Veronicas coronasmycke förgyller vårdpersonalens vardag

Veronica Börjesson skapar smycken för att sedan skänka delar av vinsten till välgörenhet. Smycket Beat Corona har bidragit till tårtor och choklad till personal inom covidvården.

Med sin berlock Beat Corona har Veronica samlat ihop 15 000 kronor till förmån för vårdpersonalen.

Foto: Susanne Stamming

När chansen att starta ett smyckeföretag dök upp var Veronica Börjesson inte sen att nappa. Och redan från start visste hon att hennes kreativa karriär måste bidra till något gott. I dag är hon stolt över att med sina halsband kunna skänka lite glädje till personalen inom covidvården.

Det började med en virkad luva när hon bara var sex år. Ända sedan hon var liten har Veronica Börjesson haft en skapande ådra och har hela tiden bubblat av nya kreativa idéer inom allt från inredning till smycken.

I dag har hon tre välgörenhetsprojekt kopplade till sina smycken. Det senaste är Beat Corona som säljs för att ge vårdpersonal lite extra guldkant i vardagen.

– Jag har haft inspiration från min farmor sedan jag var liten. Hemma hos henne fick jag en egen rabatt att arrangera och styra över. Då var jag inte gammal, säger Veronica, 49, som jobbar inom omsorgen, men som också behöver få utlopp för sin kreativitet.

Veronica Börjesson skapar smycken för att sedan skänka delar av vinsten till välgörenhet. Smycket Beat Corona har bidragit till tårtor och choklad till personal inom covidvården.

Ända sedan hon var barn har Veronica Börjesson varit kreativ och älskat att skapa.

Foto: Susanne Stamming

När hennes familj flyttade till ett nytt hus byggde hon som liten flicka en skalenlig modell av sitt kommande rum för att lättare kunna bestämma inredningen. Hon sydde allt från kläder till kuddar och gardiner i tidig ålder.

– Det var mycket skapande i min barndom och det har även hängt med senare, säger hon.

Men hennes huvudsakliga jobb genom åren har varit med barn som har någon form av flerfunktionsnedsättning. Det har inneburit många olika miljöer och former av jobb och hon har trivts bra.

Gör smycken av kirurgiskt stål

När Veronica fick egna barn 1996 och 1998 fick hon verkligen utnyttja sitt skaparintresse fullt ut. Barnrummen blev inga vanliga barnrum. Veronica gick all-in.

– Jag hade olika teman och när sonen ville ha ett graffitirum så blev det verkligen det. Jag hade rep som lister för att ge en genuin känsla. Att hitta egna lösningar är något jag älskar och såga och snickra gör jag gärna. Den andra sonen fick ett sjörövarskepp som säng, säger hon och ler.

Ett annat intresse är att sommartid åka på loppis, köpa något som går att göra om och sedan gå loss med full energi.

– Jag älskar att skapa och göra om saker. Trädgården här hemma är något jag också har drömmar om, och som jag planerar varje vår. Jag behöver hela tiden ha något projekt på gång, förklarar Veronica.

Anna ordnar digitala middagsträffar för sin mamma under pandemin

Därför var det inte så konstigt att hon började köpa pärlor och annat material för att göra egna smycken. Och när ett smyckeföretag hon kände till skulle säljas bestämde hon sig för sex år sedan att köpa det och påbörja en professionell bana inom skapande.

– Jag hade mängder av idéer om olika smycken jag ville tillverka, berättar Veronica.

Men att sälja smycken på nätet var hon knappast ensam om. Veronika behövde hitta något som fick henne att sticka ut, och något som hon verkligen brann för.

– En sak är att alla mina smycken är tillverkade av kirurgiskt stål och därmed helt allergivänliga. Även många som är känsliga för guld eller silver kan tåla det här stålet som ska kunna användas inuti kroppen medicinskt, förklarar hon.

En anledning till denna inriktning är att hon själv har allergier och förstår att det är viktigt.

– Det är alltid jobbigt när utslagen blossar upp.

Säljer smycken på Liseberg och i Borgholm

Den andra tanken var att flera av hennes smycken ska bidra till välgörenhet. Hon ville att en del av intäkterna ska gå till insamlingar med gott syfte.

– Men jag har alltid jobbat hårt och verkligen fått lära mig att tänka utanför boxen. Det går inte att vara blyg och rädd i den här branschen. Man måste våga ta kontakt med folk som man kanske aldrig hade drömt om att prata med, säger Veronica.

Veronica Börjesson skapar smycken för att sedan skänka delar av vinsten till välgörenhet. Smycket Beat Corona har bidragit till tårtor och choklad till personal inom covidvården.

I vanliga fall åker Veronica runt om i hela landet för att sälja sina smycken, här på Victoriadagen i Borgholm.

Foto: Privat

Innan coronapandemin innebar det bland annat resor runt hela Sverige för att vara med på olika marknader och events.

– Jag har haft med mina smycken på massor av ställen, varit på Lisebergs julmarknad, Sofiero Slott och i Borgholm. Man får verkligen se de mest fantastiska platser och träffa många spännande människor, säger Veronica.

Veronica Börjesson

Ålder: 49 år.

Bor: Frillesås, söder om Kungsbacka.

Familj: Två vuxna söner.

Gör: Driver företaget Tilva Stålsmycken och har bland annat gjort halssmycket Beat Corona som säljs till förmån till sjukvårdspersonal som jobbar med coronapatienter.

Hon har också gjort en lite galen studieresa till Shanghai där hon fick träffa folk från olika delar av företagande, framför allt de som jobbar med import och export. Det var en viktig resa eftersom hon fick en större förståelse för hur man gör affärer i Asien.

– De vill att man lär känna varandra först, gärna med en middag hemma hos familjen, och så hjälper de varandra mer än i Sverige. De konkurrerar inte på samma sätt, utan de rekommenderar mer än gärna en närliggande fabrik, berättar Veronica

– Dessutom lyfter de ofta fram någon annan, vilket alla säkert kan dra nytta av i långa loppet. Det är trevligt, tycker jag. Vi borde oftare ha samma tänk i Sverige.

Veronica tillverkar sina smycken i en familjeägd fabrik i Kina och upplever att de verkligen vill hjälpa henne på bästa sätt.

– Jag skickar oftast bara en skiss på hur jag vill att det färdiga resultatet ska se ut och de fixar det mesta. Sedan skickar de videofilmer från tillverkningen där jag får se hur det går till. Mycket görs för hand.

Knackade på hos Peter Jihde

Hennes mest uppmärksammade smycken är de tre välgörenhetsprojekten. Först ut var Diabetesdroppen där hon samarbetade med Barndiabetesfonden. För att få uppmärksamhet krävdes en hel del, och till slut tog hon mod till sig och åkte hem till Peter Jidhe.

– Jag hittade inget telefonnummer, men tänkte att han kunde vara perfekt. Så jag letade upp hans adress och åkte dit med ett smycke. ”Det kan du inte göra”, sa folk till mig, men man måste våga. Särskilt skrämmande är jag inte – jag är ju jätteliten, säger Veronica och skrattar.

– Vi pratade säkert i 40 minuter, men tyvärr kunde han inte hjälpa mig.

Trots detta gick det bra med Diabetsdroppen ändå, och Veronica drog in cirka 130 000 kronor till Barndiabetesfonden. Hon fick dessutom blodad tand och bestämde sig för att fortsätta med den typen av samarbeten om hon hittade något hon tyckte var viktigt.

Veronica Börjesson skapar smycken för att sedan skänka delar av vinsten till välgörenhet. Smycket Beat Corona har bidragit till tårtor och choklad till personal inom covidvården. Här tillsammans med Börje Salming och Mathias Bissen Larsson.

Tillsammans med Börje Salming har Veronica arbetat för fonden Bissen Brainwalk, startad av bandyspelaren Mathias ”Bissen” Larsson (t.v.).

Foto: Privat

Nästa smycke i samma anda blev för Bissen Brainwalk – en insamlingsfond som samlar in pengar till hjärnforskning och som startades av den tidigare SM-vinnaren i Bandy, Mathias ”Bissen” Larsson, efter att han själv drabbats av en stroke.

Veronica tog kontakt med Börje Salming på Facebook om detta och han svarade med att bjuda in henne till hans hem.

– Det var helt overkligt och han var jättetrevlig. Jag var världens lyckligaste efteråt. Han är en hjälte och legend för mig. Det var nästan som att få kontakt med Gud, säger hon och skrattar.

Senare överlämnade Börje Salming smycket uppe på scen vid ett välgörenhetsevent med Bissen Brainwalk.

– Det var stort, minns Veronica.

Pernilla Wahlgren bar Veronicas armband

Veronica hade roligt mitt i det hårda arbetet och nådde ännu fler kändisar genom Beat Diabetes som ville ha med hennes smycke i en gåvopåse till ett antal personer, bland annat Charlotte Perrelli och Laila Bagge. Snart hade de använt hennes smycken i olika sammanhang.

– Pernilla Wahlgren ville jag också gärna få kontakt med, men henne kontaktade jag själv. Det gick bra och roligast var nog när jag såg att hon hade ett av mina armband på sig på bilderna som togs för hennes kollektion på Gekås. Det var ett stelt armband med ananas i bägge ändar. Jag tänkte att det kunde passa henne som gillar ananas i alla former, säger Veronica.

Det var verkligen en verksamhet i full fart 2019 och Veronica såg fram emot 2020 när coronapandemin plötsligt lamslog världen.

– Allt bara tvärnitade, och även om jag har en webbshop så behövde jag komma ut och synas för att sälja. På nätet försvinner man bland allt annat.

Se också: Grannarna Ida och Inka trotsar ålderbarriären – blev vänner

Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar
2:03

Efter reklamen: Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar

(2:03)

Slå på ljud

Liseberg, Sofiero, Bröllopsmässan – allt ställdes in och det var verkligen hemskt. Veronica led med dem som enbart hade sina företag och som kanske satsat mer pengar än hon. Hon kunde ändå klara sig på sitt andra yrke.

– När det inte blev några resor eller möten blev Instagram väldigt tråkigt också, där jag gjorde min reklam. Syns man inte så finns man inte.

Hennes återförsäljare hade dessutom ännu värre problem eftersom deras butiker nu var tomma på kunder och att de inte fick igång försäljningen.

– Jag förlorade nog en halv miljon i omsättning förra året. Men det värsta var naturligtvis sjukdomen i sig. Jag blev själv sjuk i corona i år och hade feber länge. Det var inte roligt…

Tårtor och choklad till personal inom covidvården

Med sina kontakter inom vården kände hon allt mer att det var dags att dra igång ännu ett välgörenhetsprojekt. De hon ville hjälpa var vårdpersonalen som gått på knäna och som behövde lite guldkant i vardagen, och hon skapade Beat Corona-smycket.

– Jag satte mig ner och ritade ett coronasmycke, skickade det till min fabrik och nu har det bara exploderat, berättar Veronica och fortsätter:

Veronica Börjesson skapar smycken för att sedan skänka delar av vinsten till välgörenhet. Smycket Beat Corona har bidragit till tårtor och choklad till personal inom covidvården.

För vinstpengarna från berlocken Beat Corona köper Veronica choklad och tårtor till personal inom covidvården, här Therese och Belma på Mölndals sjukhus.

Foto: Privat

– När jag först berättade om idén för min vän som jobbar på IVA blev hon så rörd att hon började gråta. Det är verkligen viktigt för vårdpersonalen att få uppskattning för sitt arbete, om det så bara handlar om en räksmörgås eller en tårta till personalrummet inför helgen, förklarar Veronica.

På bara några veckor har vinsten från smycket kommit upp i 15 000 kronor, pengar som hon har köpt tårtor och chokladhjärtan för till olika avdelningar som haft mest kontakt med coronapatienter i Göteborg och Mölndal. Snart blir det även Varberg och Veronica hoppas att det kan sprida sig till resten av landet.

– Det var väldigt roligt att få se bilder från när de tog emot tårtorna och jag vet att det var uppskattat. Jag ville använda pengarna till att köpa något ätbart och tårtor känns extra festligt, säger Veronica.

Att få det att fungera logistiskt har varit ganska mycket jobb för Veronica och hon ser alltid till att ha personlig kontakt både med den som levererar och de som ska ta emot.

– Jag tror till och med att mina vuxna söner är lite stolta över vad jag gjort, säger hon.