Expertens tips: Så får du fin hy igen!

Pigmentfläckar dyker lätt upp i huden under sommaren. Men lugn, det går att bleka och till och med bli av med fläckarna – och samtidigt få en förnyad lyster i huden med kryoterapi.

Efter en lång och solig sommar är det många som drabbats av missprydande pigmentfläckar och hör av sig till Camilla Ackerblad, hudterapeut på Salong Essence Hälsa & Skönhet i Åmål.

Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021
Slå på ljud

– Många kommer efter sommaren eftersom pigmentfläckarna mörknar på huden när man är solbränd. Ofta beror fläckarna på solskador och i takt med att vi åldras kommer de upp till ytan. Även inomhusbelysning och datorskärmar kan trigga fläckar, säger Camilla Ackerblad.

Redan strax efter 40 brukar de dyka upp, åldersfläckarna i ansiktet, på kinderna och pannan, men även på händerna, halsen och dekolletaget. Vi får inte fler fläckar enbart för att vi blir äldre. Däremot blir fläckarna mer synliga ju äldre vi blir.

– Pigmentfläckar beror på att hudcellerna blivit alltför hårt angripna av solen. Oftast beror det på att man är direkt i solen utan att skydda sig. Man är lite fåfäng och vill bli brun. De flesta fläckar går att behandla men efteråt måste man skippa solen, man kan inte sola på samma sätt som innan.

Solskydd alla årstider

Camilla Ackerblad gör först en konsultation av patienten för att bedöma hur solskadorna ser ut. Hon analyserar huden och rekommenderar en behandling. Man får också en möjlighet att se bilder före och efter behandling för att bedöma resultat.

– Det händer ofta att jag skickar patienter vidare till en hudläkare för bedömning av misstänkta fläckar. Vi behandlar bara godartade hudförändringar, säger Camilla Ackerblad.

Åldersfläckar och missfärgningar beror på så kallad hyperpigmentering som orsakas av en för hög produktion av färgpigmentet melanin i huden. Melanin är det som ger oss vår hudfärg. När huden blir solskadad klumpar melaninet ihop sig och bildar mörkare fläckar.

– Vi är dåliga på att skydda oss med täckande kläder och att smörja in oss. Solskyddsfaktor ska helst vara spf 50 på sommaren och spf 30 övriga årstider, säger Camilla Ackerblad.

Jämn och fin hudton

Tack vare den snabba utvecklingen av ny teknik, går det idag att ta bort solfläckar. Camilla Ackerblad använder kryoterapibehandling med fryspenna, så kallad kall kirurgi, mot godartade hudförändringar såsom vårtor, födelsemärken, fettknölar, fibrom och pigmentfläckar. Fryspennan fungerar som en högstrycksstråle och består av flytande dikväveoxid som fryser hudförändringen.

– Metoden lämpar sig bra för ytliga hudförändringar eftersom laser visat sig ge vita fläckar istället för de bruna man tagit bort. Behandlingen tar bara några sekunder och påverkar inte den friska huden runtom. Efter några dagar bildas en sårskorpa som fjällar och tar med sig pigmentet.

Efter behandling ska man vara extra försiktig och skydda sig mot solen.

– Det finns även olika typer av syrabehandlingar och kemisk peeling som kan hjälpa till att bleka fläckarna i kombination med pigmentreducerande hudvårdsprodukter. Förutom uppljusning ger de även en fin lyster och fräschör. Många upplever att de får en jämn och fin hudton, säger Camilla Ackerblad.

Läs också: Britt-Marie blev kvitt sina solskador med kryoterapi

Camillas 3 bästa tips för din solskadade hy

1. Besök en auktoriserad hudterapeut och få en skräddarsydd behandlingsplan och produkter som passar just dig.

2. Se till att skapa en hudvårdsrutin som fungerar bra för dig och som du sedan kan följa hemma varje dag.

3. Tänk på att det alltid är lättare att förebygga solskador än att försöka reparera skador i efterhand.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Shutterstock/IBL