Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Frisören: Det här ska du inte göra mot ditt hår

08 jun, 2021 
Aino Oxblod
FotografTT.
Kvinna försöker klippa sitt eget hår, något som frisörer avråder från att göra.S
Frisörer gillar inte att du klipper ditt eget hår.
Hos frisören får du hjälp av proffs, men man kommer också långt på att ta hand rätt om håret på hemmaplan. Här är 12 saker din frisör vill att du ska sluta med – för att ditt hår ska må bättre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Torka håret oförsiktigt med handduk

Att torka håret snabbt med en handduk går snabbt och behöver ingen hjälp av värme. Men det är också något som gör att håret blir frissigare och skadas, speciellt eftersom håret redan är ömtåligt när det är blött.

– Det bästa är att med lätt hand klappa håret torrt, säger frisören Martha Mackintosh.

Se också: Så tar du fram strandlooken i sommar

Så tar du fram strandlooken i håretBrand logo
Så tar du fram strandlooken i håret

2. Använda fel borste på blött hår

Om du vill borsta håret när det är blött måste man använda rätt typ av borste.

– Använd inget annat än en Tangle teezer eller en bredtandad kam när du borstar blött hår. Håret är fragilt när det är blött och kan skadas om man inte är försiktig.

Annons

3. Använda fel schampo

När det kommer till hudvård är många väldigt noggranna med vilka serum och krämer de har i ansiktet – men samma avvägning ska göras i håret. Fel sorts schampo för ditt hår kan orsaka riktiga problem.

– Din skalp och håret behöver variation under månaden, beroende på hormonförändringar, stress, hur mycket du tränar och om håret skadas av styling, säger frisören Larry King.

4. Dra och pilla med håret

Brukar du pilla dig i håret, eller kanske till och med dra i håret när du är stressad? Det vill frisören verkligen att du ska sluta med.

– Den här nervösa vanan får håret att få av. Om du vill sätta upp håret för att bli av med vanan, så använd dig av TikTok-trenden att styla håret lockigt med hjälp av en strumpa i stället för att alltid använda värme på håret.

5. Tvätta håret för ofta

Att tvätta håret för ofta går bort för frisörer. 2-3 gånger i veckan räcker fint. Tvättar man håret varje dag så blir det torrt, eftersom man tar bort hårets alla naturliga oljor.

Annons

Men om man tränar och blir svettig då?

– Efter varje träningspass, skölj av skalpen med vatten. Om du inte gör det kan svetten kristalliseras på ytan, torka ut det och hindra att håret växer som det ska.

6. Ha håret uppsatt i en tajt tofs

Att sätta upp håret i en tajt hästsvans eller tofs när man tränar eller när det är varm ute kan vara väldigt skönt – men det kan också skada håret. Har man frisyren för ofta kan det göra håret svagare och göra att man får kluvna hårtoppar.

7. Bära väskan på fel axel

– Om du har långt hår, försök att inte ha handväskans axelband på samma axel hela tiden när håret hänger ner. Det kan dra ut håret, det är något jag ser ofta, säger Mackintosh.

8. Slarva med värmeskyddet

Om du använder någon form av värme på håret – i form av fön eller stylingverktyg – så ska du alltid använda värmeskydd. Frisörerna ser snabbt om någon har slarvat med att skydda håret från värmen.

Jobba in värmeskyddet i längderna och topparna på fuktigt hår för att skydda håret från värmestylingen.

Annons

9. Använda hårmasker för ofta

Att använda hårmasker är bra – men ska göras med måtta. Om det är djupverkande masker som ska bygga upp håret räcker det att använda dem en gång i veckan.

10. Klippa ditt eget hår

Det här tycker frisörerna inte om när man gör.

– Snälla gör det inte, säger Mackintosh.

Det man kan komma undan med är möjligen att klippa luggen hemma, men då råder frisörerna att man investerar i en frisörsax, och inte försöker trimma luggen med en vanlig kökssax.

11. Använda produkter med silikoner

Att använda sig av produkter med ingredienser som silikon kan faktiskt skada håret mer än det hjälper.

– Om hår ser grovt och frissigt ut, och de här produkterna kan få det att se glansigt och mjukt ut, varför skulle man säga nej då? Men det inte tillräckligt många förstår är att det skapar ett beroende till kemiska medel som medan det får håret att se fint ut nu, faktiskt skadar det mer, så det blir nödvändigt att använda ännu mer produkt nästa gång, förklarar stylisten Micheal Van Clarke.

12. Glömma bort skalpen

Det är lätt att fokusera på själva håret, men glöm inte bort skalpen! Om inte skalpen mår bra så kommer håret inte växa så bra som det ska.

– Tänk på din skalp som blomjord – starkt hår kan inte komma från det om det är försvagat.

Annons