Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Allt du behöver veta om att mata trädgårdens fåglar – hela året

25 sep, 2020 
Anni Jähde
En rödhake vilar på en gren med röda bär.
Kylan kan vara tuff, men vinterregn är lika påfrestande för småfåglarna. Rödhaken har hittat viloplats och skafferi på samma plats.
Delad glädje är dubbel glädje. När du hjälper småfåglarna får du själv en levande och underhållande trädgård. Ge dem rätt utfodring och skapa en lockande miljö under årets alla årstider.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är en ynnest att så många fåglar gärna väljer våra trädgårdar som matplatser och hem. Har du väl blivit en småfågelvän som hänger upp holkar och lägger ut godsaker, får du en massa rolig underhållning som tack. Det kan vara riktigt svårt att slita sig från fönstret en vinter- eller tidig vårdag om du har utsikt över några fågelmatare.

Se också: Så gör du egen fågelmat

Så gör du egen fågelmatBrand logo
Så gör du egen fågelmat

Mata fåglarna hela året – med rätt mat

Fågelmatning tror många bara hör den bistra vintern till. Visst är det den viktigaste tiden att stödmata fåglarna, eftersom det är svårare att hitta naturlig föda. Då flockas de gärna runt våra fågelbord och -matare. Men vill vi ha fåglarna inpå knuten hela året kan rätt sorts utfodring, anpassad för de olika årstiderna, verkligen hjälpa till.

En talgoxe äter äpplen och frön.
Äpple och bär uppskattas av många arter, både stora och små.

En del andra insatser har också betydelse, till exempel att det finns vatten och gärna en sandbädd där fåglarna kan torrbada.

Annons

Var också medveten om att en lite vild och växtrik trädgård med buskar och träd är betydligt mer inbjudande än öppna ytor. Ett felplacerat fågelbord kan nobbas hur välfyllt det än är.

Lägg en slant på bra mat till fåglarna

Det viktigaste när det gäller fågelmat är att välja bra kvalitet. Det kostar lite extra men lönar sig i längden. Maten är bättre för fåglarna och de kommer verkligen att äta det.

En del billiga fågelmatblandningar är utblandade med mycket havre, något de flesta småfåglar ratar. Det är i princip bara gulsparven som gillar det.

Frökakor med kokosfett till småfåglarna på vintern.
Fet mat krävs under vintern. Gör gärna näringsrika frökakor av kokosfett.

Om du bara ska välja en sorts mat är solroskärnor rätt val, alltså solrosfrön utan skal. Då får fåglarna ett kaloririkt foder och du slipper de skräpiga skalen. Men kan du erbjuda fågelvännerna en bred meny att välja från, kommer du troligen att locka fler olika arter.

Annons

Jordnötter är populärt hos många, men inte alla. Det beror bland annat på att det krävs bearbetning – fåglarna behöver hacka för att få i sig mindre bitar, och det klarar inte alla. Däremot funkar alltid snabbmat, som solroskärnor, där det bara är att plocka åt sig och äta direkt.

Alla fåglar gillar alltså inte all mat, även om många gärna väljer lite av varje. Näbben avslöjar vilken sorts mat som fågeln vanligen föredrar. De med kraftiga näbbar kan knäcka fröskal, de med smala näbbar är specialister på att plocka fram insekter.

Den som verkligen vill gulla med småfåglarna kan servera proteinrik mat under vår och sommar då det är ruggningstid (fjäderdräktsbyte) och ungarna behöver mat. Svarta solrosfrön, havrekross, blötlagda russin och vinbär, mild ost och mjölmask är exempel på sådan föda.

Vilken fågel äter vad? Här är favoritmaten

  • Hampfrö
    Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.
  • Solrosfrö
    Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka
  • Havre, brödbitar
    Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva
  • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
    Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv
  • Bokollon
    Bofink, bergfink, nötväcka
  • Ekollon
    Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka
  • Hasselnötter
    Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett
  • Osaltade jordnötter
    De flesta mesar, nötväcka och siskor
  • Talg, ister, späck, kokosfett
    Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes
  • Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
    Olika trastar, sidensvans

Sätt fågelmataren på rätt plats – så här gör du

En fågelmatare som har lockat till sig en talgoxe i trädgården.
Häng fågelmataren i ett träd så fåglarna snabbt kan hitta skydd eller alternativa sittplatser i väntan på sin tur.

Var fågelmatarna hängs och hur de är utformade, har betydelse för om fåglarna vill komma.

Placering av fågelmatare

En matare utan buskar eller träd i direkt anslutning där fåglarna kan gömma sig, får vanligtvis inte många andra besök än av talgoxar och blåmesar som vant sig vid stadsliv. Samma sak gäller om fågelmataren hänger där människor rör sig frekvent.

Annons

Hängande fågelmatare eller bord

Mesar och finkar är experter på att klättra på hängande matare. Rödhakar, sparvar, starar och koltrastar vill äta från en plan yta som ett fågelbord eller på marken.

Kvällsmat och frukost till småfåglarna

Det är just innan skymningstid som fåglarna brukar vara som flest vid fågelborden. De behöver kvällsmat för att klara nattkylan. Vid gryningen krävs nytt födointag för att ladda om inför dagen

Håll rent runt fågelmataren

Tänk på att hålla god hygien runt din fågelmatare och även rengöra mataren ofta. Fågelborden ska vara så konstruerade att fåglarna inte ska kunna bajsa i maten. Spillning kan ge upphov till sjukdomar och matrester som faller till marken är lockande för möss och råttor.

Det går bra att pausa matningen

Du sviker inte fåglarna eller utsätter dem för fara om du slutar mata dem en period. Fåglarna har inte enbart dina matare som restaurang, de flyger mellan många ställen inklusive att de äter sin naturliga föda. Det är alltså inga problem att pausa om du ska åka bort. Fåglarna hittar tillbaks när du lägger ut mat igen.

Annons

Ge fåglarna den miljö de vill ha

Likt naturen

En trädgård som liknar naturen är den som fåglarna helst vill vara i. Buskar, träd och lite vildvuxet här och var gynnar småfågellivet. Fåglarna vill kunna gömma sig, flyga mellan olika sittplatser på väg till fågelmatarna, fånga insekter både i luften och picka fram dem ur marken.

Odla frön och insekter

Tre talgoxar äter från en talgboll.
Fågelmatningen bjuder ofta på fantastiska skådespel, som talgoxarnas luftbalett här. Häng maten så du har utsikt över den inifrån huset.

Satsa på växter som får frön och bär och sådana som insekter gillar. Till exempel solrosor, tistlar, rölleka, spirea, buddleja och rosor som får mycket nypon. Rönnbär och oxel är träd vars bär gillas av fåglar – och även om vi själv vill skörda från bärbuskar och fruktträd är de också uppskattade av fåglar. Städa inte i trädgårdenpå hösten utan låt vissna frö-ställningar, prydnadsgräs, löv med mera vara kvar över vinter och tidig vår.

Annons

Många badplatser

Fågelbad med olika djup och på olika ställen, gärna i närheten av buskage, ger fåglarna möjlighet att hitta lämpliga badplatser. Och har du öppen sand kan de ta ett härligt sandbad för att få bort ohyra i fjäderdräkten.

Erbjud holkar

Vill du vara med om glädjen att se nya generationer fåglar växa upp ska du sätta upp holkar. Det är till och med en viktig insats, eftersom det råder brist på håligheter och gamla träd där fåglarna naturligt har sina boplatser. Sätt upp holken i mars så fåglarna säkert har sina nya lägenheter på plats när de börjar samla bomaterial.

Fågelkalender för din trädgård

Mata fåglar på hösten

Det finns vanligtvis mycket naturlig föda i naturen, så var inte orolig att fåglarna gett sig av för gott – de kommer när det finns behov. Se bara till att den mat du lägger ut inte möglar om den nu inte blir uppäten.

Annons

Vilken mat till fåglarna på hösten?

Vanlig fågelmat och trädgårdsväxternas fröställningar som också lockar insekter.

Annat att tänka på när du matar fåglar i höst:

Kratta in löv under buskarna – fåglarna gillar att picka runt där i skydd av buskarna.

Mata trädgårdens fåglar på vintern

Vintern är tuff för småfåglarna. Snö och långvarig frost gör det svårt att hitta föda, liksom att dagarna är korta, men även kallt ihållande regn är en prövning. Fåglarnas fokus den här årstiden är att hitta tillräckligt med mat för att hålla energinivån tillräckligt hög.

Vilken mat vill småfåglar ha i vinter?

Fet mat är viktigast nu, som solrosfrön och hampafrön. Men även ost, talg och ister. Tänk på att fåglarna inte kan hacka sönder mat som är djupfryst. Här kan talgbollar vara förrädiska, eftersom en del innehåller mycket vatten och snabbt fryser. Krossa dem så fåglarna kan äta dem.

Annons

Annat att tänka på när du matar fåglar på vintern:

Ställ ut fågelbad och se till att vattnet inte fryser – fåglarna behöver vatten den här årstiden också. Häng upp fågelholkar.

Mat till småfåglar på våren

Även om dagarna blir längre och varmare är det kallt om nätterna. Fåglarnas reserver är nästan tömda och naturens restaurang har inte öppnat än. Nu behöver fåglarna energi för årets fortplantning.

Denna mat vill fåglar ha på våren

Frömix till alla finkar, siskor och mesar. Håll matarna fyllda, särskilt innan insekterna vaknat till liv.

Tänk på detta när du matar fåglar i vår

Så ettåriga blommor som producerar mycket frön och lockar insekter. Häng ut bomaterial som hundhår och ull. Lägg ut kompost i rabatterna, det brukar vara fullt av insekter och andra goda kryp. Häng upp fågelholkar, inte senare än mars/början av april.

Annons

Sommar – tänk på detta när du matar fåglarna

Fåglarna har full upp med att föda upp ungar, vanligtvis flera kullar. Det finns alltså många munnar att mätta och proteinrik mat behövs.

Vilken mat ska jag ge fåglar på sommaren?

Jordnötter är för svårt att äta för unga fåglar. Solroskärnor är ett bättre val, liksom mjölmask och mild ost.

Annat att tänka på kring fågelmatning på sommaren:

Finns det gott om föda runt omkring, kanske det inte behövs så mycket i matarna. Justera efter hur mycket fåglarna äter. Håll utkik efter fågelbo i häckar och buskar och undvik att beskära i så fall. Om du vet var det finns ett bo med ungar, gå inte nära under ett par veckor. Hittar du en fågelunge på marken, är bästa rådet att låta den vara.

Annons