Ramslök heter wild garlic, vild vitlök, på engelska, vilket ger en fingervisning om vad den smakar. Men den skiljer sig en del i övrigt, dels är ramslökens smak inte lika intensiv som vanlig vitlök, och eftersom det är själva bladen man äter så påminner den mer om en ört eller mindre salladssort i hur den används.
Se också: 7 grönsaksrester du inte ska slänga – återodla istället!
De späda gröna bladen går att använda till allt från pesto och kryddsmör till ramslökspaj och en god soppa, och känslan av att ha plockat själv blir en extra god krydda.
Ramslök kan vara fridlyst
Ramslök växer bäst i mullrik jord eller i jord där det finns kalk, och trivs bäst i södra Sverige.
Ramslök – en lökväxt som går att odla hemma
- Ramslök är en lökväxt som är släkt med både vitlök och gräslök. Den blommar med vita blommor och bladen har en mild smak som påminner om vitlök.
- Bladen är godast på våren när de är som spädast, helst ska de plockas innan de börjar blomma för att ha som mest smak.
- Ramslök växer naturligt från Dalälven och söderut, men det går att plantera ramslök upp till växtzon 6.
- I England kallas ramslök bland annat för björnvitlök, djävulsvitlök och "stinking Jenny". Det sistnämnda eftersom den kan ge en dålig smak på mjölken hos djur som äter för mycket av den.
På vissa platser går det inte att ta en promenad i skogen utan att se hur marken svämmar över av den goda lökväxten och det är fritt fram att plocka famnen full. På annat håll är det glesare mellan bladen och dessutom kan ramslöken vara fridlyst och inte alls tillåten att plocka, till exempel i Blekinge. Håll koll på vad som gäller där du bor innan du skördar.
Ogräs som går att äta
Nässlor, kirskål och maskros har länge klassats som trädgårdens ogräs och inte som något som går att plocka för att tillaga. Den vilda ramslöken har länge räknats till samma kategori men har de senaste åren blivit en riktigt trendig smaksättare och de platser som har gjort sig kända för att hysa stora områden av växten blir snabbt välbesökta.
6 enkla och goda recept med ramslök
- Ramslöksolja – två ingredienser, mängder med smak!
- Ramslöksbröd – en uppdatering av det klassiska vitlöksbrödet
- Färskost smaksatt med ramslök blir ett friskt och gott pålägg
- Hos vår bloggare Maud Onnermark hittar du recept på ramslökspesto, ramslökssoppa och ramslökssmör
Källor: koket.se, odla.nu, ramslokbymalena.se