Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vem kastar sten på danska bilar i Skåne ?

08 nov, 2021 
Henrik Högström
Carsten Petersens bil fick en sten i rutan
En man har blivit blind på ena ögat och högen med anmälningar har vuxit undan för undan. Vem är det som kastar sten på danska bilister på E 65 i Skåne och varför.
– Vi hade en otrolig tur ändå. Hade stenen träffat tio centimeter längre ner så hade min fru fått den i ansiktet, säger Carsten Petersen från Allerød.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Strax innan midsommar går diskussionerna höga på en gruppchatt på Facebook för danska Bornholmspendlare. Flera berättar att de träffats av stenar under färd på E 65 mellan Malmö och Ystad och publicerade bilder på skadorna. Någon har spräckta rutor, andra har fått in stenen i bilen och vissa berättar att de fått plocka glassplitter ur håret efteråt. I vissa fall har stenarna träffat grillen på bilen. Projektilerna har bara kommit farande ur tomma intet med hög hastighet.

Carten Petersens bil träffades av en sten på¨E 65
Föremålet slungades mot Carstens bil i hög hastighet. När han kom fram till färjeläget förstod han att han inte var den ende som drabbats.

Carsten Petersen är en av dem som berättar. Den 14 juni har han och hans fru varit på väg mot färjeläget i Ystad med husvagn. 07.17 är de i höjd med Rynge, åtta kilometer från målet, och hör en kraftig smäll. 300 meter senare rullar Carsten in till kanten för att inspektera skadorna. Då har de fullt av glassplitter i bilen.

Annons

– Först skämtade vi ju om att det varit ett skott, vi hade ju precis kört igenom Malmö. Men det var en rejäl smäll, vi hade en enorm tur ändå.

Över 20 danska bilar träffade

Nere vid färjeläget och på Bornholm förstår Carsten att han inte är den ende. Det är först nu som vidden av stenkastningarna blir uppenbar och anmäls till polis. När danska tidningen BT gör en sammanställning den 22 juni är man uppe i 26 drabbade. De första redan i april. Bilarna har varit på väg till eller från färjan i Ystad på E 65. Av mönstret att döma har flera drabbats i höjd med klassiska vägrestaurangen Fars hatt, cirka två mil från Ystad. En annan sorts ”kluster” finns vid Rynge där Carsten träffades. Bilarna har träffats både morgon och kväll men inga under vanlig kontorstid. En man berättar att han fått en sten genom rutan strax före åtta på morgonen. Helt plötsligt har han och hans fru fullt med glassplitter i håret. Hans tonårige son, som sitter i baksätet, har klarat sig oskadd och kan räcka över projektilen till sin far. En granitsten på fem gånger fem centimeter.

Annons

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (s) trycker tidigt på i dansk media för att den svenske kollegan Morgan Johansson ska agera.

– Jag är bestört över rapporterna om att danska bilister utsätt för systematisk stenkastning i Sverige. Det är vanvettigt och direkt livsfarligt och när ett så stort antal bilister drabbas ger det anledning till djup oro, säger Hækkerup till danska DR. Morgan Johansson, å sin sida, försäkrar att han ser allvarligt på brottsligheten i en intervju med TT.

– Det rör sig om livsfarlig brottslighet. Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas.

Stenkastare. Polisnärvaro på E 65 mellan Malmö och Ystad
Sommaren 2021. Polisbilar på E 65 blev en vanlig syn.

Efter larmet har polisen haft tydlig närvaro längs den drabbade vägsträckan. Stenkastningen rankas sedan slutet av juli som ”särskild händelse”, vilket innebär att särskilda resurser och personal avsatts för att arbeta med bara detta. Och närvaron har haft en preventiv effekt. Även om stenkastningen verkar ha avtagit så kvarstår frågorna. Vem eller vilka tycker så illa om danska bilister att de gör sig omaket att kasta sten på dem? Är de ensamma, är de flera, finns det copycats?

Sven Granath, kriminolog
"Låter nästan rättshaveristiskt", Sven Granath, kriminolog om stenkastningarna.

Kriminologen Sven Granath gör ett försök att ringa in fenomenet.

– Det finns ju två typer av stenkastning. Det ena är ju ungdomsbus, alltså att man gör det på pin kiv. Det är inte så personligt och brukar vara ganska slumpvis. Traktens stökiga ungdomar som lever om.

Annons

– Sedan finns det riktade attacker. Det kan vara till exempel mot polisen. Då är det nästan politiskt. Det kan det ju vara här om det sker systematiskt.

Sven Granath menar att den senare typen av ”riktade attacker” varit av typen att ungdomar i utsatt förort kastat sten på polisen för att markera missnöje. Stenkastningen på E 65 utspelar sig ute på det skånska stycket med flera mil till närmaste betongförort. Det finns inga viadukter för en stenkastare att stå på längs den mest drabbade sträckan. Samtidigt antyder målbilden att stenkastaren är selektiv. Vissa svenska bilar har träffats men majoriteten av de drabbade är danskar. Det är nästan som att den okände förövaren drivs av en fix idé.

– Det låter nästan som ett rättshaveristiskt beteende, säger Sven Granath.

I slutet av augusti finns det närmare 120 anmälningar om misstänkt stenkastning på E 65. Frilansfotografen Fritz Schibli har åkt på så många han hunnit med.

– Jag har tappat räkningen på hur många det rör sig om men det måste vara åtminstone 20.

Frilansfotografen och rovfågelsguiden Fritz Schibli
Frilansfotografen och rovfågelguiden Fritz Schibli har funderat mycket på stenkastaren.

Miljön är välbekant. Frilansfotografen är även örn- och rovfågelguide och brukar spana fågel i krokarna. Varken Fritz, hans rovfågelfotograferande kolleger (en hel del) eller hans bekanta i trakten har sett eller hört något. Och då är de ändå ute flitigt i buskarna med kikare och kamera.

Annons

– Vi har ju haft enorma diskussioner internt men alla är lika konfunderade, säger Fritz som pusslat ihop en egen gärningsmannaprofil. Hans teori är att det är någon som färdas i ett fordon som går under radarn. Ett fordon som ingen reagerar på, parkerar och ställer sig med en slangbella längs vägen. Stenkastningarna sker på morgonen och eftermiddag/kväll måndag till fredag.

– Återigen en teori men det kan ju vara en pendlare.

Varför slangbella?

– Stenarna kommer ju med en helvetisk fart. Så det måste ju vara ett sorts vapen. Det är ju ingen som kan stå och pricka en bil i den farten för hand!

Att det skulle vara ungdomar tror han inte på. Argumentet är enkelt.

– Vilka ungdomar smyger i buskarna sju på morgonen i april? Det här är en nivå över ungdomskriminalitet.

Se också: Mordbränderna som skakade Sverige

Mordbränderna som skakade SverigeBrand logo
Mordbränderna som skakade Sverige

Med synliga polisbilar längs E 65 har rapporterna om misstänkta fall, som sagt, blivit betydligt färre. Mönstret är inte lika tydligt över tid. Under juni, då flest bilister drabbades, skedde de flesta attacker måndag till fredag på morgon och eftermiddag/kväll.

– Efter det spretar det mer, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

Carsten Petersen fick en sten kastad mot bilen
Carsten och hans fru klarade sig undan med en skadad ruta, en krossad backspegel och blotta förskräckelsen.

Motivet bakom stenkastningen mot danska bilister är i dimma dolt. Carsten Petersen och andra drabbade har, så klart, spekulerat. Kanske handlar det om ilska för att danskar kunnat köra genom Sverige under Coronarestriktionerna medan svenskar inte haft motsvarande möjlighet? En upplevd orättvisa som fått utlopp i kastade stenar.

Annons

– Det har vi ju diskuterat men det är som sagt bara en teori.

Tidslinje-Stenkastning på E 65

17 juni

Danska TV 2 Bornholm har samlat vittnesmål från flera danskar som fått stenar kastade mot sina bilar på E 65. Larmet kommer ursprungligen från en facebookgrupp för pendlare på Bornholm.

26 juni

Polisen har fått in ett 60-tal anmälningar om misstänkt stenkastning ända från april. Värst drabbad är en man som förlorat synen på ena ögat och fått tänder utslagna när bilen han färdades i träffades i maj. Det är både stenar om metallföremål, till exempel skruvar och muttrar, som kastats.

26 juli

Polisen gör insatsen till en särskild händelse vilket innebär att man kan ta nationella resurser i anspråk för en regional utredning. Under arbetets gång har man till exempel samarbetat med dansk polis. Dessutom har Nationella Operativa Avdelningen (NOA) bistått med gärningsmannaprofilering och helikopter.

3 augusti

Privatpersoner utlyser en belöning på 30 000 kronor till den som kan lämna avgörande tips till polisen. 31 augusti Mellan 115 och 120 anmälningar om misstänkt stenkastning har kommit in. Men ingen efter att insatsen blev särskild händelse.

Stenkastningen längs E 65 är både besynnerlig och farlig. Liknande händelser har haft dödlig utgång förr. I augusti 2016 träffades en bil med en tysk familj i av ett stort betongblock när de passerade på motorvägen utanför Odense. Betongblocket hade slungats från bron ovanför vägen och gick rakt genom rutan. Mamman i familjen dog omedelbart och pappan överlevde men blev svårt invalidiserad. Den fem-årige sonen som legat i baksätet och sovit klarade sig oskadd.

Annons