Därför ska du sluta torka ansiktet med din handduk

Kvinna tittar sig i spegeln och torkar ansiktet med handduk.

Foto: TT/Shutterstock

Torkar du ansiktet med vanliga handduken i badrummet? Då kanske du vill tänka om?

I de flesta badrum finns det många handdukar. Handdukar för både kropp och ansikte, som de flesta av oss använder flera dagar i rad. Men det finns flera anledningar till att sluta torka sig själv med handduken i ansiktet.

– Du ska inte gnida dig torr med en handduk utan snarare klappa lätt så att ansiktet blir lite fuktigt efter att du har rengjort din hud, säger Rolah O. Lønning, som är kosmetisk läkare och har skrivit boken Frisk hud.

Se också: Dags att rensa badrumsskåpet?

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud

Om du gör det, kommer de flesta serum och krämer att absorberas mer effektivt i huden, enligt Lønning. Hon tillägger också att handdukar som du använder för att torka händerna och andra kroppsdelar kan bära bakterier och ge infektion i ansiktet, så du bör ha en separat handduk för ditt ansikte.

Handduken kan bli en bakteriebomb

Huden fungerar som en svamp och absorberar produkten bättre när ansiktet är fuktigt. Det är dock inte det enda skälet till att du kanske vill undvika handduken.

– Handdukar kan vara en bakteriebomb! Se bara hur länge du kan hålla en vit handduk vit. Det tar bara ett par dagar, då finns det mycket smuts i den, säger skönhetsexpert Tone Skipa.

Agnes Wold: Därför ska du aldrig använda en automatisk handtork

Din handduk innehåller produktrester från både krämer och smink, rester som du inte har kunnat tvätta bort.

– Så svaret är: Om du inte byter handduk så ofta och ser att du har problem med orenheter så kan svaret ligga i din handduk, säger Skipa.

Ansiktet behöver inte tvättas så ofta

Skönhetsexpert Skipa nämner att du kan se på din vita handduk hur mycket smuts som fastnar på bara några dagar. Det är något Malin Skaar, chef för konsumenttjänster på Orkla, håller med om.

– Hur ofta handduken ska tvättas beror på hur ofta den används och om det finns mycket produktrester eller tvål på handduken. Här får du titta på hur den ser ut, känns och luktar.

Skaar påpekar att smink- och hygienprodukter är svåra att tvätta av och ofta kan lämna en grå fläck på handduken. En fläck som ibland kan vara omöjlig att bli av med.

Handdukar bör tvättas i minst 60 grader för att vara hygieniskt rena.