Torra hårtestar? Här är 10 enkla tips för ett välmående hår

Torra, trista hårtestar gör ingen glad. Lyckligtvis finns det tips, tricks och produkter att ta till för att skjuta upp ett dyrt frisörbesök.

1. Välj anpassade produkter

Köp produkter anpassade för just ditt hårs behov. Är det lockigt? Färgat? Torrt? Anpassat schampo, balsam och inpackning hjälper håret att hålla sig i form.

Näringsgivande schampo från Kérastase.

Intensivt närande schampo för torrt hår, Nutritive Shampoo från Kérastase. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Avsluta med balsam

När håret schamponeras ruggas det yttre fjällskiktet upp. Balsamet stänger det igen. Var sparsam med att föna och plattånga håret (det sistnämnda riktigt steker stråna!).

3. Använd värmeskydd

Värmeskydd lägger sig som en skyddande hinna kring stråna och förhindrar att fukt dras ut. Dessutom slätas fjällen ut, så att håret ser glansigt och välmående ut. Investera gärna i en fön som kan ställas in på svalare luft.

Heat protect spray från gHd.

Skyddar håret under värmestyling och föning samt mot yttre påverkan. Heat protect spray från gHd Style. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

4. Krama håret torrt

Håret ska kramas torrt efter tvättning, inte gnuggas. Egentligen är en kökshandduk, ett örngott eller ett lakan bäst om ditt hår redan är lite skadat, eftersom de är slätare än en frottéhandduk och därmed inte ruggar upp hårets redan känsliga yttre skikt.

5. Fyll på med näring

Gör en hårinpackning 1–2 gånger i veckan för att fylla på med fukt och näring. Avsluta med balsam för att kapsla in näringen.

Hårinpackningen Moi moi masque från L'Anza för fint hår.

Fuktgivande inpackning för fint/tunt hår. Moi Moi hair masque från L'Anza Healing Moisture. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

6. Bästa tipset för grått hår

Genom att använda pigmenterade produkter på ditt gråa hår, som silverschampo eller speciella inpackningar med färg, får håret en klarare, svalare ton.

Color extend graydiant från Redken

Pigmenterat anti-yellow schampo för grå och silvriga hår, Color extend graydient från Redken. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

7. Köp kvalitet

Mjäll och torr hårbotten? Så blir du av med det

Frisörprodukter är mer effektiva än billiga, eftersom de har bättre kvalitet på ingredienserna. Du kan handla dem på en frisersalong, i en frisörshop – eller i specialbutiker på nätet, där de ofta är billigare. Däremot kanske skillnaden mellan ett frisörschampo som kostar 200 kr och ett som kostar det dubbla inte är så stor att den är värd pengarna.

8. Skadat hår kan inte lagas

Det går inte att laga ett skadat hår. Men, genom att tillföra keratin, som håret är uppbyggt av, går det att fylla ut skador som uppstått. Lite som ett spackel, som ”håller ihop” fjällen på håret. Efter ett tag känns och ser håret friskare ut. Det måste dock underhållas noga för att hålla, eftersom det är tillfälliga bindningar.

Hair perfector från Olaplex.

Olaplex Hair Perfector no3. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

9. Testa leave-in

Vårdande produkter som inte ska sköljas ur, så kallade leave in-produkter, ger extra vård, har ofta en lätt stylingeffekt, och motverkar att håret blir elektriskt.

Närande leave in-crème från Maria Nila Structure repair. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

10. Borsta torrt hår

Borsta före tvätt, så minskar risken för trassligt och slitet hår. Ett blött hår är skört och ska behandlas varsamt.

10 produkter som räddar din torra hårbotten

Mer inspirerande mode & skönhet hos allas.se: