vilka djur som är vanligast att ha en fobi för!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För att en obehagskänsla ska klassas som fobi behöver det vara en stark känsla av rädsla eller obehag mot något som egentligen kanske inte är ett hot överhuvudtaget. I vissa fall kan fobier vara så pass svåra att det påverkar hela personens liv.

Om en person utsätts för en situation eller ett föremål fobin är riktad mot kan han eller hon få en panikångestattack med symptom som rusande hjärta, svettningar, andnöd och sjukdomskänslor.

Varför utvecklas fobier?

Det är inte helt säkert varför fobier man kan få fobier. I vissa fall kan det uppstå när vi vet att något är farligt, som exempelvis höjder eller att vi möter ett djur som kan skada oss. Det kan även bero på genetiska faktorer eller vara kopplat till en inlärd händelse. Du kan till exempel ha fastnat i ett trångt utrymme som gjort att du sedan utvecklat en stark rädsla för att det ska hända igen.

Se också: 5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhangBrand logo
Se också: 5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhang

Vi har listat de tre vanligaste fobierna i världen över lag, och även de tre vanligaste djurfobierna.

Annons

Topp 3 fobier i världen

1. Agorafobi - fobi för offentliga platser

Denna fobi toppar listan som den absolut vanligaste i världen med hela 61,67 procent enligt sidan All About Cats som har gjort en kartläggning av olika fobier. Agorafobi är en typ av social fobi som vanligtvis ses som en fobi för offentliga utrymmen och folkmassor, men är mer komplex än så. Den innefattar även en rädsla för att vara i en situation eller på en plats där du känner dig instängd. Denna fobi kan vara så allvarlig att den som lider av den inte ens kan lämna sitt eget hem.

2. Xenofobi - rädsla för främlingar

Nästa fobi på listan är Xenofobi, även kallat främlingsfientlighet. 19,17 procent av alla världens länder rapporterade denna som den näst vanligaste fobin och inkluderar rädsla för allt som anses konstigt eller främmande. Alltså inte enbart människor.

3. Klaustrofobi - rädslan för trånga utrymmen

8,33 procent av världens länder visade sig ha klaustrofobi som den tredje vanligaste. Detta innebär att man kan uppleva svår ångest när man befinner sig i ett begränsat utrymme och ofta undviker därför personer som lider av klaustrofobi exempelvis trånga utrymmen som hissar, tunnlar eller offentliga toaletter.

Annons

Topp 3 djurfobier i världen

Om vi sedan tittar vidare på de vanligaste djurfobierna är det inte svårt att gissa vad som toppar listan. Om inte spindlar, vad annars?

1. Arachnofobi – överdriven rädsla för spindlar

Hela 78,33 procent av alla länder rapporterade att spindelrädslan dominerar bland alla världens djur. Viss akademisk forskning tyder på att spindelfobin är så djupt rotad hos oss människor som en överlevnadsteknik. Detta då spindlar har varit en fara för våra förfäder i miljontals år.

2. Zoofobi / djurfobi – rädsla för alla djur i allmänhet

På andra plats har vi allmän rädsla för djur med hela 11,67 procent. Detta är inte kopplat till något specifikt djur utan innebär att man fruktar alla möjliga arter.

3. Cynofobi – rädsla för hundar

Otippat! Detta var den största rädslan i 1,67 procent av länderna men hamnar trots det bland topp tre djurfobier. Vad som utlöser cynofobi är att se en hund, antingen i verkligheten eller på bild. Cynofobin utlöses även av att att höra den skälla eller morra.

Källor: allaboutcats.com, kry.se.

Här är de 5 vanligaste fobiernaBrand logo
Här är de 5 vanligaste fobierna
Annons