Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Föröka dina rosor – med hjälp av populära potatisknepet

18 aug, 2023 
Det är både hållbart och roligt att ta vara på det man har.
Om du är ägare av en rosenbuske är det dags att titta hit. Med hjälp av detta otroliga knep kan du nämligen föröka rosor i en potatis!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Är du en stolt ägare av en rosenbuske, eller har du kanske en generös vän som är det och vill förse dig med sticklingar?

Då är det här tipset en riktigt guldgruva för dig. Lär dig hur du förökar rossticklingar med en ynka liten potatis!

När ska man klippa ner sina rosenbuskar?

Rosor kan beskäras både på hösten och på våren. Vana trädgårdsfantaster vet att man ska vänta till efter den första frostnatten om man beskär rosorna på hösten, och innan den första rosen börjar knoppa på våren.

Annons

Föröka rosor med överblivna stjälkar

Om du planerar att klippa ner din rosenbuske närmsta tiden, kom ihåg att ta några sticklingar. På så sätt kan du föröka dina rosor i en kruka, för att sedan planteras ut (eller pryda ditt hem som en krukväxt).

Oavsett vilket, ta tillfället i akt att prova detta knep för att odla nya rosor med spill – snacka om återbruk!

Smarta potatisknepet för rossticklingar: Gör så här

Potatisknepet har blivit viralt när det kommer till att rota rossticklingar. Kanske främst för att det är så enkelt och för att det verkligen funkar. Ja, i alla fall om man följer några få steg.

Annons

1. Ta en stickling

Ta en eller flera sticklingar från din rosenbuske. Det är fördelaktigt att välja en stjälk som har tre bladpar på stammen.

2. Förbered stjälken

Förbered stjälken genom att rensa bort bladparen och några taggar (vid behov). Snitta stjälken i botten med ett diagonalt snitt á 45 graders vinkel. Om du vill kan du även göra ett litet snitt i den nya snittytan. Klipp därefter av blomman.

Gör sticklingar av rosor
Foto: Mariia Boiko

3. Doppa i honung

Doppa botten av stjälken (delen med den diagonala snittytan) i vanlig honung alternatovt rotningsmedel.

Annons

4. Potatisen

Ta en vanlig potatis och förbered en yta (hest utan skal) och med ett litet hål för att underlätta för rosstjälken. Pressa därefter ner den honungstäckta delen av stjälken ner i potatisen.

5. Plantera

Plantera din ”rospotatis” i en liten kruka med blomjord och näring (vid behov). Vattna rikligt. Om du vill kan du även skydda stjälken med en PET-flaska.

6. Klart!

Nu är din rosstjälk planterad och klar. Efter en tid kommer du tydligt kunna se att din planta börjat föröka sig ordentligt. Njut!

Vill du se en kort och pedagogisk instruktionsvideo? Klicka här.

odla rosor i kruka
Foto: Meteoritka

Källa: Homes & Gardens

Annons