Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Zinnia – sommarens ljuvliga och lättodlade favoritblomma!

27 mar, 2024 
Karin Hylander
Zinnia
Foto: Karin Wildheim
Lättodlad, färgstark och hållbar i vasen. Det är inte konstigt att zinnian trendar som en måste ha-sommarblomma. Här berättar vi mer om hur du odlar och sköter zinnia, och vilka olika sorter som finns. Hitta din nya favoritblomma här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den som gillar brokiga och färgstarka rabatter, gillar den ettåriga zinnian. Paletten går från vitt, gult, violett och laxrosa till glödande orange, hallon- och körsbärsrött, vinrött och mahogny. Till och med limegröna nyanser. Här kan du läsa allt om blomman Zinnia.

Zinnia - en lättodlad och vacker blomma

På senare år har zinnior i mer jordnära toner, milt aprikos och mjukt rosa, blivit populära. Men ofta bjuder zinniorna på klara kulörer med sammetskänsla. Äldre zinniasorter är oftast orangeröda eller matt röd- violetta. Det finns även tvåfärgade sorter med stänk och strimmor på kronbladen. Varianten guldzinnia håller sig till varmare gyllengula och brända, rödbruna toner.

zinnia blomma

Så zinnia - passande för både förodling och direktodling

Zinnior är en fantastisk blomma som kan odlas på flera olika sätt för att uppnå bästa resultat. För de som strävar efter det bästa är det att föredra att starta odlingen genom förodling, antingen inomhus eller i ett växthus. Denna process inleds vanligtvis under mars-april, med utplantering planerad till juni för att skapa en stark och livfull planta.

Annons

För de som föredrar att så sina zinnior direkt utomhus finns möjligheten att göra detta runt maj månad när risken för frost är minimal. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på potentiella hot såsom mördarsniglar, vilka kan hota plantans hälsa och tillväxt.

Odla zinnia i kruka

För de som saknar trädgård är zinnia en perfekt kandidat för plantering i krukor på balkongen eller fönsterbrädan. Beroende på tillgängligt utrymme och krukans storlek finns det olika strategier att överväga för att säkerställa optimal tillväxt och blomning.

Odla zinnia i rabatten

Att odla zinnia i rabatten är ett säkert sätt att skapa en färgexplosion i trädgården. Med ett brett utbud av färger och former kan zinnior blandas och matchas för att skapa vackra arrangemang som lyser upp trädgården under sommarhalvåret.

Det behöver zinnian för att trivas

Vad det gäller formen finns det åtskilliga varianter med enkla, dubbla och fyllda blomkorgar, kaktusblommande, dahlia- blommande, strålblommande och sådana med en rund pomponform. De allra flesta har en synlig så kallad disk, en upphöjd kupol mitt i blomkorgen.

Annons

Några zinnior påminner om krysantemum, andra om vädd. En del av sorterna liknar dahlior i miniatyr och precis som dahlian kommer zinnian ursprungligen från Mexiko. Det säger en del om vad den kräver för att trivas.

Se till att välja en växtplats i full sol. Zinnior gillar inte att ha det vått om fötterna. En genomsläpplig och humusrik trädgårdsjord är perfekt. Rötterna får inte torka ut, men tillväxten blir bättre och sjukdomarna färre med sparsam vattning. En luftig plantering med minst ett par decimeter mellan plantorna kan motverka bladmögel.

Se till att grundgödsla ordentligt på våren. Eftersom den långa och rikliga blomningen tar mycket kraft av plantorna behöver de också stödgödslas under säsongen. Zinnior gillar kväve – hönsgödsel eller guldvatten (utspädd urin) är perfekt.

Toppa zinnia för en frodigare tillväxt

Att toppa zinnia, det vill säga att nypa bort toppen av plantan, är en teknik som främjar en buskigare och frodigare tillväxt. Genom att ta bort den övre tillväxtpunkten stimuleras sidogrenarna att utvecklas, vilket resulterar i fler blommor och en mer kompakt planta med en imponerande blomning.

Zinnia Isabellina
Kultursorten Isabellina återintroducerades 1955 och ger enfärgade blommor i en sofistikerad ton någonstans mellan gräddvitt och smörgult.Foto: Karin Wildheim

Zinnia är en bra snittblomma

Det går att direktså zinnia, men fördelarna med att förkultivera är flera. Blomningen kommer tidigare, kanske redan vid midsommar, och pågår ända fram till första frosten. Dessutom får stora, utplanterade exemplar ett försprång mot mördarsniglarna. Under hela sommaren gynnas knoppbildningen och nya blommor slår ut efter hand om man nyper bort allt överblommat. Av samma anledning – och för att zinnior är så fantastiska som snittblommor – plocka flitigt och ta in till vaser!

Annons

Så står zinnian extra länge i vasen

Tack vare de styva stjälkarna är zinnian en hållbar snittblomma, som står i minst ett par veckor om man skördar den på rätt sätt:

  1. Välj knoppiga exemplar där blomkorgen ännu inte är helt utslagen. Skörda gärna tidigt om morgonen.
  2. Skär av stjälkarna på snedden och plocka bort de nedersta bladen.
  3. Sätt buketten i friskt vatten och byt det ofta.

Vackert i samma bukett: Bland annat lejongap, slöjsilja, höstaster, dahlior och rudbeckior samt gräs av olika slag.

Zinnia Salmon Queen
Laxfärgade blommor har trendat i några år. Bland zinniorna står Salmon Queen för den populära kulören.Foto: Karin Wildheim

Hitta din favorit i zinniasläktet – eller flera!

Zinniasläktet omfattar fler sorter än vad det går att räkna till. Här är några odlingsvärda exempel.

1. Peaches and cream

Peaches and Cream är en härlig variant av zinnia känd för sina mjuka pastellfärger som liknar tonerna hos persikor och kräm. Dess subtila och romantiska färgpalett gör den till en populär favorit för trädgårdsodlare som vill skapa en drömlik och förtrollande atmosfär i sina blomsterarrangemang. Blir cirka 75 cm hög.

Annons

2. Isabellina

En dahliablommande kulturarvssort med snart 70 år på nacken. Den ger både enkla och dubbla, crèmegula blommor. Höjd 75 centimeter. Varianter av namnet förekommer.

3. Old Scabiosa

En äldre mix med dubbla, pomponformade blommor i flera färger. I blandningen ingår både blommor med enkla och flerdubbla kanter runt den upphöjda disken. Höjd cirka 70 centimeter. Det latinska namnet Scabiosa är egentligen väddens släktnamn och visst är många zinnior lite väddliknande.

Zinnia Old Scabiosa
Fjärilar och andra pollinatörer gillar de enkelblommande sorterna där de lätt kommer åt nektar och pollen. Här är det en amiral på besök hos en zinnia i sortblandningen Old Scabiosa.Foto: Karin Wildheim

4. Queeny

Finns i flera varianter, som ’Red’, ’Lime Red’ och ’Lime Orange’. Särskilt de med limefärgade inslag är spektakulära. Ger mest hel- eller halvdubbla blommor, men enkla kan förekomma. Höjd 65 centimeter.

Annons

5. Zinderella Peach

Sorten bjuder på en unik färgkombination i rosa och orange med en mörk mitt som kontrast. Ger såväl enkla som dubbla och helt fyllda blommor. Höjd 70 centimeter.

6. Green Apple

Denna intensivt limegröna zinnia är dahliablommande och bär heldubbla blommor. Höjd 50 centimeter.

7. Zahara

Marylandzinnia som finns i flera olika färgställningar. Enkelblommande och motståndskraftig mot sjukdomar. Höjd 30–45 centimeter.

Zinnia Zahara
Röda blommor anses svårplacerade, då färgen gärna slår ut andra växter och delar av trädgården, men i en brokig solskensplantering passar den orangeröda Marylandzinnian Zahara perfekt.Foto: Karin Wildheim

8. Salmon Queen/ Salmon Queen Rose

Denna höga, dahliablommande sort är en av de mest anslående zinniorna med sina stora, laxskära, dubbla blommor. Höjd 70–100 centimeter.

9. Old Mexico

Guldzinnia i mustiga toner av guld och mahogny. Mest tvåfärgade blommor, men även enfärgade förekommer. Både enkla och dubbla. Höjd 40–45 centimeter.

10. Oriole

Har odlats sedan 1700-talet. Får stora, dubbla blommor i flammande orange. Höjd 70 centimeter.

11. Lilliput

En liten pomponzinnia i klara, starka färger, som passar fint i framkanten av rabatter. Finns som ekofrö. Höjd 45–50 centimeter.

Snabba fakta om zinnia

Namn: Zinnia (Zinnia elegans), guldzinnia (Zinnia haageana), Marylandzinnia (Zinnia marylandica), dvärgzinnia (Zinnia angustifolia).

Sådd: Inomhus eller i växthus i mars–april för utplantering i juni.

Växtplats: Full sol. Jord: Varm, genomsläpplig, närings- och humusrik trädgårdsjord.

Gödsel: Bra grundgödsling plus tillskott av kväve under säsongen.

Blomning: Från juni/juli till första frosten.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor
Annons