Amaryllis i vas och kruka – frossa i ljuv blomsterprakt

Amaryllis

Amaryllis är en populär vinterblomma som är vacker både i kruka och som snittblomma-

Foto: Blomsterfrämjandet/Ibulb

Amaryllisarnas tid är här! Amaryllislöken är en kraftfull knöl som innehåller allt blomman behöver för att bjuda på underbar blomning. Driv upp från lök eller köp i kruka där blomman redan är på god väg. Här bjuder vi på skötseltips och inspiration till vackra vinterarrangemang.

Den 19 november är det amaryllisens dag, ett datum som valts för att det i samband med dagen är lagom tid att köpa hem amaryllis i kruka om du vill ha blomning till advent och jul.

Se även: Så tar du bäst hand om din amaryllis
1:25

Efter reklamen: Se även: Så tar du bäst hand om din amaryllis

(1:25)

Slå på ljud

Så sköter du din amaryllis

Vattna amaryllis sparsamt

Vattna amaryllisen sparsamt, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Löken ska helst inte bli blöt, så bäst är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Blomsterarrangemang.

Amaryllis är användbara på många olika sätt: På egen hand eller i en samplantering. u

Foto: Lina Arvidsson

Amaryllis.

Amaryllisen är ståtlig och ger ett maffigt intryck både i vas och kruka.

Foto: Blomsterfrämjandet

Placera amaryllisen ljust

Ställ amaryllisen ljust för att inte riskera att stänglarna blir för långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går den i blom: Vill du skynda på blomningen är alltså en varm plats det bästa. En svalare placering gör däremot att knopparna och blommorna håller längre.

Vrid krukan för rakare blomma

Vrid krukan regelbundet så växer den rakare, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna amaryllisen innan blommorna slår ut med exempelvis en blomsterpinne eller en gren som sticks ner i krukan.

TIPS! Skulle stänglarna för tunga - skär av dem och sätt i vas tillsammans med andra vackra blommor.

Amaryllis.

Det finns massor med fina amaryllissorter att välja mellan, från röda och vita till rosa, korall och flerfärgade.

Foto: Wouter Koppen/Blomsterfrämjandet.

Amaryllis som krukväxt och snittblomma

Använd en tung kruka om du vill ha din amaryllis som krukväxt. Då står den stadigt och välter den inte så lätt.

Om amaryllisstänglarna skulle bli väldigt långa kan du istället sätt dem i en vas, som de är eller ihop med andra snittblommor.

Julens amaryllis på nya sätt – vackra arrangemang till helgerna

TIPS! Det är vackert att lägga amaryllisen på en bricka på bordet. Svep in löken i mossa och surra fast med en fin tråd, exempelvis silvertråd. Vattna försiktigt genom att duscha den lätt.

Amaryllislökar.

Titta på storleken när du köper amaryllislök. Ju större lök desto rikare blomning.

Foto: Wilfried Overwater/Ibulb

Spara amaryllislöken – få ny blomning

När amaryllisen blommat klart för säsongen kan du spara löken för att få den att blomma på nytt.

Gör så här:

  • När amaryllisen blommat klart, skär du av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Ta bort stängeln först när den vissnat ned ordentligt.
  • På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats eller i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då förvaras torrt och i en temperatur mellan 12 och 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.
  • När du ser en knopp - vilket brukar ta cirka tre månader - är det dags att ta ut amaryllisen i värmen. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.
Amaryllislök.

Amaryllisen ska vattnas sparsamt.

Foto: Wilfried Overwater

Titta på amaryllislökens storlek

Ju större amaryllislök desto mer näring och växtkraft finns det i den. En stor lök betyder oftast att det kommer flera blommor och stänglar ur den jämfört med en mindre. En omkrets på 34-36 centimeter och en vikt på runt 600 gram och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 centimeter och väger 400 g brukar ge två stänglar. Mindre lökar ger inte samma blomning bortsett från arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.

9 älskade favoritblommor till jul

Fyra blommor på varje stängel

Varje stängel utvecklar upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kan du räkna med.

Amaryllis.

Välj gärna en tung kruka till din amaryllis - då står den stadigt.

Foto: Wilfried Overwater/Blomsterfrämjandet

Välj växter med märkningen ”Från Sverige”

Det finns flera anledningar till att välja amaryllislökar som har drivits i Sverige. Vägen till konsument blir kortare, vilket är bättre för såväl miljön som för blommorna. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige, då kan du vara säker på att amaryllisen är från Sverige och att odlaren uppfyller krav på kvalitet och miljöansvar.

Släng inte julens blommor – plantera om dem för en andra chans istället

Källa: Blomsterfrämjandet