Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Odla på balkongen- 6 favoriter som är lätta att odla

22 mar, 2024
author Marcus Alm
Marcus Alm
Det är hög tid att börja förbereda våren och sommarens skördar, men alla har inte en hel trädgård att tillgå. Har du en balkong och drömmer om egenodlade grönsaker så är det inget som stoppar dig! Här har vi samlat våra favoriter som fungerar för dig oavsett om din balkong har sol eller inte.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äntligen börjar våren närma sig! Har du en balkong som du hade velat utnyttja under våren och sommarens soliga dagar? Att skapa en mysig och grön odling är den perfekta starten. Här samlar vi inspiration för att odla på både solig och skuggig balkong.

Att odla på balkong - inspiration för växter och odling

Att odla på balkongen behöver inte vara några problem, tvärtom så ger det liv och färg åt hela ditt hem. Innan du startar din egen odling på balkongen måste du dock ta reda på balkongens bärighet, något fastighetsförvaltaren ofta vet. Tänk på att 50 liter torr jord väger 25 kilo, men om det regnar kommer den siffran öka markant. Du måste även överväga hur utsatta dina plantor kommer bli på balkongen, om balkongen har mycket skugga och vind kan balkongen vara en hel zon kallare än på marken och om din balkong får direkt solljus och ligger i lä är situationen den omvända. Båda typerna av balkong går att odla på, men du får anpassa vad du planterar.

Odla på en halvskuggig balkong - Potatis, ramslök och smultron

Har du en balkong där det sällan är sol och värme, till exempel i norrläge? Inga problem. Det finns faktiskt flera saker som du kan odla som till och med trivs bättre i lite skuggiga miljöer.

Tips! Här kan du läsa om blommor som passar bra på skuggiga balkonger.

1. Potatis

Förkultivera potatisen inomhus och plantera ut i en 15-literskruka under senvåren. Fyll krukan med cirka 20 centimeter jord och plantera. Fyll på med mer jord runt om efterhand som plantan växer. Tidiga sorter kan du skörda när plantan går i blom, sena sorter skördar du när blasten vissnat. Vattna regelbundet. Potatis behöver inte näringsrik jord, då utvecklar den blast istället för potatis.

Odla potatis på halvskuggig balkong.
Potatisodling i hinkar

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons

2. Ramslök

Så löken på hösten, fröna gror bäst om de får en köldperiod. Ramslök är flerårig och trivs i halvskugga. Plantera en kruka med fuktig, näringsrik och väldränerad jord.

Odla ramslök på halvskuggig balkong.
Ramslök går utmärkt att odla på en halvskuggig balkong.

3. Smultron

Välj månadssmultron som ger bär hela sommaren. Smultron är en tacksam perenn som t.ex. kan planteras under en uppslammad vinbärsbuske.

Smultron är tacksamt att odla på halvskuggiga balkonger.
Även smultron är tacksamt att odla på halvskuggiga balkonger.

Odla på en solig balkong - tomater, gurka och bönor

Om du har en riktigt solig balkong, till exempel en balkong i söderläge eller en inglasad balkong, så finns det mängder av alternativ när det kommer till både växter och odling.

Annons

1. Odla tomater på balkong

Plantera ut dina förkultiverade plantor när risken för frost är över. Tomater vill stå soligt och varmt! Ta regelbundet bort de understa bladen på busktomater och knipsa (tjuva) de extra skott som kommer vid bladvecken på andra sorter för att stimulera fruktsättning. Vattna rikligt och regelbundet, ge flytande näring hela säsongen. Mylla gärna ner blast från ärter och bönor i jorden. Kolla regelbundet efter bladlöss, kläm ihjäl dem du hittar eller duscha bort dem.

odla tomater på balkong

2. Gurka

Enklast att lyckas med är mindre sorter, som vanlig Västeråsgurka. Plantera ut den förkultiverade plantan när risken för frost är över. Gurka vill stå soligt och få mycket näring – gärna lite extra kalium, som finns i åkerfräken. Plocka åkerfräken då och då, klipp i småbitar och mylla ner i jorden. Låt inte jorden torka ut. Vattna rikligt så får du en mer välsmakande gurka. Duscha gärna plantan varma dagar, så undviker du att den får spinnkvalster.

Annons
Odla gurka på balkong med sol.
Gurka står gärna i solljus, allra bäst trivs den om du ger den rikligt med näring.

3. Odla bönor på balkong

Välj gärna vaxbönor, störbönor eller borlottibönor. Plantera i en stor kruka med näringsrik jord som står i skyddat läge, vattna regelbundet och ge den kontinuerligt flytande ekologisk näring. Mylla ner blast och andra växtdelar i jorden så ”boostar” du din balkongodling med kväve. Ju mer du skördar, desto fler blommor sätter plantan.

Odla bönor på solig balkong.
Bönor är perfekta att odla på en solig balkong och plantans förmåga att producera fler blommor desto mer du skördar gör att en planta kan ge väldigt stor skörd.
Förodla dahlia i påse – så lyckas du!Brand logo
Förodla dahlia i påse – så lyckas du!
Annons
Annons