För att utvinna must av äpplen ska frukten krossas och sedan pressas, svårare är det egentligen inte. Som ett roligt experiment testar jag att göra must med vanliga köksredskap. Och visst funkar det – men jag rekommenderar ändå mer ändamålsenliga redskap, det gör mustningen så mycket enklare.
Utvalda bär för svenska trädgårdar
Efter reklamen: Utvalda bär för svenska trädgårdar
De flesta äpplen går att göra must av, men sorter som mognar sent på året
brukar ge bäst resultat. Godast blir det om man blandar. Några möjliga alternativ kan vara vildäpple, Ribston, Cox’s Orange, Ingrid Marie och Aroma. Vildäpplet är ganska
beskt och bittert, men bidrar till att ge musten karaktär.
Krossa frukten
Tvätta och sortera bort frukter som är bruna eller har börjat ruttna.
Stötskadade kan användas. Nu gäller det att sönderdela äpplena så att mesta
möjliga juice kan utvinnas vid pressningen. Jag använder ett slägghuvud. Det
slabbar och är riktigt jobbigt, men fungerar hyfsat.
Maceration
Låt äpplena vila någon timme före pressning för smak och karaktär.Anders Kronborg
Om de krossade äpplena får vila någon timme före pressning ökar mängden av
smak- och karaktärsbärande ämnen. En nackdel med att utsätta äppelkrosset för
syre är att det brunfärgas. Vid pastöriseringen brukar musten bli något ljusare
igen.
Pressning
Jag använder en vanlig potatispress. Det är mödosamt och ineffektivt, men
det går. Trycket räcker inte för att pressa ur all juice, men tillräckligt för
att få ihop ett par liter. Med en korgpress går det bättre.
Klarning
Filtrera äppelmusten.Anders Kronborg
Filtrera musten så att inte pressrester följer med. Genom att tappa om den
mellan olika behållare med hävertslang blir musten klarare. Undvik
bottensatsen.
Pastörisering och tappning på flaska
Om musten ska bli hållbar måste den pastöriseras. Det kan göras före eller
efter att musten har tappats upp på flaska. Hetta upp musten till 80 grader
under 10 minuter.
Belöningen
Njut av färskpressad äppelmust.Anders Kronborg
Efter hårt arbete är belöningen upptappad och klar. En flaska med utsökt god – och nyttig – äppelmust.