Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Zoe Christiansson sålde sex i tonåren – berättar om vändningen

13 nov, 2020 
Elin JONSSON
Zoe Christiansson
27-åriga Zoe Christiansson har tidigare varit prostituerad och missbrukare. Men efter det att en främmande person nådde ut till henne på Flashback kom vändningen. Och idag lever hon familjeliv samtidigt som hon utbildar sig till lärare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idag lever Zoe Christiansson ett lyckligt familjeliv med sitt barn och sin sambo, och en förlovning ligger och väntar alldeles runt hörnet. Men livet hon lever just nu var något som tidigare inte ens låg i periferin.

Zoe drog in i droger och prositution - se hennes berättelse här:

Zoe sålde sex som 15-åring: "Förlorade mitt egenvärde"Brand logo
Zoe sålde sex som 15-åring: "Förlorade mitt egenvärde"

Zoe Christiansson har tagit sig ur ett liv som präglats av droger och prostitution. Redan som tioåring började hon höra av sig till sexlinjer, där hon hade telefonsex med äldre män.

– Det var till ställen som typ ”Heta linjen” och olika dejting-telefonnummer. Där jag pratade med äldre män och sa att jag var 18 år, men man hör väl skillnad på någon som är 18 och någon som är tio, säger Zoe Christiansson och tillägger:

– Därför vet jag att männen visste att det var ett barn som de hade telefonsex med. Och efter det så kände jag att gränsen till att sälja nakenbilder inte var så stor för mig som 13-åring. Utan det var något som liksom stegrades upp.

Träffade en man som köpte sex av henne – som 15-åring

Sexlinjerna skulle visa sig vara något utav inkörsporten till hennes liv som prostituerad. I tidiga tonår började Zoe Christiansson sälja nakenbilder på internet, och efter det att en man erbjudit en summa pengar för hennes sällskap var hon plötsligt prostituerad.

Annons

– Att som 15-åring att träffa någon i verkligheten var inte heller, jag tänker att om jag redan haft sex med så otroligt många människor, så jag kan lika gärna ha sex med en person till, säger hon och reflekterar vidare:

– Men jag förstod inte då att det skulle innebära att jag skulle lida av prostitution under flera års tid.

Vändningen: ”Kommer jag att dö då?”

Under flera år kretsade Zoe Christianssons liv kring droger och prostitution, men samma dag som hon tänkte tankar om att ta sitt liv – kom också vändningen.

– Jag kände att jag inte kunde leva så mer. Då lade jag ut en tråd på Flashback där jag skrev och frågade: Om jag tar si och så många tabletter av den här sorten, kommer jag att dö då?

Tack och lov fanns där en vaken person, som snappade upp hennes rop på hjälp där ute på the world wide web. Och den för oss okände Flashback-hjälten hörde av sig till Zoe med orden: ”Ska du ändå dö, låt mig åtminstone ringa dig innan?”.

Flashback-mannen tog ner sexannonserna från nätet

Och hon lät mannen som sett hennes meddelande på Flashback ringa upp henne.

Annons

– Den här personen gjorde väldigt mycket för mig. Han hjälpte mig att plocka bort alla annonser på nätet som jag hade lagt ut, där det stod att jag ville sälja sex. Han hjälpte mig att få bort alla nakenbilder från nätet.

Ett år efter att Flashback-hjälten hjälpt henne med sitt värmande telefonsamtal och det faktiska i att han hjälpte till med att bli av med alla nakenbilder och sex-annonser, träffade hon sin nuvarande sambo.

– Och vi fick barn, berättar hon och förklarar att hon just nu studerar till lärare på lärarlinjen.

– Jag vill vara den här trygga vuxna som jag själv hade behövt i mitt liv.

Det finns ett liv efter prostitutionen

Zoe säger sig vara ett levande bevis på att det kan bli bättre. Men det är viktigt att våga prata med någon om sin situation.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ha familj och nu ska jag snart förlova mig. Jag och min sambo. Och jag hade verkligen aldrig kunnat se att det skulle kunna hända mig.

Annons