Expertens 11 bästa tips mot mördarsniglar

Ted von Proschwitz – Sveriges ledande expert på mördarsniglar.
Ted von Proschwitz är Sveriges främsta mördarsnigelexpert. Han arbetar på Göteborgs naturhistoriska museum där Allers träffade honom för att tala om hur man får bukt med problemet.

Ted har med stort intresse följt mördarsnigelns invasion i vårt land och kan konstatera att fridstöraren är här för att stanna. Mördarsnigelns utbredningsområde blir allt större. I dag finns en fast population som sträcker sig från sydligaste Sverige till Vilhelmina i Lappland. Som det ser ut nu finns inget universalmedel mot mördarsniglarna, och Ted menar att det nog aldrig kommer heller.

Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar
1:12

Efter reklamen: Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

(1:12)

Slå på ljud

10 tips för att få bukt med mördarsniglarna

1. Starta snigeljakten tidigt på säsongen. Redan när temperaturen håller sig över 4 plusgrader en längre tid blir mördarsniglarna aktiva. Ju fler du dödar tidigt på säsongen, desto färre hinner lägga ägg.

2. Jaga gärna med ficklampa på natten. Då är sniglarna som mest aktiva.

3. Lägg ut skivor av masonit eller papp på några platser på tomten. Dagtid när det är varmt och torrt söker sniglarna skugga under dessa. Vittja varje förmiddag så kan du fånga in de sniglar som gömt sig efter natten.

4. Håll nere maskrosbeståndet eftersom sniglarna älskar dem och det är växter som kommer tidigt på säsongen.

5. Rensa bort fallfrukt, svampar och annat som luktar starkt eftersom det drar till sig sniglarna. Tänk på att eventuella doftfällor inte bara lockar till sig de sniglar som håller till på din tomt utan även grannens.

6. Mördarsniglar älskar öppna komposter! Där hittar de mat, värme och ett bra ställe att lägga sina ägg. Satsa i stället på en sluten kompost. Den är svårare att komma in i och dessutom är där för varmt för mördarsniglarna.

7. Skölj rötterna på nyköpta växter för att bli av med eventuella sniglar och deras ägg.

8. Skapa barriärer som gör det svårt för sniglarna att ta sig förbi. Om du har odlingsbäddar eller pallkragar kan du sätta upp elstängsel. Snigeln dör när den kommer i kontakt med eltrådarna. Du kan även skapa en vägg av kopparplåt eftersom mördarsniglar ogillar denna metall. Numera finns även bred koppartejp att fästa kring större krukor som hindrar sniglarna att ta sig upp till plantorna.

9. Nematoden (rundmask) Phasmarhabditis hermaphrodita, används som snigelgift under namnet Nemaslug.

De små maskarna tränger in genom snigelns mantel och drar med sig bakterier som orsakar infektioner så snigeln dör inom några få dagar. Fungerar dock bara på ungsniglar. Nackdel är att de även dödar ”harmlösa” snigelarter.

10. Snigelgift som Snigeleffekt, Snigelfritt och Econova består av små pellets med lockmedel som drar till sig mördarsniglar. När de äter av dessa får de i sig järnfosfat som får snigeln att tappa aptiten och svälta ihjäl.

11. Vattna hellre på morgonen än på kvällen. Mördarsniglar är nattaktiva och gynnas av fukt då du vattnar på kvällen.