Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så förodlar du dahlia för tidig blomning

15 apr, 2021 
Anni Jähde
Anni Jähde håller upp två krukor. Till vänster: Dahliaknölar redo att förodlas. Till höger: Tre veckor gamla dahliaknölar som börjat gro.
Foto: Christina Uhlin
Att sätta fart på dahliaknölarna genom att tidigt plantera dem i krukor kan rädda dem undan både sniglar och tidig frost. Här visar vi hur du förodlar dahlia på bästa sätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Numera krävs det nästan att dahlia förodlas – i alla fall om du har spansk skogssnigel, alltså mördarsnigel, i trädgården. För sniglarna fullkomligt älskar dahlior, särskilt de allra första späda skotten.

Förodla dahlior – så gör du!Brand logo
Förodla dahlior – så gör du!

Sätts knölarna direkt i rabatten får ju sniglarna det serverat och dahliorna har inte stor chans att växa upp. Plantor som kommit en bit på väg är sniglarna däremot inte lika sugna på.

Anni Jähde håller i dahliaknölarna hon ska förodla.
Tänk att så trista, fula knölar rymmer sådan växtkraft och färgprakt!Foto: Christina Uhlin

Dessutom kommer förodlade dahlior att blomma tidigare, en fördel inte minst i norra Sverige där frosten kan komma i september när dahliorna annars är som mest praktfulla.

Annons

Då ska du förodla dahlia

Knölarna ska planteras när det börjar komma fram ögon, alltså början på nya skott. Det brukar vara i mitten av april ungefär. Ögonen kommer uppe vid den gamla stjälken, inte ute på knölarna.

Dahliaknölarna måste rensas och rengöras innan de kan förodlas.
Undersök knölarna. Skadade delar tas bort, liksom ruttet och skrumpet.Foto: Christina Uhlin

Har du nyköpta knölar är de ofta i lagom storlek att planteras direkt men är det dina egna knölar, uppgrävda och sparade från ifjor, kan de behöva delas. De kan delas en eller flera gånger och bli till många nya plantor, men det måste alltid finnas ett eller flera ögon/skott med på delarna.

Annons

Rengör och rensa dahliaknölar innan förodling

Se över knölarna. Rensa bort om det finns något ruttet och skär eller klipp bort skrumpna eller skadade knölar. Klipp också bort de gamla torra rötterna, de gör ingen nytta och nya växer ut från knölarna sedan.

Ögat på dahliaknölen sitter vid den gamla stjälken.
Vid den gamla stjälken sitter ögonen, som bildar skott sedan. Ibland hinner de växa ut något när knölarna ligger i vila.Foto: Christina Uhlin

Ibland har knölarna torkat mycket, men det behöver inte vara kört för det. Skrapa lite med en nagel så ser man om det är liv i knölen. Lägg dem i vatten ett dygn innan du planterar dem.

Dahliaknölar planteras ytligt

Du behöver inte plantera knölarna i så stora krukor i det här läget. De ska ju ut i rabatter eller planteras om i utekrukor sedan. Det räcker med en storlek där de precis får plats, cirka 15 cm i diameter.

Annons
En dahliaknöl planteras i en plastkruka.
Plantera i bra planteringsjord. Större kruka än den här är onödigt.Foto: Christina Uhlin

Det går också jättebra att plantera dahlia i plastpåsar med jord, det är mindre skrymmande om du har många dahlior.

Använd planteringsjord och sätt knölen så att ögonen är i ytan, eller någon centimeter under jord.

En dahliaknöl planterad någon centimeter ner i en kruka.
Dahliaknölen behöver inte komma längre ner än någon centimeter under jordytan. Banka till krukan så jorden sluter sig runt rötterna.Foto: Christina Uhlin

Banka till krukan så jorden sluter sig om knölen.

Annons

Vattna nu lite grand. Se till så det inte blir för blött så knölen riskerar att ruttna.

Anni Jähde märker upp krukor med namn på vilka dahlior hon har planterat.
Ha noga koll på fina knölar om du har många olika sorter – de är ju förvillande lika. Märk upp krukorna efterhand.Foto: Christina Uhlin

Förodla dahlior i värme, sedan svalare

Nu ska krukorna stå i minst 20 graders värme tills skotten kommit upp. Det kan ta ett par, tre veckor. Ställ dem på en värmematta eller utnyttja golvvärme om du har det, för att få upp värmen.

Vattna dahliaknölarna, men inte för mycket.
Vattna, men överdriv inte. Knölarna ska inte stå i genomblöt jord.Foto: Christina Uhlin

Placera sedan krukorna svalare och så ljust som möjligt. Kanske i ett växthus eller uterum där det inte blir för varmt. Har man krukorna inomhus kan man flytta ut dem över dagen.

Annons
Efter tre veckor ser dahliaknölarnas skott ut så här.
Efter cirka tre veckor har skotten kommit upp en bit. Då ska krukorna ställas svalt och ljust.Foto: Christina Uhlin

Gör ett litet växthus till dahliaknölar

Med hjälp av ett lock förvandlar Anni Jähde en genomskinlig plastlåda till ett växthus.
Foto: Christina Uhlin

En sådan här genomskinlig plastlåda fungerar som ett växthus i början innan skotten kommit upp. Knölarna får det varmt när locket ligger på. Ta av locket eller lägg det på glänt för att ventilera.

Annons

Största risken för dahliaknölar: frost

Plantera inte ut dahliorna om det finns minsta risk för frost. Se också till att härda dahliorna i långsam takt innan utplantering, de behöver vänja sig vid vind, regn och sol.

Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar
Annons