Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Skönhetsingrepp – rekordmånga anmälningar i het bransch

13 apr, 2022 
Henrik Högström
Botox i pannan
Het marknad lockar till sig oseriösa aktörer
Marknaden för att utföra skönhetsingrepp är het. Nu ökar anmälningarna mot misstänkt oseriösa aktörer.
– Många av tipsen får vi från seriösa aktörer som ser att någon exempelvis inte använder sig av legitimerad personal och på så vis kan driva verksamheten billigare, säger Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo till TT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många är, av olika anledningar, beredda att göra skönhetsingrepp för att trivas bättre med sig själv. Med efterfrågan har marknaden vuxit och därmed även dragit till sig oseriösa aktörer. Samtidigt har anmälningarna till IVO (Inspektionen för Vård och omsorg) skjutit i höjden. Mellan 2020 och 2021 gick anmälningarna från 332 till 1213 vilket motsvarar hisnande 265 procent, enligt ny statistik. De flesta anmälningarna handlar om botox och fillerbehandlingar.

– Det finns en stor andel oseriösa och okunniga aktörer på marknaden, säger avdelningschef Daniel Lilja på IVO till TT.

Ökade krav på klinikerna

Sedan i somras råder nya och hårdare krav på kliniker som utför skönhetsingrepp eller vad som på myndighetssvenska heter "estetiska behandlingar". Dit räknas såväl kirurgiska ingrepp som botox- och fillerinjektioner.

Annons

Lagändringen innebär bland annat att att den som utför behandlingen måste vara legitimerad (t ex läkare eller sjuksköterska) att verksamheten är anmäld till vårdregistret och att patienten fått korrekt information på förhand. Det ställer högre krav på verksamhetens arbete med dokumentation och patientsäkerhet.

Se också: Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dagBrand logo
Se också: Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dag

Av IVO-statistiken att döma har det funnits fog för flera anmälningar. Mellan 1 juli 2021 och 28 februari 2022 hade Ivo inlett 210 tillsynsärenden och 18 personer som utför behandlingar utan rätt kompetens hade anmälts till åtal.

Annons

Ett sätt för de oseriösa aktörerna att hålla sig under myndigheternas radar är att uteslutande sköta marknadsföringen i sociala kanaler. De kanske inte ens är registrerade hos Bolagsverket.

fyllig mun
Plutmun a la Angelina Jolie kan vara ett försäljningsargument i marknadsföringen.

Erbjöd "Brad Pitt makeover"-förlorade legitimationen

Sydsvenskan har till exempel berättat om en legitimerad Malmösköterska som erbjöd botox och fillers via sociala medier. Bland annat marknadsförde hon en så kallad "Brad Pitt-makeover." på sin Instagram. Enligt tidningens granskning var sköterskan mycket riktigt legitimerad av Socialstyrelsen. Dock visade det sig att legitimationen byggde på ett förfalskat utbildningsintyg från en litauisk skola. Sedan dess har Socialstyrelsen beslutat att dra in sköterskans legitimation. Det beslutet har sköterskan dock överklagat och ärendet väntar på behandling i Förvaltningsrätten.

Annons

Läs på innan skönhetsingrepp

Som konsument/patient finns det en del rättigheter att känna till innan man gör ett skönhetsingrepp. Bland annat att man ska få skriftlig information inför ett eventuellt ingrepp. Av den informationen ska det bland annat framgå att man har betänketid innan. Två dagar för injektionsingrepp och sju dagar för kirurgiska ingrepp. Det ska dessutom framgå vilka komplikationer som kan uppstå och vilka substanser eller läkemedel som kommer att användas under behandlingen.

Källa: TT

Annons