Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Gammaldags stämningsfull jul med klassiska julblommorna vi minns

07 dec, 2020 
AvAnna Jeppsson
Gammaldags jul som hos Carl och Karin Larsson på Sundborn.
Bjud in till en gammeldags jul. Varm, ombonad och välkomnande. Vi har hämtat inspiration från Carl och Karin Larssons Sundborn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julros – ett måste på julen

Har funnits i Sverige länge men det var först på 1900-talet den började kallas för julros. Då dök den också upp som julmotiv hos till exempel Elsa Beskow.

Julros i en gammal kruka.

Julrosen vill inte torka ut och tycker om när det är lite svalare. Placera den gärna högt eftersom den har lite hängande växtsätt. Här står den på ett högt smalt skåp i en lerkruka från 1800-talet. Dessa krukor är mycket ovanliga att hitta eftersom de var bruksföremål och dessutom är de mycket sköra. Om du hittar en sådan, var rädd om den!

Annons

Se också: Så får du julstjärnan att blomma maximalt

5 knep: Så får du julstjärnan att blomma maximaltBrand logo
5 knep: Så får du julstjärnan att blomma maximalt

Tips! Gräv ner julrosen i trädgården när risken för frost är över.

Julbegonia är ständigt populär på julen

Julbegonia i kopparkruka.

Röd med enkel blomma. Kom till Sverige år 1900 och populariteten har hållt i sig, kanske för att den blommar så generöst och är lättskött.

Annons

Hyacint på julen

Hyacinter planterade med torkad apelsin.

Hyacinten härstammar från Asien och förekommer i den grekiska mytologin. Fanns redan på 1800-talet i en mängd färger och doftade mer då än nu.

Det dröjde till 1900-talet innan den blev julblomma.

Jul i stugan med myrten

Myrten i kopparkruka.

Fanns förr i de flesta stugor, åtminstone i de hem där man hade flickor. Mammor odlade myrten till sina döttrars brudkronor.

Annons

Julens mest självklara blomma: Julstjärnan

Julstjärnor planterade i gamla kannor till julen.

Julstjärna kommer ursprungligen från Mexiko och kom till Sverige rätt sent. På 1960-talet den slog igenom på allvar som krukväxt till jul. Nu är den omåttligt populär och det säljs cirka 9 miljoner julstjärnor om året.

Här står den som snittblomma tillsammans med järnek i en vacker gammal porslinskanna.

Mönjelilja – den första julgranen

Mönjelilja är en klassisk julblomma.

Kallas även klivia och kommer ursprungligen från Sydafrika och har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet. En favorit hos Karin Larsson!

Annons

Innan jugranen blev vanlig var den ett alternativ.

Tips! Låt mönjeliljan stå kallt – men frostfritt – några veckor med ytterst lite vatten och chocka den sedan med rumsvärme och vatten så blommar den igen.

Mor och barn

Mor och barn är en julblomma som kom till Sverige på 1930-talet.

Väldigt söt krukväxt! Beskrevs redan i början av 1800-talet av den tyske botanikern Frederick Traugott Pursh som var verksam i Kanada men växten kom inte till Sverige förrän på 1930-talet.

Annons

Mårbackapelargon

Man hade färre krukor förr och dekorerade ofta sina befintliga lerkrukor. Man hade inte heller lika många växter och möjlighet att vinterförvara frostfritt, och hängde helt enkelt pynt i de rangliga plantorna inför jul, till exempel pelargoner.

Julstämning med mårbackapelargon.

Sedan klipptes de ner inför vår- och sommarsäsongen. I bakgrunden en kökshandduk i nytryck från Åhléns med Carl Larssons-motiv samt en replik av Karin Larssons klassiska lampa.

Annons

Julkaktus

Fönster med flera olika klassiska julblommor.

Julkaktus sågs ofta i hemmen i början på 1900-talet. Här hänger den överst i fönstet. Det är en av våra äldsta krukväxter. Numera ovanlig, de som säljs är oftast novemberkaktus som är mycket lik.

Under hänger novemberljus (kallas även elisabetblomma eller örtendahlia) som blommar på hösten och vintern. Lätt att ta sticklingar från och väldigt snabbväxande. Odlades först i Uppsala botaniska trädgård på 1920-talet.

Annons

I fönsterkarmen står också en rumsgran.

Riddarstjärna eller amaryllis

Amaryllis – det gamla svenska namnet är riddarstjärna – blev vanlig som krukväxt på 1800-talet men det dröjde till 1960-talet innan den började förknippas med julen. Här har den planterats med iskonvalj och vit- och renlav och syns till höger på bilden.

Förr var det vanligt att man placerade lav mellan inne- och ytterfönster. Det minskade draget och sög upp fukt.

Tulpaner dyker upp på många gamla julbilder, men bara röda! I bilden ligger tulpanerna i en bukett på bordet.

Annons