Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Intresset för odling och självförsörjning väntas stiga ytterligare

24 mar, 2022 
Cecilia Lindberg
Två händer med nyupptagen potatis.
Trädgårdsintresset har varit på uppgång under flera år, men under pandemin ökade intresset ytterligare. Mest ökade intresset för ätbara grödor. Nu syns tecken på att viljan att odla sin egen mat fortsätter att öka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kriget i Ukraina och höjda matpriser kan vara en del av förklaringen till att allt fler vill börja odla sin egen mat, enligt ett inslag i TV4.

– Intresset har verkligen ökat, dels på grund av pandemin, och nu ännu mer på grund av de sorgligheter som sker i världen, säger trädgårdsmästaren Bengt Mårtensson i ett inslag i TV4.

Hans plantskola har inför årets säsong förberett sig med att ta in dubbel mängd sättpotatis. Men även chili, sallad och tomater är sådant som Bengt Mårtensson tror kommer att öka stort bland fritidsodlarna där han även ser att balkongodling blir vanligare.

Så lyckas du med tidig potatisskördBrand logo
Så lyckas du med tidig potatisskörd

Trädgårdsprodukter online och i fysiska butiker

2021 handlade svenskarna trädgårdsprodukter för drygt 8,5 miljarder kronor, varav 15 procent spenderades i webbshoppar, enligt siffror som tagits fram av Kantar Sifo på uppdrag av Hasselfors Garden.

Annons

På trädgårdsföretaget Nelson Garden återspeglas det spirande odlingsintresset i att företaget ökade sin försäljning av fröpåsar med 600 000 påsar till 12 miljoner påsar under 2021, enligt TV4.

Ätbara grödor ökar stort

På Blomsterlandet ser försäljningschef Patrik Lindgren tecken på att suget efter självförsörjning och att odla ätbara grödor kommer att öka ytterligare.

– Vi har sett en trend att intresset för det ätbara har ökat väldigt mycket de senaste åren. Vi vill bli mer och mer självförsörjande och vill äta mer ekologiskt. Jag är övertygad om att den här utvecklingen kommer fortsätta åt samma håll på grund av läget i Europa, även om vi inte ser det ännu, säger Patrik Lindgren i en intervju i Svenska Dagbladet.

Kompost, jord, fröer och krukodling

Med det ökade intresset för självhushållning kommer även en önskan att maxa skörden på liten yta, för kompostering och jordförbättring , för odling i krukor och inte minst för att grodda och skörda sin egna fröer.

Annons

Grodda egna fröer och odla grönsaker på liten yta

Flera trädgårdsprofiler talar inför säsongen 2022 om den växande vurmen för ätbara grödor.

– 2022 ska jag gräva ur en del av trädgården och jordförbättra med biokol, odla massor av bönor, fortsätta grodda och skörda fröer från min egen trädgård. Bland annat. Utmaningen är att hitta växter som ger mycket på liten yta, för trädgården är inte stor, säger fotografen och trädgårdsinspiratören Annika Christensen i en trendspaning i Allers trädgård.

På samma spår är Linda Schilén, trädgårdsmästare, konstnär och återkommande växtexpert i TV4.

– I år kommer jag att odla grönsaker i lite större skala. Jag har mest odlat blommor tidigare, de är som en färgpalett för mig som konstnär. Men nu blir det mer grönsaker – inget quickfix, utan ett långsamt projekt från grunden där jag redan förra året förberedde jorden med gröngödsling och stallgödsel, säger Linda Schilén i sin trendspaning.

Källa: TV4, Svenska Dagbladet

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons