Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Försådd av tomat, chili, sallat och vallmo – tips för att lyckas

15 jan, 2020 
AvMarie Kasimir
Person förbereder för försådd.
Bedårande vallmo i vintagestil, söta småtomater och chili med precis lagom sting och massor av färg. Detta är tre härliga grödor som vi tipsar om här. Tänk på att så i rätt tid - läs på fröpåsen och anpassa till var i landet du odlar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tips för försådd

Vissa frön måste förkultiveras inomhus tidigt på året för att hinna utvecklas färdigt under en säsong. Andra går bra att så på friland, men kan tjäna på att smygstartas för att få tidigare blomning eller skörd. På fröpåsen hittar du information om lämplig tid för sådd. Bor du i norra Sverige bör du förså ett par veckor senare. Det är klokt att inte så för tidigt. Risken är att du står där med mängder av försådda plantor som får för lite ljus och blir rangliga och klena.

Andra tips: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Räkna med ca 2 månader mellan sådd och utplantering i rabatter och köksland. Under den tiden kan du behöva extra växtbelysning för att dina försådda plantor ska blir fina och kompakta, ca 14 timmar per dygn behöver småplantorna ljus.

Plantorna ska inte sättas ut förrän våren har kommit igång, i april–maj. Håll sedan koll på temperaturen och var beredd att skydda med fiberduk om det blir nattfrost.

Annons

När ska man förså?

Januari–februari:

Chili, jätteverbena, paprika, kronärtskocka, aubergine.

Februari–mars:

Tomater, purjolök, salladslök, physalis och många sommarblommor.

April–mitten av maj:

Gurka, squash, kål, majs, bönor.

Några härliga fröer - förslag

Söta tomater

Söta småtomater ’Pink Princess’ är en mycket god körsbärstomat med små, söta rosaröda frukter. Plantorna är högväxta och ska tjuvas. Ekofrö. Runåbergs fröer.

Söta småtomater.

Lagom het och extra färgstark chili

'Buena Mulata' är en gammal omtalad chilisort från Sydamerika. Nu finns den att köpa som ekologiskt frö. Frukterna är medelstarka och vackert blanka. Den djuplila färgen övergår så småningom till orange och djuprött. Höjd 45–60 cm. Runåbergs fröer.

Annons
Chilisorten 'Buena Mulata'.

Maxa romantiken med vallmo

Kornvallmo 'Amazing Grey' bjuder på stora, dubbla blommor med skira blomblad och en hänförande färgskala i vintagestil – blek purpur och dimgrått med toner av antikrosa. Lättodlad sommarblomma för rabatt eller äng. Lågväxande, kompakt sort. Impecta fröhandel.

Kornvallmo 'Amazing Grey'.

Frasig sallatsfavorit

Bindsallat är en populär typ av sallat. Kallas även roman- eller cossallat. Sorten ’Verde Degli Ortolani’ har krispiga och saftiga blad med frisk och söt smak. Bildar välvuxna avlånga huvuden. Köldtålig sort. Wexthuset.

Annons
Sallatsorten ’Verde Degli Ortolani’.

Paprika svart som natten

’Mavras’ paprikor blir svarta när de mognar. Fruktköttet förblir däremot friskt grönt. Växtsättet är buskigt, plantorna ca 50 cm höga. Förkultivera i februari–mars. Odlas i växthus eller varmt och soligt läge ute. Impecta fröhandel.

Paprikasorten ’Mavras’ är svart som natten.

Fluffiga rosa blommor

Snöflinga är en charmig sommarblomma med långa rankor och ett yvigt växtsätt. Perfekt i amplar och balkonglådor och utmärkt i samplanteringar där den fyller upp och väver ihop hela planteringen. Sorten 'Pinktopia’ förbluffar med härligt rosa fluff. Impecta fröhandel.

Annons
Snöflinga i ampel.

Bländvita blommor

Sommarljus 'Cool Breeze' har till skillnad från andra sorter helt vita blommor. Sirliga vippor som svävar över bladverket. Lika fin i kruka som i rabatt, men särskilt i grupper om flera. Höjd 80 cm. Impecta fröhandel.

Sommarljus 'Cool Breeze'.

Pigg och skär blomning

Rosenskäran ’Carriola’ sticker ut med starka kontraster, de vita partierna får nästan blommorna att lysa. En fröjd i buketter. Wexthuset.

Annons
Rosenskäran ’Carriola’.

Mångsidig böna

’Flambo’ är bra böna. Späda baljor kan kokas hela och ätas som brytbönor. Mogna baljor torkas, och de torkade bönorna används som kokbönor. Bönorna är också vackert marmorerade och mycket dekorativa. Nelson garden.

’Flambo’ – en bönsort.

Foto: Shutterstock/TT, Respektive företag

Annons