Artikeln innehåller reklamlänkar

Håll din vinterhy i skick – bästa tipsen

En kvinna smörjer in sig med hudvård.
När det blir kallare ute behöver man ta hand om sin hud lite extra. Vi tipsar om produkter för din hudvårdsrutin under vinterhalvåret och går igenom den steg för steg!

Ta hand om din hud ordentligt och håll den återfuktad genom hela vinterhalvåret. Det kan kännas besvärligt – men det finns enkla sätt att slippa nariga läppar och torr, irriterad hud. Vi hjälper dig hitta de rätta produkterna som håller din vinterhy i skick.

Rengöring

Det är viktigt att rengöra huden morgon och kväll för att få bort smuts och andra orenheter i ansiktet. Välj en rengöring som är anpassad efter din hudtyp, vissa föredrar löddriga gelrengöringar och andra lätta mjölkrengöringar. Om du har en väldigt torr och känslig hy kan en oljig rengöring passa bäst.

Exuviance ansiktsrengöring

En löddrande rengöring för morgon och kväll som passar normal till tålig hudtyp, men är särskilt bra för en hud med fet tendens. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Ansiktsvatten

Använd sedan ansiktsvatten, även kallad toner, genom att dutta den i ansiktet med händerna. Ansiktsvatten är till för att återställa hudens pH-värde och skyddar hudbarriären. Den kan även hjälpa till med att fylla på fuktnivåerna och dämpa rodnader.

Hydrating Toning Lotion

Ansiktsvatten som återfuktar, rengör och balanserar hudens bakterieflora. Passar normal till torr hud. Läs mer och köp här. (länk till Eleven)

Serum

Om du vill boosta din hy lite extra kan du lägga till ett serum i din hudvårdsrutin. Under vintern kan din hud behöva mer näring, och då passar ett fetare serum med mjukgörande fettsyror.

Hydra-Hyal serum

Det här serumet innehåller hyaluronsyror som återfuktar och jämnar ut huden. Läs mer och köp här. (länk till Eleven)

Hudkräm

… Men räcker det inte bara med en bra hudkräm? Jo, såklart. Du måste inte klappa in hyn med massa produkter och följa en lång hudvårdsrutin om du tycker det är en pest att stå i badrummet – men om du gillar hudvård så tillför det väldigt mycket. Under vintern passar en lite fetare kräm som skyddar din hy från kylan. Här finns det många olika former att välja på. Det är dock viktigt att anpassa produkterna efter din hudtyp. Glöm inte bort att smörja in hals och dekolletage!

Ultra Facial Cream

Den här fuktbomben förbättrar hudens förmåga att stå emot kyla och torrhet. Passar alla hudtyper, även känslig hud. Läs mer och köp här. (länk till Lyko)

Läppar

Glöm inte bort läpparna – de blir ofta lite torrare och nariga av kylan eftersom huden är tunnare där. Ett tips är att alltid ha med ett läppbalsam i väskan så kan du återfukta läpparna under dagen.

7 produkter som räddar torra läppar i vinter

Lip Care Mentha

Det här läppbalsamet är mycket vårdande och effektivt på torra och spruckna läppar. Läs mer och köp här. (länk till Nordicfeel)

Ögonkräm

Området runt ögonen är extra känsligt och ömtåligt, speciellt under vinterhalvåret då det blir mer utsatt för kyla och vind. Det finns flera olika ögonkrämer som motverkar allt från mörka ringar, svullnader, torrhet till linjer och andra ålderstecken.

Avocado Eye Treatment

Det här är Kiehl’s bästsäljande ögonkräm som minskar svullnader runt ögonen. Den innehåller bland annat avokadoolja och tillför fukt hela dagen. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Det lilla extra (om du vill gå all in!)

Kvinna smörjer in sig med krämer.

Klappa, smörj och testa dig fram med olika produkter. Men var försiktig så du inte förstör din hudbarriär.

Foto: Shutterstock/TT

Innan du går all in: Var noga med att anpassa produkter efter din hudtyp så du inte rubbar din hudbarriär. Det är kul med hudvård, men inte om huden hamnar i obalans.

Fakta: Hudbarriären

Huden är kroppens största organ och det yttersta lagret kallas hudbarriär – om huden känns torr, stram och lätt blir irriterad och röd kan den vara skadad. Det kan bland annat bero på luftföroreningar, för starka produkter, UV-strålning, kyla och torr luft. Återfukta huden med milda produkter som är anpassade efter din hudtyp och låt den reparera sig.

Aktiva ingredienser

Vinterhalvåret är den bästa tiden för att använda aktiva ingredienser i sin hudvård eftersom man blir extra känslig för UV-strålar av det. Om man vill testa starka produkter så är det viktigt att vänja huden försiktigt. Kom även ihåg att använda solskyddsfaktor året runt då man blir extra känslig i hyn.

Vitaminserum från Paula's Choice

Det här bästsäljande vitaminserumet innehåller 15% C-vitamin tillsammans med E-vitamin och ferulinsyra. Det jämnar ut hudtonen, ökar fastheten och ger lyster till alla hudtyper. Läs mer och köp här.

Ansiktsmask med AHA-syra

Den här ansiktsmasken från Peter Thomas Roth exfolierar huden på tre olika nivåer med hjälp av bland annat AHA-syra. Den är berikad med C-vitamin och passar alla hudtyper. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Nattkräm med vitamin A

Den här krämen med retinol är mild men effektiv. Den reducerar linjer och bygger upp huden. Läs mer och köp här. (länk till Eleven)

Källa: Life, allas.se, skincity.se

Se också: Så länge håller dina skönhetsprodukter

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud