Bli av med ogräs - utan att döda blommorna

Sluta lägga onödiga pengar på kemikalier för att döda ogräset och satsa på någon av dessa miljövänliga alternativ - gjorda på saker du hittar i skafferiet.

Äntligen är det dags att säga hej då till vintern och börja se över trädgården! Våren är på intåg och vi längtar efter att få sätta fingrarna i jorden igen. Men även om trädgården är en källa till glädje och avkoppling, kan den också orsaka en hel del irritation och huvudbry. Till exempel gäller det att hitta ett sätt att bli av med ogräset – utan att samtidigt ta livet av alla vackra blommor.

Se också: Så lyckas du med tomatplantorna

Så lyckas du med tomatplantorna
Slå på ljud

Det allra bästa är att hitta miljövänliga och naturliga sätt att ta död på ogräset. Här är nio enkla tips på hur du snabbt bekämpar ogräset – med saker du förmodligen redan har hemma!

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook – klicka här

Följ oss på Instagram – klicka här

Få nyhetsbrev – klicka här

1. Vinäger

Vinägerflaskor på rad.

Foto: IBL Bildbyrå

Vinäger är sannerligen ett riktigt mirakelmedel som fungerar till allt möjligt! Och ogräsbekämpning är inget undantag. Häll eller spreja lite vinäger på ogräset – syran kommer att ta död på de ovälkomna gästerna. Men var försiktig så att du inte av misstag häller vinäger på blommorna, det kan nämligen ta död på dem också.

Ramslök – från ogräs till trendig delikatess

2. Majsmjöl

Vill du hindra ogräset innan det ens har börjat växa? Proteinerna i majsmjöl sägs stoppa alla grödor från att gro och växa. Det går också bra att strö lite majsmjöl på uppvuxet ogräs för att bli av med dem.

3. Tidningspapper

Genom att lägga tidningspapper ovanpå ogräset ser du till att det inte får tillgång till vare sig ljus, luft eller utrymme att växa. Placera blötlagda tidningssidor eller reklamblad ovanpå ogräset för att bli av med det.

En vattenkanna med kokande vatten.

Foto: IBL Bildbyrå

4. Kokande vatten

Den här metoden är förmodligen den enklaste och billigaste av alla på listan. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll försiktigt direkt på ogräset för ett snabbt, kemikaliefritt sätt att rensa trädgården.

5 enkla (och goda!) grönsaker att odla i växthus

5. Kompost

Det vanligaste sättet att kväva ogräset är att lägga ut ett lager härlig kompost i rabatten. Även om komposten inte skadar dina älsklingsblommor, täcker den över och dödar det lågväxande ogräset. Bäst av allt är att ett tjock lager av kompost döljer ogräset också efter att det har dött, något som annars kan förstöra estetiken i en vacker trädgård.

6. Bakpulver

Du kan strö över bakpulver på ogräset alla tider på året. Ta en tesked per ogräsplanta och se till att bakpulvret täcker hela plantan från topp till tå. Den här metoden fungerar bäst på uteplatser, gångstigar och uppfarter. Bakpulver kan också användas som en förebyggande åtgärd – strö pulvret i sprickor och skarvar där ogräset brukar växa.

Ett utvält saltkar.

Foto: IBL Bildbyrå

7. Salt

Vanligt bordssalt är ett av de populäraste sätten att bli av med ogräs. Du kan antingen strö salt direkt på ogräset, eller röra till en saltlösning som går att spreja. För att vara säker på att inte resten av dina växter tar skada av den senare metoden, se till att bara spreja saltlösningen runt ogräsets rötter.

Källa: Tiphero