Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

9 älskade favoritblommor till jul

19 nov, 2021 
Julia Jarvi
Montage av två bilder. Vänster är bild på amaryllis och höger är bild på hyacint.
Vissa blommor har sin bästa säsong just vid juletid. Många är fina för sig men passar också i en krans eller blomstergrupp. Här är favoritblommorna vi älskar att ha hemma i december!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Advent står för dörren och snart åker julpyntet fram. Julblommorna är bland det första vi köper hem och de skapar både fräschör och mys.

Se också: 9 klassiska juldekorationer

9 klassiska juldekorationerBrand logo
9 klassiska juldekorationer

Amaryllis

Den ståtliga amaryllisen kallas för julens drottning av en anledning, med sin höga, kraftiga stam och hållbarhet. En hög, tjock stjälk bär upp den stora, vackra blomman. Amaryllis kan vara klarröd, vit, rosa, vinröd och aprikos i färgen med varierande nyanser. Samma lök kan få flera stjälkar och flera blommor under säsongen. Växten tycker om att stå i ett varmt, ljust rum och vill ha sparsamt med vatten. Ett tips är att snitta några amaryllisar och göra en fin gå-bort bukett.

Annons

Eftersom den blir så hög kan amaryllisen behöva lite stöd – av till exempel en blompinne.

Bild på en amaryllis med många röda blommor som står i ett fat med andra växter, grenar och bär.
Amaryllis blir jättefint att kombinera med andra växter.

Azalea

Azalean är en artgrupp blommor inom ljungsläktet. Det är en vacker växt som får många blommor. Azalean är tålig och kan stå längre in i rummet än många andra växter så länge den får vatten regelbundet, men den får inte stå med vatten i krukan eftersom det påverkar rötterna. Under sommaren lagrar växten energi i sina knoppar som sedan slår ut på vintern. Blomman har vackra, skira blad och finns i många olika färger.

Annons
Bild på en azalea med ljusröda blommor i en grön mönstrad kruka. Blomman står i en fönsterkarm.
En hemtrevlig azalea.

Begonia

Begonia x cheimantha heter den på latin – julbegonian som är en av våra äldsta krukväxter. Det är en söt växt där blomman förekommer i varianter av rött, rosa och vitt. Begonian tycker om att stå i ett fönster och vill ha lätt fuktad jord, då den inte mår bra av att torka upp helt mellan vattningarna. Eftersom den tycker om fuktig luft ska den helst inte stå över ett element. Man kan underlätta för den genom att spraya vatten på bladen då och då.

Annons
Bild på en röd begonia i en vit kruka.
Begonian tycker om fuktig luft och mycket ljus.

Julros

Julrosen är en perenn som blommar under vinter och tidig vår. Det är en köldtålig blomma som trivs allra bäst utomhus. Av den anledningen är julrosen populär för att den går bra att plantera i trädgården och klarar sig året om. Inomhus i kruka vill den stå svalt och det är inga problem att ha den nära ett öppet fönster. Även om den trivs bäst utomhus även i kruka är det bra att låta den bo inne under de allra kallaste månaderna. Ett par minus går bra men blombladen klarar inte strängare kyla. Idag finns det även svenskodlade julrosor i handeln, men tidigare har julrosen främst varit en importväxt.

Annons
Bild på en julros i en hög svart kruka. Bredvid står en vit hyacint.
Julrosens vita blomma ser skör ut men tål ett par minusgrader.

Julstjärna

De röda och vita julstjärnorna är de vanligaste julblommorna att se i butikerna. Julstjärnan är omtyckt för sina färgstarka så kallade högblad men den verkliga blomman är liten, gul och placerad i mitten av bladen. Den är känslig mot kyla och ska vara väl inpackad i papper under transporten hem. Inomhus vill den stå i normal rumstemperatur och ha lätt fuktad jord. Storleksmässigt finns det många olika varianter, från riktigt höga julstjärnor som kan stammas upp, till små gulliga plantor man kan ha flera stycken av. Varför inte kombinera olika färger? Växten kan leva vidare under resten av året om man sparar den, då som en fin grönbladig växt utan blommor. Med lite specialbehandling och tålamod kan man faktiskt få den att blomma igen till nästa jul.

Annons
Bild på en julstjärna med röda blad sedd uppifrån.
Julstjärnan är julblomman nummer ett som finns svenskodlade i handeln.

Hyacint

Här har vi ännu en fin lökväxt. Hyacinten är den blå skönheten som doftar mycket. Blommornas färg visar faktiskt hur mycket den doftar. Vill du ha en mildare doft? Satsa på en vit hyacint, medan blå och lila doftar starkare.

Placera hyacinten var som helst i rummet men gärna svalt, och låt jorden bli torr mellan vattningarna. Hyacint går jättebra att plantera tillsammans med andra blommande växter och är också jättetrevlig som snittblomma.

Annons
Bild på vita hyacinter i svarta krukor.
Hyacinter är lika vackra som krukväxt och som snittblomma.

Höstglöd

Höstglöd är för alla dem som vill lägga så lite tid på växter som möjligt. Det här är en tjockbladig växt som bara behöver lite vatten då och då. Den får många söta små blommor som blir vita eller röda i färgen och fantastiskt fina. Höstglöd kallas även för våreld beroende på säsong. En trevlig, lättskött julväxt helt enkelt.

Bild på en höstglöd växt i en lerkruka och med vit mossa vid kanten.
Höstglöd är lättskött och enkel till utseendet.

Tazett

Tazett är en liten släkting till amaryllisen. Blomman passar dig som gillar doft för den doftar både mycket och intensivt. Har du balkong kan den med fördel ställas där så att inte blomdoften tar över hela hemmet. Där står tazetten också svalt och ljust precis som den trivs bäst. Växten påminner lite grann om påsklilja i miniformat, vilket inte är så konstigt då de tillhör samma artfamilj. Blommorna är jättefina i en blomstergrupp eller i en julkrans till dörren.

Annons
En närbild på tazett med vita blommor och gröna stjälkar, som står i ett fönster.
Tazett påminner lite om påsklilja till utseendet.

Tulpaner

Tulpaner är allas favorit. Det kan aldrig gå fel med tulpaner som gå-bort present eller hemma på middagsbordet. De skapar en trevlig atmosfär och skvallrar om våren. Men visst är de lika trevliga till jul? På julen kan man kombinera vita och röda tulpaner som matchar julpyntet. Kom ihåg att snitta dem när du kommer hem från affären och att de ska ha påfyllning av vatten ofta – tulpaner dricker mycket. Titta efter svenskodlade tulpaner i handeln.

Annons
Närbild på orangea tulpaner i en glasvas.
Tulpaner är alltid trevliga hela året om.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons