Huggorm, snok eller kopparödla? Så ser du skillnaden

Så här års kan det hända att de slingrar sig fram för att njuta av solen. Ormar är fascinerande djur och samtliga sorter är fridlysta i Sverige. Men oavsett hur vackra de kan vara hoppar de flesta av oss till i rädsla vid anblicken av en orm.
Behöver vi vara rädda, är frågan. Ja, en huggorm är giftig och blir du biten ska du alltid kontakta sjukhus eller en vårdcentral. Du ska också hålla den bitna delen av kroppen stilla och inte röra bettstället. Huggormar är dock ganska fredliga och biter inte i första taget – om du inte är nära att trampa på dem.
Skilj huggorm från snok
Men hur vet du om det är en huggorm eller en snok du ser? Eller en kopparödla som faktiskt inte är en orm utan som namnet säger en ödla, fast utan ben. Här är de tydligaste skillnaderna:
• Snoken har nästan alltid gula, gulvita eller orange fläckar på sidorna av huvudet, vilket huggormen saknar.
• Huggormens färg kan vara allt från grå och svart till brunaktig och den har (oftast) ett mörkt sicksackband längs ryggen vilket vanlig snok och hasselsnok saknar. Det finns även blåaktiga huggormar, och helt svarta som liknar snokar, men alltså utan den vanliga snokens ljusa fläck på vardera kind.
• Titta på huvudet, huggormens är bredare och mer trekantigt än snokens.
• Se på ögonen, huggormens pupiller är smala och lodräta, snokens är runda. Ormar saknar ögonlock medan kopparödlans är rörliga.
• Huggormen har smalare svans än kropp, snoken är mer jämntjock. Kopparödlan har inget tydligt huvud alls utan är mer som en enda, jämntjock kropp.
• Den sällsynta hasselsnoken har två rader mörka fläckar längs ryggen som kan få en att missta den för huggorm, men den har inte sicksackbanden. Den har inte heller den vanliga snokens karaktäristiska nackfläckar.
Källor: Naturvårdsverket, SLU, Naturhistoriska riksmuseet