Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Årets höstfröjd 2021: Kärleksört

03 sep, 2021 
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: Kärleksört i en vacker korg. Till höger: Karl Fredrik och hans partner Petter med kärleksört.
Den alltid lika uppskattade blomman kärleksört – lika bra i krukan, i rabatten, i salladen och till bordsdukningen – vann utmärkelsen Årets höstfröjd 2021. Den vackra blomman som lockar fjärilar och bin är en säker höstblommare presenterades som vinnare av Karl Fredrik Gustafsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man kan inte annat än älska kärleksört. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört, Hylotelephium, är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Så löd en del av juryns motivering när den lättodlade blomman kärleksört utsågs till Årets höstfröjd 2021 på Stora Planteringsveckan.

Kärleksört, Årets höstfröjd 2021 i vas.

– Jag älskar kärleksört, den är underbar. Det finns en mängd olika fina sorter. De är torktåliga och blomvilliga och lika vackra när de står i knopp som när de blommat över, och däremellan har du den överdådiga blomningen, säger Karl Fredrik Gustafsson, florist och tv-profil känd från TV4:s program Karl Fredrik på Österlen, när han presenterade vinnaren på Stora Planteringsveckan.

Annons

Så samplanterar Karl Fredrik kärleksört

Floristen passade också på att dela med sig av planteringstips för den höstblommande skönheten. Karl Fredrik planterar gärna olika sorters färgglada kärleksörter tillsammans med andra bladväxter – och placerar de i krukor på balkonger och terrasser.

Se också: Så gör du höstens snyggaste krans

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Från de första skotten på våren till hösten – och till och med på vintern – kan man se kärleksört i Karl Fredriks krukor. Dessutom slår han ett slag för att använda kärleksört i buketter.

– De är ju så vackra i buketter också, fortsätter Karl Fredrik. Tänk att plocka ett fång kärleksört av olika sorter och sätta i en vas, kanske med lite vackra blad. Svårare än så behöver det inte vara, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Årets höstfröjd 2021: Hela juryns motivering

Karl Fredrik Gustafsson med kärleksört under prisutdelningen.

Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till årstidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Juryn består av Stora Planteringsveckans styrgrupp samt projektledare.

Vill du se fler bilder och inspiration med kärleksört? Se bilderna från Stora Planteringsveckan här!

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons