Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Trädgården i maj: Här är 9 saker du ska göra nu

10 maj, 2025
author Lotta Palmelius
Lotta Palmelius
TT
Härliga maj! Nu är det äntligen tid att så ute, beskära rosorna och att städa i rabatterna. Här får du trädgårdsredaktör Lotta Palmelius bästa tips om vad som är bra att göra i trädgården just nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 fridlysta djur i Sveriges naturBrand logo
5 fridlysta djur i Sveriges natur

Maj är en av de grönaste månaderna i trädgården – naturen exploderar av liv och det finns en hel del att göra om du vill få ut som mest av din täppa. Det är en perfekt tid för att så, plantera och rensa inför sommaren.

Om du har en balkong så är nätterna varma nog nu att sätta ut blommor i balkonglådan. Här kommer en lista med saker som du inte ska missa att göra i maj.

1. Städa rabatterna

Klipp ner vissna växtdelar av perenner. Var försiktig så du inte skadar lökväxter som tittar upp. Passa också på att rensa bort ogräs. Om du börjar tidigt kan rotogräs tröttas ut och det är dessutom lättare att hålla efter rabatterna.

2. Gallra och ansa

Gallra prydnadsbuskar som blommat över. Börja med att klippa bort döda och gamla grenar. Ansa klängväxter som kaprifol och klematis, bind upp om det behövs.

3. Beskär rosorna

När björkarna har fått musöron är det dags att beskära rosorna. Skär bort döda grenar och klipp ner resten så 3–4 ögon är kvar. Lägg snittet precis över ett utåtriktat öga. Var noga med att använda en vass sekatör. Här kan du läsa mer om hur du ska beskära och sköta dina rosor.

Rosor beskärs
Beskär rosorna när björkarna fått musöron.Shutterstock/TT

4. Fixa gräsmattan

Gödsla och laga hål och skadade partier. Så in nytt gräsfrö där det behövs. När gräset är mer än 5 centimeter är det dags att börja klippa det.

Annons

7. Ge stöd

Sätt ut stöd för tunga pioner och klättrare. ­Luktärter, rosenvial och bönor vill uppåt snabbare än man tror. Lättare växter kan du binda upp med stabila bamburör och snöre.

8. Förbered för utplantering

Att odla i norra Sverige kan ha sina begränsningar. Men genom att förodla i rejäla krukor inomhus, behöver ingen gå miste om sommarblommorna. Sätt ut dem när sista frostnatten säkert är över och kom ihåg att vänja dem försiktigt vid utomhuslivet innan dess. Här kan du få fler tips om hur du lyckas med förodling av fröer inomhus.

9. Ge näring

Kvinna vattnar blommorna utomhus
Om du bor i norra Sverige kan det vara klokt att förodla inonhus.TT

Gödsla buskar, träd och lökplanteringar. Jorden är lite trött efter förra säsongens arbete och kan behöva lite hjälp på traven.

Och till sist – glöm inte att njuta av blomningen! Tulpaner, narcisser och körsbärsträd är ofta i full prakt den här tiden.

Annons