Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Vinterkaos i Sverige: 7 sätt att skydda dig mot blixthalkan

28 dec, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, en plogbil som röjer på en större väg, till höger, en personbil på väg upp för en backe i snöoväder.
Det är rejält halt på många ställen i Sverige. Stora områden har fått varningar för både snö och halka. Så här skyddar du dig som bilist mot det hala underlaget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vintern håller sitt grepp om Sverige och även landets södra delar har fått utstå flera minusgrader under en längre tid.

SMHI har utfärdat en halkvarning för södra och västra Götaland. Enligt prognosen ska varningen ligga kvar hela onsdagen fram till midnatt.

Nederbörden kommer framför allt under tisdagen och drar bort under natten till onsdagen, men snöfallet kan övergå i underkylt regn vilket kan orsaka blixthalt underlag på vägarna.

Se också: Så undviker du att halka i vinter

Så undviker du att halka i vinterBrand logo
Så undviker du att halka i vinter

Snön fortsätter också falla på andra håll.

I ett stråk från Bohuslän till Dalarna ligger en varning för snö vilket kan ge trafikproblem i form av halka. Det kan komma helt upp till en decimeter snö på en del platser.

Annons

Lågtryck med mildare luft från Atlanten är på ingång från sydväst, men det är oklart exakt när det sker. Tills vidare finns det en god anledning att förutsätta att det är halt och anpassa sig därefter.

Så skyddar du dig mot halka

1. Se till att vara utvilad

Den bästa trafiksäkerheten börjar redan innan man sätter sig i bilen. En utvilad förare är en bättre förare. Och en bilist med tiden på sin sida är mindre stressad.

2. Ha marginal

Att köra fort ger inte den tidsbesparingen som många tror.

Att öka farten från 90km/h till 110km/h ger bara en minut och 33 sekunder per mil. Med andra ord gäller det motsatta också. Man förlorar bara drygt en och halv minut med att sänka hastigheten från 110 till 90 per mil.

Ett exempel. Startar du en resa på fem mil bara tio minuter tidigare, då kommer du till och med fram tidigare om du kör i 90 jämfört med 110.

Annons

3. Visa hänsyn

Trafiken är ett resultat av samtliga trafikanters beteende. Om alla visar hänsyn rullar allt smidigare. Chansa definitivt inte vid omkörningar och släpp fram andra som vill förbi.

Håll också ett generöst avstånd. Bromssträckan förlängs avsevärt vid halka.

4. Se över vinterutrustningen

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Se till att dessa är på och att de är i tillräckligt bra skick med rätt djup.

Du är också skyldig enligt lag att ha en varningstriangel i bilen. Men tänk på att det kan vara mörkt om denna behöver sättas ut. Ha därför en reflexväst i bilen. Filtar, isskrapa och snöborste är andra bra saker att ha i bilen. Och gärna lite lättare mat som nötter och även vatten.

Ha också en fulladdad mobil med dig.

5. Extra försiktighet

Det kanske mest förrädiska vinterväglaget är den "svarta halkan". Den syns inte med blotta ögat utan kommer blixtsnabbt när fukt fryser till is på vägbanan. Broar, mörka skogspartier och vägar längs med vatten är särskilt utsatta ställen. Kör extra försiktigt här.

Annons

Tänk på att vägbanan kan frysa även om det är plusgrader i luften.

I allmänhet ska man anpassa hastigheten efter vägens utseende och trafiken på vägen. Tänk i förväg inför kurvor och backar och sänk hastigheten i god tid. Är det riktigt halt ska man försöka att styra med små rattrörelser för att undvika sladd. Gasa försiktigt med en väldigt lätt fot på pedalen.

6. Samarbeta med plogbilen

Plogbilarna är där för oss. Personalen gör ett viktigt arbete som är långt ifrån enkelt. På de så kallade 2+1-vägarna måste uppmärksamheten vara skärpt för att de inte ska fastna i mitträcket. Då kan det gå lite långsammare i trafiken vilket skapar köer bakom. Ofta har en plogbil assistans av en annan som tar det andra körfältet.

Undvik att köra om plogbilarna. Vänta tills plogbilarna kör åt sidan för att släppa förbi fordonen bakom.

Varje vinter uppstår olyckstillbud på grund av dumdristiga omkörningar. Och en del försöker också köra om när det är snörök vilket är direkt livsfarligt för alla i trafiken.

7. Måste du ta bilen?

Fundera flera varv om det verkligen är nödvändigt att ge sig ut i trafiken om omständigheterna är kantade av halka och/eller stora mängder snö.

Källa: Trafikverket, polisen.se

Annons