Allt du behöver veta om att odla pumpa och squash i trädgården

Vackra jättepumporna 'Turk's Turban' och droppformade 'Blue Hubbard'.

Vackra jättepumpor, Cucurbita maxima, 'Turk's Turban' är både dekorativ och god. Droppformade 'Blue Hubbard' har en läcker nötsmak.

Foto: Jytte Boch

Pumpa- och squashtid – tack för det! Det här är verklig odlingsglädje med praktfullt resultat. Nästan dag för dag kan du följa hur de växer och sedan njuta av form, färg och god nyttigheter.

Det finns många goda anledningar at själv odla sensommarens giganter – pumpor och squash. De milda smakerna passar både till mos, bakverk, att rosta och steka. Och så kan de användas till sallader, sylt och läggas in. Pumpornas milda smak är också god i soppor tillsammans med kryddörter och smaksättare med sting; vitlök, chili och ingefära. Att det här är billiga, mättande och nyttiga grönsaker gör det bara bättre, du får i dig både A-, B- och C-vitaminer samt rikligt med omega-3-fettsyror.

Så odlar du pumpa och squash

  • Squash kan sås på plats utomhus när jorden är varm, men man vinner tid genom att förgro inne. Pumpa har lång utvecklingstid och bör sås inomhus i början av maj.
  • Vid inomhussådd gror fröna efter några dagar. Plantorna växer mycket fort, så välj därför en ganska stor kruka. Håll jorden fuktig, men inte våt. Frösådderna kräver mycket ljus när bladen börjar komma. Före plantering ute måste plantorna härdas och vänja sig vid sol och vind.
  • Plantera/så när jorden är varm och risken för frost är över. Jorden ska vara lucker, mullhaltig och helst toppad med mycket kompost och organisk gödsel.
  • Välj en solig och vindstilla plats. Räkna med att plantorna växer!
  • En fiberduk hjälper i början plantan att klara väder och vind tills den blivit kraftig.
  • Se till att plantorna inte torkar i början. Efter en tid har rötterna vuxit till sig och söker sig långt ner i jorden efter vatten och näring. Stödvattna under torrperioder.
  • Tänk på att täckmaterial som hö och halm tar av jordens kväve. Gräsklipp är bättre att täcka med.

Både pumpor och squash tillhör gurkväxtfamiljen, Cucurbitaceae, som består av flera hundra släkten. Vad som är vad kan minst sagt vara förvirrande, inte minst för att de ibland kallas för andra namn.

När pumpaplantorna fått "fotfäste" växer de rekordsnabbt. Det är nästan så man ser rankorna sträcka ut sig. En kall sommar kan dock tillväxten stanna av och pumporna riskerar att inte hinna mogna.

När pumpaplantorna fått "fotfäste" växer de rekordsnabbt. Det är nästan så man ser rankorna sträcka ut sig. En kall sommar kan dock tillväxten stanna av och pumporna riskerar att inte hinna mogna.

Foto: Jytte Boch

Se också: Så smart gör du årets halloweenpumpa

Squash kallas också sommarpumpa eller sommarsquash. De har mjukare skal och mognar från sommaren och framåt. Pumpa kallas även vinterpumpa eller vintersquash och är de sorter som får hårt skal och mognar på hösten.

Dags att skörda pumpa och squash

  • Skörda pumporna innan frosten kommer, annars blir frukterna förstörda. De tidigaste pumporna kan mogna redan i augusti, de senaste i oktober. Pumporna är mogna när skalet är hårt och känns halt och torrt. Stjälken ska ha börjat torka och fått ränder.
  • Skär av stjälken minst fem centimeter från frukten. Rengör pumpan och torka i minst tio dagar i ganska hög rumstemperatur. Då hårdnar skalet ytterligare och hållbarheten förlängs. Några sorter skiftar till sin riktiga färg först vid eftermogningen.
  • Förvara pumporna torrt och svalt, tio till femton grader. Pumpor håller sig sex till tolv månader, vissa sorter mer än ett år.

Squash äts med både kärnor och det mjuka skalet. De är läckrast när de inte är för stora, men väntar du blir skalet hårdare och då tål de att lagras i ett par månader. Pumporna skördas vanligtvis för vinterlagring när skalet är hårt. De håller sig i många månader, vissa sorter så länge som över ett år. Smaken blir i regel bättre efter ett par månader även om de också kan ätas omogna.

Odla pumpa i kompost

Det finns flera hundra pumpa- och squashsorter, både sådana som går långa rankor och de som växer mer busklikt. De buskiga plantorna är oftast squash och tar upp cirka en kvadratmeter mark. Några av de största rankväxande sorterna kan ge sig iväg många meter under en säsong och får stora blad.

Nyskördad squash i en trälåda.

Om squashen får växa till sig blir skalen hårda och skyddar fruktköttet. Då kan de lagras i ett par månader.

Foto: Jytte Boch

Odla pumpa på höjden

Så tänk efter hur mycket plats du har och köp sorter efter det. De ska helst också växa där det är soligt och lugnt. De minsta busksorterna kan odlas i kruka eller i mindre högbäddar. De rankväxande gillar att kravla upp på stenmurar, staket och häckar, men behöver hjälp med uppbindning. En solig kompost är en perfekt plats, eftersom pumpan eller squashen med säkerhet får tillräckligt med näring. Se bara till att vattna ordentligt.

Ät eller så dina pumpakärnor

Pumpakärnor är både goda och nyttiga. Lägg dem i ljummet vatten över natten så blir det enklare att få bort fruktkött och hinnor. Låt torka i cirka en månad och ät som snacks eller i sallader. Vill du så kärnorna nästa år ska du bara spara de som känns tjocka och tunga. Tänk på att pumporna kan ha korsbefruktat sig om du odlat flera sorter, därför blir fröna kanske inte den sort du hoppats på. Då är det bättre att köpa nya frön.

Plantorna får både han- och honblommor. Hanblommorna ger inte frukt så passa på att äta några av dem! De har långa stjälkar medan honorna har en fruktkropp under blombasen.

Plantorna får både han- och honblommor. Hanblommorna ger inte frukt så passa på att äta några av dem! De har långa stjälkar medan honorna har en fruktkropp under blombasen.

Foto: Jytte Boch

Undvik prydnadspumpor på matbordet

De dekorativa små prydnadspumporna finns i alla möjliga fantasifulla former och färgkombinationer. Men du ska inte äta dem! De innehåller ett ämne som orsakar illamående och kräkning. Ämnet försvinner inte vid uppvärmning.

Odla dessa pumpor – våra rekommendationer

Cucurbita maxima, 'Turk's Turban' är både dekorativ och god.

Cucurbita maxima, 'Turk's Turban' är både dekorativ och god. Foto: Jytte Boch

'Blue Hubbard'-pumpa.

'Blue Hubbard' är en gammal pumpasort och kan bli riktigt stor, upp till 15 kilo! Foto: Jytte Boch

Myskpumpa, Cucurbita moschata, 'Butternut Waltham' kan köpas i många livsmedelsbutiker och har blivit en populär matpumpa. De väger ett par kilo och kan lagras upp mot ett år.

Myskpumpa, Cucurbita moschata, 'Butternut Waltham' kan köpas i många livsmedelsbutiker och har blivit en populär matpumpa. De väger ett par kilo och kan lagras upp mot ett år. Foto: Jytte Boch

Vissa sorter kan man odla bara som ögonfröjd! Men de fyra kilo tunga jättepumporna 'Golden Hubbard' är också goda. Deras djupt orange kött är läckert, inte minst i bakverk.

Vissa sorter kan man odla bara som ögonfröjd! Men de fyra kilo tunga jättepumporna 'Golden Hubbard' är också goda. Deras djupt orange kött är läckert, inte minst i bakverk. Foto: Jytte Boch

Cucurbita Pepo 'Autumn Delight' är vackert mörkgröna med djupt gult och smakrikt kött. De väger cirka ett kilo.

Cucurbita Pepo, 'Autumn Delight' är vackert mörkgröna med djupt gult och smakrikt kött. De väger cirka ett kilo. Foto: Jytte Boch

Den mörkgröna avlånga jättepumpan 'Green Hubbard' har orangefärgat kött. Plantorna får många frukter på tre till sju kilo och kan lagras i ett år. De ljusare blågrå pumporna heter 'Queensland Blue'. Det är en gammal sort med fyllig, god smak. De väger tre till fem kilo och håller i ett halvår.

Den mörkgröna avlånga jättepumpan 'Green Hubbard' har orangefärgat kött. Plantorna får många frukter på tre till sju kilo och kan lagras i ett år. De ljusare blågrå pumporna heter 'Queensland Blue'. Det är en gammal sort med fyllig, god smak. De väger tre till fem kilo och håller i ett halvår. Foto: Jytte Boch

'Hokkaido'-pumpan finns också i grönt och är en av de vanligare matpumporna. Behöver inte skalas – god i soppor och ugnsbakad.

'Hokkaido'-pumpan finns också i grönt och är en av de vanligare matpumporna. Behöver inte skalas – god i soppor och ugnsbakad. Foto: Jytte Boch

'Australian Butter' kan bli över sju kilo tung. Skalet påminner lite om en nätmelons. Utmärkt till bakverk.

'Australian Butter' kan bli över sju kilo tung. Skalet påminner lite om en nätmelons. Utmärkt till bakverk. Foto: Jytte Boch

I bildspelet ovanför kan du inspireras av olika trevliga pumpasorter vi uppskattar – som är perfekta att odla hemma!

Pyssla fina höstdekorationer av pumpor