Här hittar du skönhetsprodukter utan animaliska ingredienser

Kvinna med vegansk hudvård i badrummet.

Foto: Shutterstock/TT

Allt fler tittar lite extra på innehållsförteckningen när de köper hudvårdsprodukter, som ansiktskrämer, rengöring, schampoo, balsam och smink. Allt för att hitta hudvård utan animaliska produkter.

Att undersöka ingredienslistan på hudvårdsprodukter för att aktivt undvika animaliska produkter blir allt vanligare.

Vad är vegansk hudvård?

Med veganska skönhetsprodukter menas ofta produkter som inte innehåller några animaliska ingredienser som bivax, lanolin, honung eller karmin, och som inte har blivit testade på djur.

EU har en lag på att man inte får testa produkter eller ingredienser på djur men om ett företag säljer sina produkter i Kina är märket inte cruelty free eller veganskt längre. Det beror på att den kinesiska regeringen har kravet att importerade produkter måste djurtestas, säger Ida Kyllerman, cruelty free makeup-artist och skönhetsbloggare, till Apotek Hjärtat.

Källa: Apotek Hjärtat

Så för att vara helt säker på att produkterna är 100% veganska måste man göra lite extra efterforskningar. Det finns däremot en uppsjö av bra produkter i Sverige som inte innehåller animaliska produkter. Vi listar några här!

Hudvård utan animaliska produkter

Dag - och nattkräm

Nivea dagcreme.

Nivea Naturally Good Anti Age Day cream påstår sig minska synligheten av linjer och rynkor på bara två veckor och innehåller ekologiskt kardborreextrakt. Dagkrämen innehåller 99% naturliga ingredienser. Finns även som nattkräm. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction)

Återfuktande dagkräm

L300 dagcreme

L300 Vitamin C Instant Glow Day Cream är en återfuktande och skyddande dagkräm berikad med C-vitamin och E-vitamin. Säger sig hjälpa till att reducera rynkor och fina linjer. Läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com)

Veganskt schampoo

Veganskt schampo

Kolai Repair & Care Shampoo. Speciellt anpassat för behandlat, torrt och skadat hår. Innehåller vårdande arganolja, färgbevarande ingredienser, proteiner och vitaminer som ska återfukta, skydda, bygga upp och stärka håret samt. Läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com)

Veganskt balsam

Veganskt balsam från Maria Nila

Maria Nila structure repair är en behandling för skadat, torrt och kemiskt behandlat hår som behöver återfuktas. Maria Nila erbjuder 100% veganska produkter som är producerade i Sverige. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction)

Duschtvål

Vegansk duschtvål

Australian Bodycare Body Wash är en mild duschtvål som innehåller teträdolja med rengörande egenskaper. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction)

Ansiktsvatten med naturliga ingredienser

Ansiktsvatten som innehåller ingredienser med 98 % naturligt ursprung. Tar bort orenheter och smink och smuts. Formulan med ekologiskt grönt te hjälper enligt företaget huden att kännas mjuk och smidig. Dermatologiskt testad. Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl)

Hårinpackning

Hårinpackning utan animaliska produkter.

Vårdar håret så att det det blir mjukt och glansigt utan frissighet. Vegansk formel som inte är testad på djur. Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl)

Vegansk highlighter

Vegansk higlighter, smink.

En tonad basprodukt som ljusar upp, återfuktar och ger ett hälsosamt glow för en naturlig och jämn bas. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction)

Se också: Så lagar du trasig ögonskugga

Bästa schampot för fett hår – 10 varianter som hjälper!

Skapa spakänsla hemma – här är våra favoritprodukter just nu