Gör äppelmust hemma – utan specialredskap

Delad bild. Till vänster: De äpplen vi valt till vår hemgjorda äppelmust. Till höger: Den färdiga musten i glasflaska.

Foto: Anders Kronborg

För att utvinna must ur äpplen ska frukten krossas och sedan pressas, svårare än så är det egentligen inte. Som ett roligt experiment gör vi här must med vanliga köksredskap. Och visst funkar det – men vi rekommenderar ändå mer ändamålsmässiga redskap, det gör mustningen så mycket enklare.

Har du mycket äpplen över och vill inte se dem gå till spillo? Testa att göra din egen äppelmust. Det finns många musterier runtom i landet som tar emot och mustar åt dig – men ännu roligare är det att göra det själv hemma. Här lär vi dig hur du gör, med vanliga köksredskap.

Gör äppelmust hemma – steg för steg

Se först till så att du har redskapen hemma du behöver för att göra din äppelmust. Här har vi använt icke ömtåliga kastruller, ett slägghuvud, en träslev, två ugnsplåtar, en potatispress, kökshanddukar, en tratt och rena flaskor med patentkork.

Steg ett: Välj äppelsorter till din äppelmust

De flesta äpplen går att göra must av, men sorter som mognar sent på året brukar ge bäst resultat. Godast blir det om man blandar. Vi har haft turen att kunna plocka flera erkänt bra mustsorter från grannar och i våra trädgårdar.

Se också: Plantera blåbärsbuskar – så lyckas du!

Här använder vi 'Aroma', 'Ingrid Marie', 'Cox's Orange', 'Ribston' och ett vildäpple. Vildäpplet är ganska beskt och bittert, men bidrar till att ge musten karaktär.

Steg två: Krossa frukten till musten

Tvätta och sortera bort frukter som är bruna eller har börjat ruttna. Stötskadade äpplen går att använda. Nu gäller det att sönderdela äpplena så att mesta möjliga juice kan utvinnas vid pressningen. Vi använder ett slägghuvud. Det slabbar och är ganska fysiskt ansträngande, men det fungerar.

Steg tre: Maceration

Om de krossade äpplena får vila i någon timme innan pressning ökar mängden av smak- och karaktärsbärande ämnen. En nackdel med att utsätta äppelkrosset för syre är att det brunfärgas. Vid pastöriseringen brukar musten bli något ljusare igen.

Steg fyra: Pressa frukten till din äppelmust

Vi använder här en vanlig potatispress. Det är mödosamt och något ineffektivt – men det funkar! Trycket räcker inte till för att pressa ur all juice, men tillräckligt för att få ihop ett par liter. Med en korgpress så går det bättre.

Steg fem: Klarning av din äppeljuice

Filtrera juicen så att inte pressrester följer med. Vi använder kökshanddukar för att filtrera, men genom att tappa om den mellan olika behållare med hävertslang så hade musten blivit ännu klarare. Tänk på att undvika bottensatsen.

Steg sex: Pastörisera och häll upp din äppelmust på flaska

Om musten ska bli hållbar så måste den pastöriseras. Det kan göras före eller efter att musten har tappats upp på flaska. Hetta upp musten till 80 grader under tio minuter.

Steg sju: Njut av din hemmagjorda äppelmust

Det var ganska hårt arbete – men nu är belöningen upptappad och klar. En flaska med utsökt god – och nyttig – äppelmust väntar nu på dig!

Se hela vår steg för steg-guide i bildspelet nedan

Fem olika äppelsorter vi använder till vår äppelmust.

Steg ett: Välj äppelsorter till din must. De flesta äpplen går att göra must av, men sorter som mognar sent på året brukar ge bäst resultat. Godast blir det om man blandar. Vi har haft turen att kunna plocka flera erkänt bra mustsorter från grannar och i våra trädgårdar. Foto: Anders Kronborg

Vi krossar äpplen till vår äppelmust med ett slägghuvud.

Steg två: Krossa frukten till din must. Tvätta och sortera bort frukter som är bruna eller har börjat ruttna. Stötskadade äpplen går att använda. Nu gäller det att sönderdela äpplena så att mesta möjliga juice kan utvinnas vid pressningen. Vi använder ett slägghuvud. Foto: Anders Kronborg

Vi låter de krossade äpplena vila någon timme på ugnsplåtar för att få ur mer juice när vi sedan ska pressa dem.

Steg tre: Maceration. Om de krossade äpplena får vila i någon timme innan pressning ökar mängden av smak- och karaktärsbärande ämnen. En nackdel med att utsätta äppelkrosset för syre är att det brunfärgas. Foto: Anders Kronborg

Här pressar Henrik Hanell äpplen med en potatispress.

Steg fyra: Pressa dina äpplen. Vi använder här en vanlig potatispress. Det är mödosamt och något ineffektivt – men det funkar! Trycket räcker inte till för att pressa ur all juice, men tillräckligt för att få ihop ett par liter. Med en korgpress så går det bättre. Foto: Anders Kronborg

Vi filtrera äppeljuicen genom kökshanddukar.

Steg fem: Filtrera din äppeljuice. Filtrera juicen så att inte pressrester följer med. Vi använder kökshanddukar för att filtrera, men genom att tappa om den mellan olika behållare med hävertslang så hade musten blivit ännu klarare. Foto: Anders Kronborg

Efter att vi pastöriserat vår äppelmust häller vi upp den på flaska.

Steg sex: Pastörisera och häll upp din äppelmust på flaska. Om musten ska bli hållbar så måste den pastöriseras. Det kan göras före eller efter att musten har tappats upp på flaska. Hetta upp musten till 80 grader under tio minuter. Foto: Anders Kronborg

Färdig äppelmust i flaska väntar på att avnjutas.

Steg sju: Det var ganska hårt arbete – men nu är belöningen upptappad och klar. En flaska med utsökt god – och nyttig – äppelmust väntar nu på dig! Foto: Anders Kronborg

Vårt unika äpple upptäcktes av en slump