Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Fixa trädgården inför våren - checklista för att komma igång

20 mar, 2024 
Elin Fredlund
Äntligen är det dags för trädgårdssäsong igen! Här samlar vi tipsen för att förbereda trädgården inför våren och sommaren redan nu - allt från att ta hand om gräsmattan och rensa förrådet till att odla och förodla växter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en lång och mörk vinter börjar äntligen vårsolen kika fram i olika delar av landet. Nu längtar vi efter utomhusfika, skogspromenader och att sätta igång trädgårdsarbetet! Men var ska man egentligen börja efter att trädgården legat på vänt under så många veckor? Allas hjälper dig att komma igång!

Att göra i trädgården inför våren - här är listan

Tidig vår, runt mars månad, är en perfekt tid att ge trädgården lite extra kärlek för att lägga en välmående grund för kommande månader. Dags att rensa ut det gamla, och att ta in det nya!

Rengör och rensa trädgårdsredskap

Det är inte bara själva växtligheten i trädgården som behöver underhållas. Passa på att rengöra växthus, krukor och trädgårdsredskap innan du sätter igång. Har du några krukor som du inte använder och är det några redskap du saknar för trädgårdsarbetet? Gå igenom och organisera i en tydlig struktur. Ett väl underhållet verktygsset kommer att göra trädgårdsarbetet mycket enklare och mer effektivt.

Annons

Rensa ogräs på ett hållbart sätt

Efter att trädgården fått vila i flera månader så har det naturligtvis samlats löv, blomrester och pinnar i gräsmatta och rabatt. Även om man lätt kan vilja renskrapa allt kan det faktiskt vara bra att klippa ner och spara lite av dessa växtrester. Allas trädgårdsexpert Annie Jähde menar att det faktiskt är riktigt bra för rabatterna eftersom att växtresterna kan förmultna till en mer näringsrik jord för de nuvarande växterna. Vanligt ogräs däremot kan du ta bort med gott samvete.

rensa rabatten våren

Förbered gräsmattan för säsongen

Även gräsmattan behöver lite extra kärlek under våren för att förberedas för den kommande säsongen. Efter att den krattats ren från löv och annat som samlats på ytan under vintern kan den både behöva luftas, toppdressas och gödslas för att främja tillväxt inför vår och sommar.

Annons

Skölj av golvplattor och uteplats

Skapa en trivsam miljö i trädgården som du vill spendera tid i! Ge din uteplats en grundlig rengöring genom att skölja av golvplattor och ytor. Du kan till exempel använda en slang eller en högtryckstvätt och sopa med sopborste för att få undan smuts och alger som samlats under vintern. Om du har stenplattor i trädgården kan det också vara en idé att rengöra stenplattorna för att hålla mossa borta.

rengöra stenplattor trädgård

Olja in utemöbler

Förbered dina utemöbler för säsongen genom att olja in dem för att skydda mot väder och slitage. Använd en lämplig olja eller träskyddsmedel och applicera det jämnt över ytan på dina utemöbler. Detta kommer att förlänga livslängden på dina möbler och hålla dem i gott skick under en eller flera säsonger framöver.

Annons


Skapa ett härligt vårarrangemang

Dags att introducera lite färg till trädgården! Passa på att göra ett härligt vårarrangemang som till exempel en krans eller en kruka med blomsterlökar. som du kan sätta till exempel utanför entrédörren. Plantera vårblommor som tulpaner, påskliljor eller penséer i krukor eller blomlådor för att skapa en färgglad och inbjudande atmosfär.

vårlökar påskliljor

Förså och plantera nytt

Slutligen, ta tillfället i akt att förså och plantera nytt i din trädgård. Förså frön inomhus för att starta grönsaks- eller blomplantor som du senare kan plantera ut i trädgården när risken för frost har passerat. Våren är en optimal tid för att sätta igång med trädgårdsprojekt och njuta av att se din trädgård blomstra.

Vårstarta rabatten på ett hållbart sättBrand logo
Vårstarta rabatten på ett hållbart sätt
Annons