Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

WorldPride & EuroGames sätter färg på Malmö och Köpenhamn

06 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Prideparad i Köpenhamn 2018.
Under elva augustidagar arrangeras två stora event över både stads- och landsgränser när WorldPride och EuroGames gemensamt hålls i Malmö och Köpenhamn under namnet Copenhagen 2021. De två evenemangen är världens största folkfester med HBTQIA+personer i fokus och beräknas locka en stor mängd besökare, både på plats men framför allt digitalt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att pandemin har lett till inställda och uppskjutna evenemang under lång tid har knappast undgått någon. När Malmö och Köpenhamn tillsammans fick värdskapet för WorldPride, ett världsomspännande event som hålls vartannat år, var det inte tal om att ställa in, utan istället anpassa sig efter de omständigheter som fanns att ta hänsyn till. Den 12 augusti drar en modifierad variant av Copenhagen 2021 igång, och det går utmärkt att vara med på distans!

Se också: 10 historiska HBTQ+-profilerna vi minns

10 Historiska HBTQ+profilerna vi minnsBrand logo
10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns

Copenhagen 2021 via nätet

Tidigt i våras var utmaningen för festivalledningen på såväl den danska som den svenska sidan att skapa en festival vars program kunde vara skalbart både uppåt och nedåt beroende på hur situationen med pandemin skulle se ut i augusti. I takt med att det gick att se hur restriktionerna skulle komma att se ut vid tiden för eventen så beslutades det att skapa ett hybridevenemang med ett större fokus på att inkludera besökare online.

Annons

WorldPride & EuroGames

  • WorldPride och EuroGames kommer att hållas i Köpenhamn och i Malmö 12–22 augusti 2021, under det gemensamma namnet Copenhagen 2021.

  • EuroGames 2021 är ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang med 6000 deltagare i 29 olika idrotter som hålls 18-20 augusti.

  • Mer info, kontinuerligt uppdaterad eventkalender och mycket mer finns på på copenhagen2021.com och malmopride.com

– Vi kommer ha folk på plats fysiskt i den mån det går, men vi kommer även erbjuda en stor del av programmet digitalt, säger Sanne Kleiner, kommunikatör på Malmösidan för Copenhagen 2021.

WorldPrides kalender finns online

Den tekniska logistiken kring vad som kommer att gå ut digitalt och vilka plattformar det ska sändas ifrån uppdateras kontinuerligt och finns att hitta på webbsidan för Copenhagen 2021. Och bland de många programpunkterna som planerats är det flera ändringar i programmet, alla på grund av smittläget och att vaccineringen inte kommit så långt som det var planerat från början. Men trots en del justeringar av platser och omplanering mot en större digital publik så har Copenhagen 2021 ett späckat schema på båda sidor av sundet.

Detta är HBTQIA+

HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för personer som avviker från samhällets normer rörande sexualitet eller könsidentitet. Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersex och asexualitet. Plustecknet visar att det även finns fler termer inom det här paraplybegreppet.

Annons

Malmö Pride har parad på Stadion

Många som tänker på Pride ser kanske främst den stora färgglada paraden framför sig, och på grund av restriktionerna har arrangörerna tvingats ställa om även här. Paraden i Köpenhamn ersätts av så kallade WorldPride Walks och i Malmö hålls en öppningsparad med 500 deltagare på Stadion, som samtidigt tar in 2500 personer i publiken på läktaren. Deltagandet är gratis men kräver anmälan via hemsidan.

Men även om paraden har ett stort symbolvärde gällande just synlighet så innehåller programmet under de här dagarna väldigt mycket mer. WorldPride House som beskrivs som hjärtat av festivalen kommer att hålla till på Malmö Live, Malmö stora konsert- och kongresscenter. Under eventet kommer det anordnas hundratalet föreläsningar, workshops och sociala aktiviteter på Malmö Live, och mycket av det går att ta del av online för den som som inte har möjlighet att vara på plats.

3 höjdpunkter i Malmö under Copenhagen 2021

WorldPride Park

  • I Folkets park kommer det finnas konst och performanceframträdanen. Den som går i giftastankar kan även passa på att knyta äktenskapens band här under festivalen! På Amiralen arrangeras YouthPride med samtal, workshops och aktiviteter riktade till ungdomar. Läs mer här.

Mänskliga rättigheter

  • Human Rights Forum Summit ligger fokus på mänskliga rättigheter. Människorättsorganisationer, politiker och andra som är engagerade i dessa frågor kommer diskutera frågan utifrån ett HBTQIA+perspektiv.

EuroGames

  • EuroGames 2021 är ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang där 6000 deltagare tävlar i 29 olika idrotter i både Malmö och Köpenhamn. Det kommer även hållas en tvådagarskonferens på stadionområdet i Malmö med samtal och föreläsningar om HBTQIA+inkludering i idrottsvärlden.
TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll påBrand logo
TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll på
Annons