Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Därför ska du inte sova med ditt långa hår utsläppt

12 maj, 2021 
Aino Oxblod
FotografAlbert Shakirov
Kvinna sover i sängen.
Ditt hår behöver skönhetssömn lika mycket som du gör. Men att sova med utsläppt hår om man har en lång hårman är att göra sitt hår en otjänst.
Det här kan hända om du sover med håret utsläppt – och så gör du för att hålla håret friskt och hälsosamt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många är noggranna med sin hudvård, och skulle aldrig gå och lägga sig utan att ha tvättat bort smink och rengjort ansiktet ordentligt. Men när det kommer till håret är vi många som inte anstränger oss lika mycket – på hårets bekostnad.

Genom att sova med utsläppt hår om man har långt hår, så kan både håret och hyn påverkas negativt.

Se också: Sy din egen scrunchie att skydda håret med på natten

Så syr du din egen scrunchieBrand logo
Så syr du din egen scrunchie

Det här kan hända om du sover med utsläppt hår

1. Du kan vakna med trassligt hår

När man rör sig i sömnen så är det lätt för håret att trassla ihop sig och bli tovigt. Det beror på friktionen som uppstår när håret rör sig över huvudkudden. Man vaknar inte bara upp med trassligt hår – hårstråna kan faktiskt försvagas över längre tid.

Annons

2. Det kan ge dig finnar

Om du har känslig hy och har lätt att få finnar, så är det bra att hålla håret borta från ansiktet. Rester från stylingprodukter och balsam som byggs upp i ditt hår kan hamna på din hy på natten, och täppa till porerna. Det kan i sin tur göra att man får finnar eller irriterad hy. Det är inte heller ovanligt att personer med långt hår får finnar på ryggen.

3. Det kan göra det svårt att växa ut håret

Om du sparar ut håret för att få till en längre frisyr så ska du inte sova med håret utsläppt. När håret trasslar till sig när du sover så blir det allt mer slitet, och kan vara svårt att växa ut så långt som man kanske vill.

4. Ditt hår kan bli frissigt

Om du har testat varenda hårprodukt mot frissigt hår men fortfarande inte får så blankt och lent hår du vill ha, så kan det bästa knepet vara att sluta sova med håret utsläppt hjälpa. När du sover med utsläppt hår så förlorar det sin fukt – ju mer friktion mot örngottet, desto torrare blir ditt hår.

Annons

5. Det kan orsaka kluvna hårtoppar

Kluvna hårtoppar är inte bara irriterande – får man för många så ser håret lätt ovårdat och slitet ut. Om man inte sätter upp håret innan man lägger sig kan håret bli slitet så man får just kluvna hårtoppar.

6. Det kan påverka kvaliteten på din nattsömn

Att sova med långt utsläppt hår kan faktiskt påverka hur gott man sover om natten. Medan man sover kan håret nämligen hamna i ansiktet och kittla en, vilket stör sömnen, utan att man ens är medveten om det.

Så här skyddar du håret när du sover

Hur ska man göra då för att inte skada håret när man sover? Det finns några bra knep!

  • Vira in håret i en scarf, gärna i silke. Det gör att håller behåller sin fukt och inte slits.
  • Sätt upp håret med en scrunchie. Den stora tygtofsen skadar inte håret på samma sätt som en vanlig tajt tofs gör.
  • Eller sätt upp håret i lösa flätor. Det här är ett två-i-ett-trick, där man både hindrar håret från att bli slitet, samtidigt som man slipper locka det på morgonen. I stället vaknar man med naturligt lockigt och friskt hår.

    Källa: Brightside.
Annons