Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Vilken kommun har bäst företagsklimat för kvinnor? Vi har hela listan!

08 apr, 2022 
AvLouise Werner
Våg
Det är långt kvar tills vi har lika många kvinnliga företagsledare som manliga i Sverige.

Danderyds kommun har flest kvinnliga företagsledare i hela Sverige. Den minsta kommunen Boxholm, hamnar däremot sist i rankningen när företagarföreningen Företagarna rankar skillnader i företagsklimat för kvinnor.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett sätt att mäta hur jämställt företagandet är i Sverige är att se hur fördelningen mellan könen ser ut bland företagsledare.

Tyvärr kan vi börja med att konstatera att på nationell nivå så har utvecklingen helt stannat av sedan fem år tillbaka. En tidigare positiv utvecklingskurva är alltså inte längre ett faktum och det som i dagsläget görs är inte längre tillräckligt.

Linda Skandevall är Företagarnas expert på kvinnligt företagande. Hon säger att både topp och botten tio-listorna visar hur svårt det är att skapa långsiktig förändring utan att först omskapa de underliggande strukturerna.

Det handlar också om att vissa kommuner, som Jönköping till exempel, har flest företag inom mansdominerade branscher, och då blir det svårt att öka antalet kvinnor som är företagare där.

– Då krävs snarare att andra sektorer, såsom vårdföretag och skönhetsföretag får ta större plats i kommunen, säger Lina Skandevall.

Kvinnor
Det krävs att andra sektorer än de traditionellt manliga får ta plats i kommunerna för att öka andelen kvinnliga företagsledare.

Stockholmskommunen Danderyd har flest kvinnliga företagsledare

I Stockholmskommunen Danderyd är andelen kvinnliga företagsledare 37 procent. Därmed hamnar kommunen i topp, när Sveriges 290 kommuner rangordnas efter andel kvinnor som är företagsledare. Lidingö hamnar på andra plats med 35 procent och Vaxholm på tredje plats med 32 procent.

Annons

I botten av listan finns främst landsortskommuner i södra och mellersta Sverige.

– Kommunerna långt ned på listan måste stärka sin dialog med kvinnor som är intresserade av att starta företag, och med de som driver företag om vad de behöver för att aktivt undanröja hindren, säger Lina Skandevall.

Ett bra företagsklimat lägger grunden för alla typer av företag - och kommunerna får med sin placering på denna listan en indikation om vad de behöver jobba med, berättar hon.

Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

Sveriges minsta kommun, Boxholm, ligger på sista plats

Sveriges minsta kommun, Boxholm, hamnar på sista plats där endast 7 procent av de högsta befattningshavarna är kvinnor. Skillnaden på 30 procent mellan kommunen i topp, Danderyd och Boxholm, i botten, är påtaglig även om inte heller Danderyds siffra är att betrakta som mer än knappt godkänd.

Annons

Stockholms län toppar listan, Jönköpings län i botten

På länsnivå är det Stockholm som toppar listan med 27 procent kvinnliga företagsledare, följt av Skåne med 23 procent och Gotland placerar sig på tredje plats med 22 procent.

Övriga län hamnar under rikssnittet på 22 procent. Längst ner på listan hamnar Jönköpings län. Det är generellt små skillnader mellan länen sett till andelen kvinnor som är företagsledare - det skiljer enbart några enstaka procentandelar mellan flertalet av länen. Det är tydligt att branschstrukturen i varje län spelar en avgörande roll för hur stor andelen kvinnor som är företagare.

Kommunerna i topp kan vara stolta över sin position gentemot övriga kommuner, men det finns ingen anledning för dem att vara nöjda, menar Linda Skandevall.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk i att det finns en hel del förbättringsområde även för de på topplistan, säger hon.

Annons