Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

5 vanliga ogräs – så känner du igen dem

10 maj, 2023 
Cecilia Gustavsson
Kirskål och Parkslide

Äntligen är våren här och med den kommer ogräset.
Men är du osäker på om det verkligen är ogräs du har i trädgården?
Här är 5 av våra vanligaste ogräs som gärna vill ta över.
Håll utkik!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbasBrand logo
Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbas

De sprider sig snabbt och tränger ut våra favoriter: ogräsen. Bäst är att ta upp kampen tidigt på säsongen.

Här är fem av de allra vanligaste som vill ta över trädgården, även om det varierar över landet.

1. Parkslide

Parkslide

En invasiv, stor växt som sprider sig snabbt och tränger ut andra arter. Svårast av alla att bekämpa. Den kom ursprungligen till Sverige som en vacker prydnadsväxt. Naturvårdsverket rekommenderar att du hanterar den försiktigt när du rensar, så att den inte sprider sig vidare – det räcker med 1 grams rotfragment för att en planta ska ta fart. Än så länge är den sällsynt norr om Dalarna. Den blommar på sensommaren i klasar med pyttesmå vita blommor.

Annons

2. Våtarv

Våtarv

På sätt och vis söt med sina små, vita blommor. Men den finns i nästan hela världen! Den gillar skugga och sprids så snabbt eftersom den gror på både vår och höst. Våtarv blir som en egen matta i din gräsmatta. Om du tröttnar på att dra bort den så går den att äta. Fåglar är extra förtjusta i den här.

3. Kvickrot

Kvickrot

Denna finns i majoriteten av alla trädgårdar. Som namnet antyder sprider sig kvickrot fort med sina stammar under jorden, rhizomerna. Fröhusen blommar med lila blommor ända från vår till höst, och den kan bli runt en meter hög, även om den oftast stannar vid en halvmeter. Gräv ordentligt, och ge inte upp – den kan vara envis.

Annons

4. Kirskål

Kirskål

När den blommar får den små vita blommor i flockar. Den sprider sina rötter precis under markytan och kan kväva annat som kommer i dess väg även om den helst dyker upp på ”bortglömda” ytor. Tidigare sekler odlades den som grönsak. På sommaren kan den bli upp till 80-90 centimeter hög. Dra upp rötterna för hand.

5. Tomtskräppa

Tomtskräppa

Ta itu med den här rackaren så snabbt som möjligt, eftersom de stora bladen blockerar ljus och vatten för andra växter. Dessutom är den skadlig eftersom saven kan ge hudbesvär för den som kommer åt den. Kan bli ungefär 45 centimeter hög, och rötterna kan gå så djupt som 1,5 meter. Stick av roten med en spade några centimeter under marken.

Annons

Källor: Statens Veterinärmedicinska anstalt, Blomsterlandet, Wikipedia, Naturvårdsverket

Annons