7 saker din frisör vill att du slutar med

Frisör använder plattång på kund som sitter i frisörstol.

Det kan vara svårt att inte lägga sig i frisörens jobb när man sitter där i stolen.

Foto: TT/Shutterstock

Det kan vara svårt att inte lägga näsan i blöt, när vi sitter där i frisörstolen. Men kanske skulle vi lära oss att bara släppa kontrollen lite? Här kommer frisörernas åsikter om irriterande beteenden som de gärna skulle vilja att vi kunder slutar med när vi besöker dem.

Är du också en av dem som tar med en bild på Nathalie Portman, när du ska till frisören, och alltid blir lite besviken över att du inte får hennes ansikte på köpet?

Eller känner du ibland att dina kunskaper om klippning är mycket bättre än frisörens? Bara lugn, du är inte ensam om att vara självutnämnd expert när det kommer till hår och frisyrer.

Se också: 4 hårmissar nästan alla kan relatera till
0:56

Efter reklamen: Se också: 4 hårmissar nästan alla kan relatera till

(0:56)

Slå på ljud

För många av oss betyder vårt hår så mycket, att vi är beredda att förvandla oss till en slags Cruella Deville i frisörstolen, eftersom vi tror att det kommer att hindra oss från att gå ifrån salongen med ont i magen och en alltför kort page.

Men hur känns det egentligen att vara den som står med saxen i handen?

Här kommer en lista över saker som vi kunder ofta gör, men som frisörerna skulle önska att vi slutade med.

1. Vi börjar en stirr-tävling med frisören

Det kan lätt kännas obekvämt, när frisören kommer väldigt nära, till exempel för att färga våra ögonbryn. För åt vilket håll ska vi egentligen titta?

Är det god stil att söka ögonkontakt, eller ska vi bara blunda?

Även om det kan vara svårt att veta var man ska fästa blicken, kan det vara bäst att helt enkelt blunda, för att undvika den obekväma ögonkontakten.

2. Vi har orealistiska förväntningar

Alla har vi nog varit med om att komma till frisören med en bild på vår favoritskådis i handen, och bett om att få samma frisyr.

Alltför ofta har vi gått därifrån med en dålig känsla, eftersom vi glömmer att förväntningarna inte alltid stämmer överens med verkligheten. Det tjocka, blanka håret följer inte med i frisörens behandling.

Här är kungligheterna som överraskat med nya frisyrer

När man till exempel ser någon på Instagram och tänker att man vill se ut som på bilden, kan det vara bra att man funderar över om det är personens stil man vill likna, eller om det är själva frisyren.

Fundera också över om du orkar stå och locka eller platta ditt hår varje dag, kanske är du morgontrött och kommer mest att sätta upp en hästsvans.

3. Vi lär frisören hur man klipper

Kanske för att vårt hår betyder så mycket, och kanske för att vi har upplevt att gå från salongen utan det resultat vi hade hoppats på, händer det ibland att vi lägger oss i frisörens arbete lite för mycket.

Tänk på att det kan vara extremt irriterande för frisören om du hela tiden kollar och pekar, och lägger dig i deras jobb.

Vi får helt enkelt lita på att de gör sitt bästa för att få det resultat vi vill ha.

De är ju trots allt experter på det de gör.

4. Vi blåser bort avklippt hår

Kanske har du suttit hos frisören och klippt luggen, och upplevt att de små håren sticker och kliar, när de faller ner. Det är irriterande med små hår i ögonen och i pannan, men det är det även för frisören.

Tänk på att om du bara blåser bort håren, så kanske de hamnar i huvet på frisören istället och det är ju inte så trevligt för dem.

5. Vi hjälper för ivrigt till, när frisören tvättar vårt hår

När vi sitter i tvättstolen, lyfter vi ibland på nacken för att hjälpa frisören att komma åt. Men det behöver vi inte göra.

Många gånger kan det faktiskt göra att det blir svårare för frisören att tvätta håret.

Jenny Strömstedts 10 bästa hårstilar genom åren – vilken är din favorit?

6. Vi ljuger om hur vi vårdar vårt hår

Har du också varit på väg att sätta kaffet i halsen, när frisören avslöjar priset på den härliga håroljan hon använde när hon stylade ditt hår?

Kanske är det också därför vi ofta brer på lite när frisören frågar om våra hårvårdsrutiner. Men de ser ofta rakt igenom oss.

7. Vi frågar frisören om hon inte bara kan klippa oss lite snabbt

"Det tar ju bara fem minuter", är en klassisk kommentar, när folk dyker upp i salongen och ber om en snabb luggklippning.

Att vid familjehögtider, födelsedagar och andra sociala sammankomster försöka få till en gratis klippning kan upplevas som väldigt irriterande av den som arbetar som frisör till vardags.

Tänk på att det ju är helg för dem också.

Bearbetning och svensk översättning: Louise Werner