Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Förälskad i gröna växter: Så blev Lisa en grön nörd

14 nov, 2022 
Karin Hylander
Gröna växter inomhus.
Lia Bjars intresse för växter tog fart under pandemin.
Hon var fast besluten att aldrig ha en krukväxt. Så kom en föräldraledighet och en pandemi… Nu tittar Lisa till sina monsteror, kallor och porslinsblommor flera gånger om dagen. Hon köper sticklingar för tusentals kronor och huset är fullt med luftfuktare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fredskalla.
Det är inte bara utmaningen som triggar Lisa. Hon gillar också att inreda med växterna. ”De gör hela rummet. Flyttar jag på en växt är det som att möblera om” säger hon.
Se även: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Se även: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
Gröna växter.
”Det är roligt att nörda ner sig! Jag har aldrig haft ett så passionerat intresse tidigare”, säger Lisa om vurmen för gröna växter.

Variegerad monstera med perforerade blad

Lisa Bjar vidrör försiktigt det späda bladet och nickar nöjt. Precis såhär ska en perfekt, variegerad monstera se ut.

Annons

– Titta! Hålen går nästan ända ut till kanten! Bladen är kraftigt perforerade och har mycket vitt på i färgteckningen, men inte så mycket att fotosyntesen störs och plantan dör.

Tittar till växterna ofta

Det är inte första gången i dag Lisa tittar till sin brokbladiga skyddsling. Hon går sina rundor i huset flera gånger om dagen för att följa växternas utveckling. Småpratar med dem som värsta tanten, ”Är det för kallt, lille vän?”, ”Vill du ha lite mera vatten?”.

Glasveranda.
Glasverandan har förvandlats till ”djungelrum” med blombord, växtlampor, luftfuktare och perfekt inställd temperatur.

– Växterna kommunicerar på sitt egna sätt, förklarar Lisa sin grundliga omsorg om de gröna vännerna.

Annons

Putsar och polerar växternas blad

Så fort Lisa har kommit in genom dörren och fått av ungarna overallerna är det krukväxternas tur att bli ompysslade. Hon putsar och polerar blad, flyttar om växter och tar sticklingar. Däremellan dryftar hon olika problem med andra specialintresserade på nätet. Det är en enorm förändring på bara ett och ett halvt år.

När Lisas mamma kommer på besök påminner hon gärna dottern om hur hon sa att några krukväxter skulle hon minsann aldrig ha.

– Jag förstod inte hur folk kunde bry sig om sånt.

Halvmåneblad.
Halvmåneblad kallas det när en variegerad växt bjuder på blad där halva är grönt och halva har en avvikande färg, som på denna stickling av Monstera standleyana.

Från pillerfikus och palettblad till avancerade sorter

Men så fick Lisa och maken sitt andra barn och hon gick på föräldraledighet – just som pandemin lamslagit samhället och det inte fanns mycket att hitta på utanför hemmets fyra väggar. Sommaren 2020 ägnade Lisa tiden åt trädgården och när hösten kom flyttade hon in det nyvunna växtintresset.

Annons

– Det började med en pillerfikus och några palettblad, säger hon.

SSSnart var standardväxterna inte nog. Lisa botaniserade bland mer exklusiva sorter i favoritblomsterbutiken och det dröjde inte länge innan hon vände sig till nätet.

Fingerranka.
Fortsätter fingerrankan, Rhaphidophora decursiva, växa i samma takt som hittills är den snart en riktig bjässe.

– Först nätbutiker och sedan vidare till Tradera. Där får man tag på väldigt roliga sticklingar, säger Lisa som gått på allt svårare växter efterhand.

Gillar att ta sticklingar

– Det roligaste som finns är att få hem små sticklingar utan att veta om man ska klara att dra upp dem. När nya blad är på väg är spänningen nästan olidlig ibland. Blir det rosa, vitt eller får bladet stora håligheter? Lisa tar gärna sticklingar själv också för att få hobbyn att gå runt och kostnaderna att bära sig själva.

Alokasia Melo.
Alokasia melo har sköldliknande, läderartade blad. Lisa tycker den ser ut som något från Jurassic Park.

Lisas favoriter

  • Alokasia: Tillhör familjen kallaväxter, känns igen på sina spetsiga basflikar. I släktet, hemmahörande i Sydostasien, ingår ett sjuttiotal växter. Till de mer välkända hör krukväxterna amazonsköld och skelettsköld. Trivs ljust men inte med direkt sol i söderfönster. Vattna rikligt sommartid. Håll jorden lätt fuktad vintertid.
  • Filodendron: Liksom alokasiorna är de kallor, men med ursprung i Syd- och Mellanamerika. Det finns ca 700, väldigt olikartade växter i släktet. Några vanliga krukväxter är fjäder-kalla, Philodendrom Selloum, klätterkalla, P. hederaceum, spjutranka, P. hastatum, mossranka, P. squamiferum och hjärtranka, P. cordatum. Alla är de tåliga, lättskötta och frodiga växter, som gärna står i halvskugga. Trivs med en bladdusch då och då men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Innehåller ämnen som lätt irriterar huden, var försiktig vid hanteringen.
  • Hoya: De här slingrande oleanderväxterna som mestadels har sitt ursprung i Sydostasien, Australien och Nya Guinea kallade momor för porslinsblomma. Både blommor och blad är köttiga och vackra. För att vara exotiska växter trivs hoyorna bra i vårt inomhusklimat. Det finns ca 700 i släktet, men alla används inte som krukväxter. Hoyor är lättskötta och kan placeras lite var som helst men blommar villigast i ett söder- eller västerfönster. Låt jorden torka upp mellan vattningarna utom under blomningen, då den ska hållas fuktig. Var sparsam med näring. Rankorna behöver bindas upp.
  • Monstera: Med sina flikiga, genom-brutna blad och karaktäristiska luft-rötter är monsteran lätt att känna igen. Både minivarianter och riktiga bjässar finns. Liksom alokasia och filodendron är monsteran en kallaväxt. Ursprunget är Mexiko och Centralamerika. Monsteran funkar i de flesta lägen utom i starkt, direkt solljus. Vattna rejält och låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning. Stora plantor behöver ofta stöttas upp. Innehåller irriterande växtsafter, bra att tänka på vid hantering.
Annons

Gillar variegerade växter

Den dyraste växten i Lisas samling är en monstera, köpt för 3 600 kronor. Men på Tradera finns sticklingar som säljs för så mycket som 10 000 kronor eller mer. Mest förtjust är Lisa i variegerade bladväxter, alltså sådana med vita partier. De vita partierna får lätt bruna fläckar men Lisa gillar när växterna är lite kinkiga och utmanande.

Sällsynt monstera med avlånga hål

Vid Allers Trädgårds besök är ögonstenen en variegerad Monstera adansonii med sortnamnet ’Archipelago’. Det är en sällsynt monstera med avlånga hål i de vitbrokiga bladen. Lyckas man riktigt bra med en planta kan den få halvmåne-blad där ena halvan är vit eller crémefärgad och andra halvan mörkgrön. Men vilken växt som är favoriten ändrar sig hela tiden.

Annons

Filondendron och monsteror

– Vissa veckor har jag fullt fokus på monsterorna, andra på mina filodendron, skrattar Lisa och tar ännu en runda i sitt sköna, gröna hus för att titta till sina gunstlingar.

Så sköter Lisa växterna

  • När en ny stickling anländer utrymmer Lisa köket och planterar varsamt om sticklingen i en själv-vattnande kruka fylld med ett växt- substrat med mineralsten istället för jord. I det får rötterna perfekt struktur och pH-värde att utvecklas i.
  • När sticklingarna börjat skjuta nya blad och vuxit till sig polerar hon dem med utspädd neemolja, en olja pressad ur fröna från zedrakträdet, som bland annat växer i Indien, Kina och Australien. Oljan fungerar både som en naturlig bladglans och håller ohyra borta.
  • För att hålla växterna i toppskick placerar hon dem efterhand så att ljusförhållandena blir så bra som möjligt. Mitt i sommaren blir det för ljust och varmt i verandan och söderfönstren. Gamla fönsterbord placerade en liten bit in i rummet, är lätta att hitta på auktioner och loppisar och är bra alternativ till fönsterbrädorna. Växtlampor är nästan ett måste för dyrgriparna när vintern är som mörkast.
  • Lagom luftfuktighet är viktigt, och svårast på vintern. Tropiska växter, som Lisa samlar på, trivs bäst med 60 till 80 procent fukt i luften, men det skulle varken huset eller familjen må bra av. Lisa har luftfuktare som håller luftfuktigheten på runt 50 procent.
  • Klisterfällor används för att slippa sorgmyggor, vattenflugor och fruktflugor.
  • När det gäller näring använder Lisa krukväxtnäring för gröna växter.
Annons