Vem var Skandiamannen?

Skandiamannen Stig Engström fotograferad på Sveavägen

Weine Lexius/Expressen/TT

Den 10 juni 2020 lades förundersökningen kring mordet på Olof Palme ned. Detta efter att Stig Engström, även kallad Skandiamannen, pekats ut av Palmegruppen som den enda personen som skulle kunna åtalas för mordet av stadsministern.

Från att först ha varit ett vittne i utredningen kring mordet av den dåvarande statsministern Olof Palme den 28 februari 1986 till att pekas ut som mördaren 34 år senare. Stig Engström, den även så kallade Skandiamannen, figurerade länge i utredningen hos polisen och Palmegruppen – men nu när utredningen har nått sitt slut undrar många: Vem var Skandiamannen, egentligen?

Videon kunde inte hittas

Stig Engström – Skandiamannen mördade Olof Palme

Skandiamannens fulla namn var Stig Folke Wilhelm Engström. Han föddes i Bombay i Indien den 26 februari 1934. Sitt smeknamn Skandiamannen har han fått eftersom han under perioden arbetade som grafiker och med marknadsföring för Skandia, innan dess var han anställd av försvarsmakten. Polisen misstänker att det var under denna period, samt under hans tid som värnpliktig, som Engström lärde sig hantera vapen.

Skandiamannen uppväxt i Indien

Stig Engströms föräldrar kom från Småland men då fadern, Folke Engström, 1926 fick i uppdrag av Ivan Krüger att starta produktion i Indien så flyttade familjen dit. Där föddes Stig Engström i Bombay 1934. Innan han fick anställning hos försäkringsföretaget Skandia i slutet av 1960-talet arbetade han för Sveriges Radios förlag. Att Stig Engström inte uppskattade Olof Palmes politik och att det ska ha varit en del av hans motiv bakom mordet, styrks av att han var politiskt aktiv i Moderaterna i Täby. Där producerade han trycksaker och reklammaterial för partiet.

Under sin livstid gifte, och skilde, sig Stig Engström två gånger. Det första äktenskapet tog slut 1967 och 1968 gifte han sig på nytt. Detta andra äktenskap tog slut 1999 och året därpå, 2000, tog han sitt liv eget 66 år gammal. Hans mor skulle leva i 13 år till – och bli 111 år gammal.

Skandiamannen under kvällen Olof Palme mördades

Att Stig Engström befann sig på Sveavägen natten då Olof Palme mördades har fastslagits utan tvekan. Under kvällen jobbade han över på sitt kontor i Skandiahuset eftersom han och hans hustru skulle på en skidresa dagen efter. Enligt Engström själv var han på kontoret hela kvällen, fram till klockan 23.15. Detta har motsagts av väktare i byggnaden, som menar att han ska ha lämnat kontoret någon gång mellan klockan 20 och 22 på kvällen.

Han lämnade byggnaden och gick ut på Sveavägen klockan 23.19. Enligt polisen visade stämpelklockan 23.20 – men den ska ha gått en minut fel. Klockan 23.21 sköts Sveriges statsminister Olof Palme.

Skandiamannen själv har sagt i förhör att han varken hörde eller såg att något inträffade på Sveavägen den kvällen förrän han nästan föll över Olof Palmes kropp. Han har dessutom hävdat att han själv var en av de första framme, förutom en ung kvinna och en ung man. Han menade också att Lisbeth Palme, Olof Palmes fru, skulle ha gett honom ett signalement samt visat åt vilket håll gärningsmannen sprungit. Detta stämmer dock inte enligt utredningen, och Lisbeth Palme har aldrig sagt att hon gett signalement eller liknande till Stig Engström.

Stig Engström efter mordet på Olof Palme

Skandiamannen, Stig Engström, under rekonstruktionen av mordnatten med Expressen. På bilden springer han såsom han påstår sig ha jagat efter Olof Palmes mördare.

Skandiamannen, Stig Engström, under den rekonstruktion av mordnatten han gjorde tillsammans med Expressen.

Göran Ärnbäck/Expressen/TT

Under tiden direkt efter Palme-mordet beskrevs Stig Engström, som redan då fick smeknamnet Skandiamannen, som en hjälte och gjorde en rekonstruktion i Expressen i april 1986. Han sa också i en intervju då att polisen måste ha fel signalement eftersom signalementet beskrev honom.

Se Stig Engströms egna rekonstruktion av Palmemordet:

Videon kunde inte hittas

För dem som levde nära Stig Engström blev tiden efter mordet full av Skandiamannens berättelser. Han ska vid flera tillfällen ha återkommit till mordet och samtidigt ha börjat må sämre och börjat dricka mer alkohol. Efter en tid blev det för påfrestande att leva med honom och den andra skilsmässan blev ett faktum 1999.

Men när Engström började misstänkas och uppdagas mer i utredningen och i medier så stod familjen och exfruar på sig: Stig Engström var oskyldig.

– Det är out of question. Han var inte den människan. Det kan jag säga. Han var för feg för det, har exfrun sagt till Expressen.

Källor: Expressen

Quiz: Hur mycket kan du om Palme-mordet?