Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Dahlia som snittblomma – 5 smarta tips

09 aug, 2019 
Redaktionen
Dahlior som ligger på ett bord.
Dahlior har en förtrollande charm! De är praktfulla både i färg och form och endast frosten kan stoppa dem. Njut länge av egna buketter och enkla arrangemang!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dahlian härstammar från Mexico och har förädlats under närmare 200 år. Totalt har drygt 50 000 olika namn sorter registrerats under åren, idag finns några tusen sorter i odling runtom i världen.

Karolina Brising snittar en dahlia i trädgården.
Karolina Brising är expert på dahlior.

Karolina Brising är trädgårdsarkitekt från Dalby i Skåne och inspireras av @lansmansgarden på Instagram.

Vad gillar du bäst med dahlior?

Jag älskar blommorna, de är så tjusiga. Och så är det fantastiskt att man kan plocka dem under så lång tid.

Hur använder du dahliorna?

Jag återupptäckte dahliornas charm för några år sedan och nu provar jag olika sorter varje år i designsyfte. Testar kombinationer med sommarblommor och andra växter i krukor och rabatter.

Har du några favoritsorter?

’Black Jack’, en svartröd, stor och maffig kaktusdahlia. ’Purple Pearl’ är också väldigt fin, en purpurviolett näckrosdahlia med ljusa kanter. ’David Howard’ är orange med snygga färgskiftningar och mörkt bladverk.

Annons

Dina bästa skötseltips för dahlior?

Jag driver upp dahliorna i kruka innan de planteras ut i en gödslad bädd. Då är plantorna ca 25 cm höga och klarar sig bättre mot sniglarna. Sedan gäller det att vattna ofta, nästan dagligen. Då och då får dahliorna lite näringsvatten eller algomin.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av Minna Mercke Schmidt

Foto: Minna Mercke Schmidt

5 tips för att lyckas med dahlia som snittblomma

  • Plocka dahlior på morgonen då stjälkarna är spänstiga och vattenfyllda. En varm blomma kan få en chock om den sätts i kallt vatten.
  • Ta bort blad som sitter långt ner på stjälken så att de inte hamnar i vattnet.
  • Ge stjälken ett färskt snitt innan dahlian sätts i vatten.
  • För att förlänga blommans hållbarhet kan du testa en ovetenskaplig men väl beprövatd metod: sätt stjälkarna i nästan kokhett vatten någon timme innan de flyttas till en vas med kallt vatten.
  • Byt vatten varje dag för att kunna njuta längre av dina blommor.

Knep och trick för fina dahlior

Flasktricket – funkar alltid!

Räcker blommorna inte till en stor bukett kan du köra flasktricket. Ställ fram några flaskor i olika storlekar och sätt en blomma i varje. Blanda gärna olika sorter och färger.

Dahlior som flyter i ett vattenbad
Om du råkar knäcka stjälken går det alldeles utmärkt att göra ett vackert vattenbad åt dahliorna.

Lyckat misstag

Råkar du bryta av en blomma så var inte ledsen för det. Knipsa några till och låt dem flyta tillsammans i ett fint vattenbad. Gärna med andra blommor eller blad.

Dahlior i en fruktkorg.
Dahliorna är alldeles underbart vackra att pynta fruktkorgen med!

Finaste fruktkorgen

Lättfixat arrangemang för uteplatsen. Fyll en korg med nerfallna äpplen och pynta dem några dahlior. Sätt blommorna i småvaser eller glas som sticks ner bland frukten.

Dahlior i en hönsnätsboll som ligger i en kruka.
Hönsnätsbollen hjälper till att hålla dahliorna på plats i krukan.

Smart knep

Forma en boll av hönsnät och tryck ner i din vas. Nu kan du enkelt ställa blommorna snyggt. Ska arrangemanget vara lite bredare i formen låter du hönsnätsbollen få komma ett par centimeter över vasens kant.

Annons

Färgglädje med dahlior

Det är lätt att lyckas med dahlior i arrangemang och det går utmärkt att blanda. Här får en rolig mix av dahlior extra liv av lysande gul renfana och jätteverbena.

Knubbig bukett dahlior

Dahlior är snygga i kompakta buketter. Blir det för mycket luft mellan de stora blommorna kan du fylla upp med exempelvis lila jätteverbena.

Udda charm

Blanda och njut! Några udda sorter gör sig fint i en färgstark vas. Dahlior är tåliga snittblommor och håller cirka en vecka i vas.

Kul att veta

Färgrikedomen är stor men det finns inga blå dahlior. Redan 1846 utlystes en tävling för att ta fram en blå sort, men hittills har ingen lyckats.

Annons