Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ätstört – ny serie om hur drömmen om den perfekta kroppen kan förstöra allt

04 apr, 2022 
Johanna Svan
Cassandra är med i tv-serien Ätstört på Svt.
Cassandra Pettersson tillhör landslaget i rytmisk gymnastik, men ätstörningarna har nu tvingat henne att ta en paus från tävlandet.
I den nya serien Ätstört får vi följa fem personer som korsat den tunna linjen mellan att vara hälsosam och sjuk och drabbats av ätstörningar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det som börjar i en önskan om att leva nyttigt drabbar många idag - inte bara de sjuka utan deras familjer, vänner och hela samhället

I den nya Svt-serien Ätstört får vi följa fem personer på deras väg in och ut ur ätstörningar. Alla har haft den hälsosamma strävan att försöka äta rätt, träna och ta hand om sig och så har de hamnat på fel sida av gränsen.

Se också: Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld härBrand logo
Se också: Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld här

Ätstört handlar lika mycket om relationer, livet och vardagen som om ätstörningarna och skildrar hur det är att balansera på den tunna linjen mellan att vara hälsosam och sjuk. Den bidrar med ökad förståelse för hur ätstörningar påverkar många idag – inte bara de sjuka utan deras familjer, vänner och hela samhället.

Annons

Några av världens främsta forskare på området kommenterar och förklarar varför vissa drabbas, vad ätstörningar beror på och hur man blir frisk igen.

De är med i Ätstört på Svt

Ida Tryggveson

Ida var alltid den duktiga flickan. Glad på träningen och bäst i klassen. Ingen såg att hon googlade på sätt att ta sitt liv, när de oändliga passen på gymmet var avklarade. Träningsförbudet och det nya sättet att tänka kring mat blev räddningen.

Anthony Yigit

Proffsboxaren Anthonys upprepade bantningar inför matcherna har satt igång något han har svårt att kontrollera. Det här är året då han går emot bulimin och försöker hitta en ny plats i tillvaron.

Agnes Nyberg

Agnes beskriver hur hon som alltid var ”den tjocka tjejen” fick uppmärksamhet när hon ”blev snygg”. Idag finns spåren av bulimi kvar i bakgrunden, när hon satsar sina pengar på skönhetsingrepp. Efter nästa operation kommer allt att bli annorlunda tror hon.

Annons

Cassandra Pettersson

Cassandra är en av Sveriges bästa gymnaster. Sedan hon var barn har tränare kritiserat hennes kropp och uppmanat henne till bantning, vilket lett henne in i en ätstörning. Nu försöker hon acceptera sin kropp och som tränare vara den förebild hon själv aldrig hade, men sjukdomen har förvärrats under pandemin.

Ishockeyspelaren Jonathan Hedström om sina ätstörningar.
Jonathan Hedström har spelat ishockey i landslaget och i NHL och visst var karriären bra, men om han hade varit ”normal” hade den kunnat vara fenomenal.

Jonathan Hedström

Jonathan hade en fantastisk hockeykarriär med spel i landslaget och NHL, men utan ätstörningarna hade nog livet sett annorlunda ut. Idag vill han visa sina tonårsdöttrar att pappa är frisk och hitta tillbaka till en normal vardag.

Annons

Forskning kring ätstörning

Det går att bli helt frisk från ätstörningar och serien skildrar forskningsprojekten som letar nya vägar dit.

Några av världens främsta ätstörningsforskare förklarar hur något så hälsosamt som viljan att äta rätt och träna bra kan utvecklas till vår dödligaste psykiska sjukdom.

Cynthia Bulik är en internationellt erkänd professor inom ätstörningar som letar sjukdomens rötter i våra gener.

Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi, berättar om drivkrafterna bakom sjukdomen och psykologen och docenten Klara Edlund beskriver hur hon behandlar idrottare som fastnat i tvångsmässig träning.

Vi får följa med när världens största kartläggning av generna bakom ätstörningarna inleds. Under psykologens ledning lär sig kvinnor med kroppsmissnöje att acceptera sina utseenden och hitta annat fokus i tillvaron. Tvillingpar där den ena har Anorexia Nervosa och den andra är frisk undersöks grundligt – hur kommer det sig att deras liv tagit så olika riktning?

Annons

– I vår tid av hälso- och utseendefokus är ätstörningar en dold folksjukdom. Det förekommer så många missuppfattningar om vad ätstörningar är och vilka som drabbas. I vår serie träffar vi därför både de drabbade, deras närmaste och några av världens främsta forskare på området, säger producenten Malin Attefall.

Fakta ätstörningar

De fyra vanligaste ätstörningarna är Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, Hetsätningsstörning och övriga ätstörningar.

Tvångsmässig träning är en kompensationsmetod som är vanlig inom flera av de olika diagnoserna.

Eftersom tre av fyra personer som lever med ätstörningar aldrig söker hjälp av sjukvården är det svårt att slå fast exakt hur många som är drabbade. Mörkertalet är särskilt stort bland män.

Ätstörningar har flera olika orsaker och både arv och miljö spelar roll. Ny forskning har visat att det finns genvarianter som ökar vissa personers risk att drabbas.

Källa: SVT

Ätstört är en serie i tre delar om hur hälsosam mat, mycket träning och drömmen om den perfekta kroppen kan bli dina värsta fiender.
Sänds på SVT Play söndag 3 april, 10 april och 17 april och på SVT1 kl 20:00 den 7 april, 14 april och 21 april.

Annons